Francijas vīna reģons

Francijas vīna reģons

Vai Jums ir gadījies kādreiz vērt vaļā pudeli?
…Atcerieties, cik tas bija patīkami.

Fransua Rable
franču rakstnieks

Francijas vīni, pateicoties savai nepārspējamajai elegancei, jau sen ir apbūruši teju visu pasauli. To kvalitāte kalpo par etalonu vīndariem visur tur, kur tie mēģina atdarināt „franču vīna stilu”.

Atbildi uz jautājumu kāpēc tas tā noticis, var meklēt divos apstākļos: pirmkārt, šīs valsts senajās vīna darināšanas tradīcijās un otrkārt, maģiskā klimatiskajā un augsnes kombinācijā – terroir, kas ļauj audzēt īpašas kvalitātes vīnogas. Tieši „terroir sistēma” ir likta pamatā vīnu kvalitātes noteikšanas sistēmai, ko ir ņēmuši sev par pamatu visi pasaules vīna ražotāji. Citiem vārdiem runājot, katram reģionam ir jābūt savam vīnogu šķirņu „komplektam”, kā arī katram no tiem ir jābalstās uz savas vīna ražošanas tehnoloģiju tradīcijām. To arī sauc par Appellation  Origin Controlee (AOC).

blaissac.jpg

Bordeaux Blaissac, kas darīts no Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon un Merlot vīnogām

Francijā vīnu ražo praktiski visur. Franču vīndari gadsimtiem ilgi pētīja augsnes un vīnogu savstarpējo „iedarbību”, selekcionējot jaunas šķirnes. Pašlaik katrā vīna darīšanas departamentā ar likumu ir apstiprinātas noteiktas vīnogu šķirnes. Starp sarkanām šķirnēm ir populāras: Bordo, Luāras ielejā un dienvidrietumos – Cabernet Franc un Merlot vīnogas, no kurām ražo aromātiem bagātos vīnus.

cortoncharlemagne.jpg

Louis Latour Corton Charlemagne 2002

Gan šajos apgabalos, gan arī Provansā un Langedokā (Languedoc), audzē Cabernet Sauvignon. Valsts dienvidos ļoti izplatītas ir Carignan un Cinsaut, no kurām galvenokārt ražo daudzus augstākās kvalitātes vīnus. Valsts dienvidu daļā ir ļoti spēcīgi attīstīta ekoloģisko vīnu darīšana. Francijas dienvidaustrumos priekšroku dod Mourvedre šķirnei, no kuras gatavo melno ar intensīvu krāsu piesātinātu vīnu. Slavenos Burgundijas (Bourgogne) sarkanvīnus dara no Chardonnay un Pinot Noir. Lai arī tiek izmantotas tikai divas vīnogu šķirnes, tiek darīts milzīgs daudzums vīnu. Starp slavenākajiem ražotājiem jāmin Louis Latour, kas ir labākā Corton Charlemagne darītājs; Louis Michel, kas veido vienus no izsmalcinātākajiem Chablis; Chanson, kas tiek uzskatīts par ļoti spēcīgu sarkano vīnu speciālistu.

chapoutier_belleruche_cotes_du_rhone_red_2003.jpg

Chapoutier Belleruche Cotes du Rhone 2003 sarkanvīns

Ronas krastu ielejā (Cotes du Rhone) dzimst stiprie un aromātiskie vīni – no Sirā (Syrah). Ronas ielejā atrodas tāda „megazvaigzne” kā Guigal, kas ir saņēmusi no R. Pārkera 100 punktu vērtējumu vairākiem saviem vīniem (tai skaitā arī baltvīnam!). Nedrīkst nepieminēt arī leģendāro Domaine Vieux Telegraph, kas slavens ar Chateauneuf-du-Pape vīniem. No baltām vīnogu šķirnēm pārsvarā kultivē Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, kā arī citas.

guigalcoterotie.jpg

Vīns, kas saņēmis 100 punktu vērtējumu pēc ietekmīgā "Vīna advokāta" Roberta Pārkera - E. Guigal Cote-Rotie - Cote Brune "La Turque" 2003

Šampaņa ir pārstāvēta ar Pinot Noir (30% vīnogulāju), Pinot Meunier (50%) un Chardonnay. Tā ir unikāla ar savām kaļķainajām augsnēm un īpašo šampanieša darīšanas metodi (Method Champanoise). To dēļ mēs varam baudīt šos fantastiskos dzērienus.

gamme_brut_chardonnay.jpg

Champagne Boizel Brut Chardonnay

Luāras ieleja (Val de Loire) ir ne mazāk slaveno Pouilly-Fume un Sancerre dzimtene. Šie vīni sava svaigā rakstura dēļ, ko dod Sauvignon Blanc vīnogas, ir iekarojuši ļoti daudzu pasaules vīna cienītāju sirdis.

