Vācijas vīnu kvalitātes kritēriji

Vācijas vīnu kvalitātes kritēriji

Qualitatswein mit Pradikat – saīsināti QmP (atšķirīgi kvalitatīvi vīni)

Šis uzraksts uz vīna pudeles etiķetes liecina par visaugstākās kvalitātes vācu vīniem. Vīni tiek ražoti izmantojot viena vīna dārza vīnogas. Vīni ir ar lielāku alkohola saturu, tāpēc, ka labvēlīgā gadā vīnogas ir koncentrējušas vairāk cukura, kas rezultātā ir pārstrādāts alkoholā. Valsts mēroga likumdošana garantē, ka nelabvēlīgā ražas gadā QmP status vīnam netiks piešķirts. Šie vīni ir 100% dabīgi. Tiem nepievieno cukuru. Vīni tiek nobriedināti pudelēs no 5 – 10 gadiem, tomēr izsmalcināta buķete vīniem parādās pēc 15 – 20 gadiem. Tā kā vīna kvalitāte ir tieši atkarīga no vīnogu nogatavināšanās pakāpes, tad QmP vīni tiek sadalīti vēl sīkāk, atkarībā no vīnogu novākšanas laika.

Der zināt: Jo vēlāk tiek novāktas vīnogas, jo vairāk tā saturēs labvēlīgu vielu un cukuru, kas gala rezultātā ietekmēs vīna garšu un aromātu, taču ilgstoši turēt ogas uz lauka ir ļoti bīstami, jo nokrišņi var sapūdēt vīnogas. Vācijā par labvēlīgiem ražas gadiem uzskata 1988, 1989, 1990, 1991, 1993 un 1994 gadu.

 

1. Trockenbeerenauslese (žāvētu ogu izlase)

 Trockenbeerenauslese.jpg - 19.66 KB

Visaugstākās klases vīni QmP kvalitātes sadalījumā. Vīni radīti izmantojot īpaši vēlas ražas ogas. Tās ir savītušas, gluži kā rozīnes. Labvēlīgā ražas gadā uz vīnogām attīstās labvēlīga pelējuma sēnīte (labvēlīgā puve), kā rezultātā oga sažūst, bet iekšienē koncentrējas pašas aromātiskākās vielas. Vīnogas tiek novāktas pie temperatūras, kura ir zemāka par 0 c grādiem. Lai pagatavotu vienu vīna pudeli ir nepieciešami 15 kg šādu savītušu vīnogu. Tie ir vieni no pasaules dārgākajiem vīniem. No 1991. gada līdz 2004. gadam šāda veida vīni netika radīti.
 

2. Beerenauslese (ogu izlase)

Beerenauslese.jpg - 27.67 KB

Šis kvalitātes kritērijs (QmP iedalījumā) ir mazāk vērtīgs salīdzinoši ar Trockenbeerenauslese, tomēr vīni arī ir pagatavoti no ļoti vēlas ražas un ir augsti kvalitatīvi un ļoti dārgi. Vīnogas tiek novāktas novembra beigās, kad tās ir sasniegušas cēlo puvi. Vīni ir ar samērā augstu alkohola saturu, dažkārt pat 15%.


3. Auslese (izlase)

Auslese.jpg - 26.69 KB

Šis kvalitātes kritērijs (QmP iedalījumā) ir mazāk vērtīgs salīdzinoši ar Beerenauslese. Ogas ir novāktas nedaudz ātrāk, taču tās jebkurā gadījumā ir pilnībā nogatavojušās. Cukura saturs vīnogā ir augsts, tomēr nedaudz zemāks nekā iepriekš minētajās kvalitātes kategorijās. Ogas arī var skart cēlā puve. Vīni sanāk bagātīgi un koncentrēti.


4. Spatlese (vēlā raža)

Spatlese.jpg - 24.71 KB

Šis kvalitātes kritērijs (QmP iedalījumā) ir mazāk vērtīgs salīdzinoši ar Auslese. Vīni radīti no vēlās ražas, oktobra vidū. Var būt gan sausi, gan arī saldeni. Salīdzinoši ar Kabinett kvalitātes vīniem, Spatlese vīni ir aromātiskāki.


5. Kabinett

 

Kabinett.jpg - 45.25 KB

Viszemākais kvalitātes kritērijs QmP iedalījumā. Tomēr der atcerēties, ka QmP statusu var saņemt tikai augstas klases vīni, kuri radīti izmantojot labvēlīgas ražas vīnogas. Kabinett vīni tiek radīti no ražas, kura tiek novākta septembra beigās. Vīni ir ar zemāku alkohola saturu nekā iepriekš minētie vīni un mēdz būt ļoti sausi, bet tajā pašā laikā ļoti viegli.


Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete saīsināti QbA

 qba.jpg - 27.5 KB

Šis uzraksts uz pudeles etiķetes liecina par to, ka vīns ir izgājis vietējā mēroga kvalitātes pārbaudi. Vīni ir nedaudz vienkāršāki un lētāki nekā vīni, kuri saņēmuši Valsts mēroga kvalitātes apliecinājumu QmP. Šiem vīniem ir atļauts pievienot saldinātājus un spirtu. Tomēr der zināt, ka arī šie vīni ir labas kvalitātes.
 

Landwein – lauku vīns.

Landwein.jpg - 31.62 KB

Ar tādu apzīmējumu nāk vīns no 18 Vācijas vietām. Pēc uzraksta seko šīs vietas nosaukums. Parasti tie ir vienkārši labi vīni, nedaudz augstākas klases nekā galda vīni (Tafelwein), taču zemākas klases, nekā iepriekš minētie vīni.


Deutscher Tafelwein – zemākās klases galda vīns, radīts tikai no Vācijā audzētām vīnogu šķirnēm.

Tafelwein – galda vīns. Šis termins attiecināms uz vislētākajiem vācu vīniem.

Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
no vacijas reiz atvedu vairākus vinus, vispar negāja pie dūšas, baigi rugtie
04.11.2007. plkst. 16:49
šie vīni mani gan neaizrauj,
09.08.2007. plkst. 08:01
Pareizi tie kvalitātes kritēriji ,,
19.07.2007. plkst. 09:54

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 26. martā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Kad benediktiešu mūks Dom Perignon pirmo reizi nobaudīja šampanieti, viņš izsaucies: „Nāciet ātri, es nogaršoju zvaigznes”

Pasākumi

Andrejsalā skanēs industriālā mūzika

Piektdien, 29. augustā, Andrejsalas dienvidu krastā pietauvotajā Peldošajā darbnīcā nr. 659 notiks Latvijas industriālās mūzikas festivāls Naktsmaiņa, kas ilgs no pulksten 19.00 līdz pat...