pf_logeres.jpg

Pouilly - Fume Les Logeres AOC

Savukārt Elzasa (Alsace) ar savu stratēģisko atrašanās vietu un vēsturiskajiem notikumiem spēcīgas vīndarīšanas iezīmes ir ieguvusi kā no frančiem, tā no vāciešiem. Tur dara labus Riesling un izcilus Gewurztraminer, ar ko Elzasa ir slavena.

rieslingVieille.jpg

2000 Riesling Vieille Vigne no Alsace reģiona

Par nozīmīgākajiem vīna darīšanas reģioniem uzskata Bordo (Bordeaux), Burgundiju (Bourgogne), Ronas krastus (Cote du Rhone), Luāras ieleju (Loire), Provansu (Provence), Langedoku (Languedoc), Elzasu (Alsace) un, protams, Šampaņu (Champagne).

d_Yquem.jpg

Chateau d'Yquem darītais baltvīns ir viens no dārgākajiem pasaulē

Francijā ražotie vīni daudzi ir kļuvuši leģendāri. Par tiem runā kā par cienījamām augstākās sabiedrības personām, raksta filozofiskus traktātus un uzņem filmas, diskutē un, protams… bauda! Māksla saprast to burvīgo garšu un aromātu ir pielīdzināma izsmalcinātam dzīvesveidam, pēc kura tiecas daudzi, bet patiesi novērtēt ļauts tikai izredzētiem. Tādi ir vīni šedevri, kuru nosaukumus  Chateau d’Yquem, Petrus, Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Mouton – Rothschild un Chateau Margaux  ir pieņemts izrunāt ar pietāti, godbijību  un cieņu… Tā mēdz runāt tikai par patiesiem mākslas darbiem vai eņģeļiem!

margaux.jpg

2004 Chateau Margaux

Gaiši zeltains, saldens, atspirdzinošs, ar sarežģītu un smalku aromātu Chateau d’Yquem nepārprotami ir pats slavenākais un viens no dārgākajiem baltvīniem pasaulē, kas tika augsti novērtēts jau Napoleona III laikos (1865.gadā). Imperatora sieva dievināja Chateau d’Yquem  un bija pārliecināta, ka to jādzer tikai “pilnmēness laikā un noteikti klausoties cīruļu dziesmas”. Ja jums ir iespējas pārbaudīt šo vārdu patiesumu, atcerieties, ka par labākajiem šī vīna ražas gadiem ir atzīti 1986., 1988. un 1990. gadi. Bet, ja esat piedzimis „laimes krekliņā”, Jums droši vien reiz izdosies nobaudīt pašu izcilāko un elpu aizraujošo  1921. gada Chateau d’Yquem. Protams, ja Jums nezudīs vēlme… pēc tam, kad uzzināsiet cik tas maksā! 1999. gada nogalē, atsaucoties uz ietekmīgā izdevuma „Wine Spectator” datiem, tā cena bija 3600USD (pret 5USD vīna uzlaišanas brīdī!) Pasaulē pazīstamākie vīnu eksperti uzskata, ka šī nepārspējamā gada Chateau d’Yquem vīnu varēs baudīt  vēl… pēc  50 gadiem un pat vēl ilgāku laiku pēc tam!

petrus.jpg

Leģendārais un neatkārtojamais Petrus no 1961.gada vīnogu ražas

Katrs sarkanvīns gribētu saukties par „labāko” – ja tas varētu pārtapt par Petrus.
Grūti iedomāties, bet vēl pirms 30 gadiem šī izcilā vīna marka, kas ražotā Bordo apvidū slavenajā Pomerol apgabalā, bija absolūti nevienam nepazīstama! Apbrīnojami, bet pat pēc 10 gadu izturēšanas šis vīns spēj pārsteigt ar savu nepārspējamo un sarežģīto aromātu, kurā var manīt gan augu, gan dažādu garšvielu smaržu. Taču „nogatavojies” Petrus kļūst vēl izsmalcinātāks, tā aromāts ar savām tabakas, šokolādes, vijolīšu un trifeļu niansēm var līdzināties izcilākajam franču parfīmam! Petrus „laimīgakie” kā arī paši dārgākie gadi ir 1982., 1990. un 1996. Taču par īsti leģendāru uzskata 1961. ražas gadu! Šī gada vīns ir tik izcils, ka tā baudīšanu mēdz salīdzināt ar juteklīgu, dzīves apliecinošu prieku!

chLrothschild.jpg

Chateau Lafite Rothschild viens no izcilākajiem meistardarbiem - no 1990.gada ražas

Chateau Lafite-Rothschild - vēl viena izcilā „personība”, kura, kaut arī droši ieņem trešo pozīciju starp labākiem Bordo vīniem, tomēr no vēsturiskā skatu punkta noteikti ir uzskatāma par līderi! Vēl karaļa Ludviga XV laikā vīni no Pujakas (Pauillac) ciemata bija iecienīti un allaž iekļauti „izsmalcināto baudu kartēs” - tā toreiz mēdza dēvēt Francijas karaļa „ēdienkartes”. 1868. gadā vīnogulājus nopirka baņķieris barons Džems Rotšilds, kurš bija apsolījis Krievijas valdībai par izsniegto aizņēmumu importēt tai viņa ražotos vīnus. Pateicoties tieši šim apstāklim Krievijas aristokrāti katru savu ēdienreizi sāka iedzerot sarkano Lafit (Lafitte). Interesanti, bet vēl līdz šim vīna glāzes, kas darinātas no bieza stikla sauc „lafitnica”. Izcilākie gadi 1986., 1988., 1990. Bet par pašu izcilāko ir uzskatāms 1921. gads!

chateau_mouton_rothschild_l_5B1_5D.jpg

2000 Chateau Mouton Rothschild

Chateau Mouton - Rothschild kā var spriest pēc nosaukuma to ražo tā pati Rotšildu dzimta. Baronam Filipam Rotšildam izdevās paaugstināt viņam piederošo vīnogulāju statusu līdz pašai ievērojamākajai kategorijai „Premier Cru Classe”. Tieši šeit tiek ražots, iespējams, pats dārgākais un visvairāk novērtētais Bordo vīns, kura labākie eksemplāri var uzglabāties līdz 50 gadiem un pat vēl ilgāk!  Sākot no 1946. gada Mouton Rothschild   pudeļu etiķešu dizainu izstrādā paši slavenākie mākslinieki, starp kuriem bijis Žans Kokto (1947.), Dalī (1958.), Marks Šagals (1970.), Vasīlijs Kandinskis (1971.), Pikaso (1973.). Iespējams, ka šis vīns ir kļuvis par leģendu arī tādēļ, ka tikai ļoti neliels skaits mirstīgo kaut reizi savā mūžā bija to baudījuši, it īpaši jau 1982., 1986. un 1990. gada ražojumu. Bet arī šos vīnus nevar salīdzināt ar 1945. gada Chateau Mouton – Rothschild. Speciālisti vienprātīgi atzīmē, ka nekā līdzīga dabā vispār neeksistē! Tas ir nepārspējams vīns! 

Margaux_89.jpg

1989 Chateau Margaux Premier Grand Cru

Chateau Margaux (Medoc, Margaux) ir viens no izcilākiem sarkanvīniem ar apburošu aromātu buķeti, lieliski  sabalansēts un komplekss (it īpaši 1982., 1990. un 1996. ražas gadi). Stāsta, ka Kārļa Marksa meita reiz jautājusi savam tēvam, kas ir laime? Izcilais ekonomists daudz nedomājot atbildējis - „Cīņa!”, bet viņa draugs filozofs Fridrihs Engelss tik pat ātri atbildējis „1848. gada „Chateau Margaux”!” Tomēr ir jāatzīst, ka pats izcilākais šim vīnam ir bijis 1900. gads…Vīnu kolekcionāri visā pasaulē turpina runāt par šī nepārspējamā gada klaretiem ar tādu pašu pietāti, ar kādu mākslas kritiķi runā par Van Goga vai Sezāna gleznām!

Jāatzīmē, ka visiem šiem vīniem augstais reitings ir saglabājies nemainīgs jau 150 gadu garumā! Un, ja vīna pasaulē to var uzskatīt par uzvaru, tad jāatzīst, ka tā ir absolūta!

Bordo: – Chateau Margaux, Chateau Mouton – Rothschild, Petrus, Chateau d’Yquem, Chateau Lafite-Rothschild    

Burgundija: Louis Michel, Louis Latour.

Šampaņa: Moёt &Chandon, Veuve Clicquot – Ponsardin, G.H. Mumm, Ruinart, Pol Roger, Charles Heidsieck.

Ronas ieleja: E. Guigal, Domaines Perrin, Chapoutier, Paul Jaboulet Aine.


Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Smilšu iela 14
Var apskatīt Francu Grand Cru Klasses vīnus, Smilšu iela 14, Vecrīga.
04.05.2009. plkst. 12:16
vai pie mums arī ir Latvijas vīni ?,
12.11.2007. plkst. 20:45
ljoti daudz dzirdeets par francijas viinu
14.07.2007. plkst. 14:18

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 26. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Balto vīnu stundu pirms pasniegšanas būtu jāpatur ledusskapī vai 20 minūtes pirms pasniegšanas – ledū. Sarkanie vīni būtu jāpasniedz aptuveni 18 grādu temperatūrā

Pasākumi

Jānis Paukštello piedāvā radošo vakaru/koncertu sēriju

Sākot ar 2009. gada 14.februāri dažādās Latvijas pilsētās norisināsies radošo  vakaru/koncertu cikls kopā ar JĀNI PAUKŠTELLO. Tautā iemīļotais un populārais mākslinieks šī...