Austrijas vīna reģions

Austrijas vīna reģions

Glāze Austrijas vīna nemainīgi izraisa veselu emociju vilni! Bet, neskatoties uz to, kļūt par šī dzēriena ekspertu, kā izrādās, nemaz nav tik viegli. Tas tādēļ, ka Austrijas vīna darīšanai ir diezgan sarežģīta klasifikācija, otrkārt - Austrijas vīni tiek ražoti ne pārāk lielos apjomos un treškārt – šīs valsts vīna darīšanai, kaut arī ir tūkstošgadu vēsture, tomēr mūsdienās pasaules tirgū to uzskata par iesācēju.

Vispār, Austrijas vīna tradīcijas ir salīdzināmas ar kulinārām, kuras daudz ko ir mantojušas no citam eiropiešu tautām, bet tas ir pielāgots šīs valsts stilam. Kultivējamo vīnogu šķirņu daudzveidība bieži vien ir aizgūtā no kaimiņos esošajām valstīm - vīna ražotājām. Dažas no tām, piemēram, Muller - Thurgau, izmanto, lai iegūtu vieglu galda vīnu. Tomēr šai valstij tipiskos vīnus pagatavo no vietējām šķirnēm, piemēram, Gruner Veltliner un ievestajām – Pinot Blanc, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay.

sauvignon_small.jpg

Austrijas vīna ražotāja Jurtschitschitsch 2000.gada Sauvignon Blanc

Bet pašus ievērojamākos rezultātus Austrijā ir sasniedzis Riesling, no kurām ražo piesātinātus, aromātiem bagātus un tai pat laikā, smalkus un elegantus vīnus. Austrijas Riesling vīni spēj nogatavoties glabājoties un uzlabot savu kvalitāti 2-10 gadu laikā. Tie droši var konkurēt ar labākajiem Elzasas Riesling. Starp citu, šādi vīni Austrijā tiek ražoti diezgan ierobežotā skaitā, tamdēļ labāko vīndarītāju vīni no Vahau (Wachau), Kremstālas (Kremstal) un Kamptālas (Kamptal) ir reti sastopami pasaules tirgū.

Prager.jpg

Weingut Prager, Riesling Klaus Smaragd, Wachau

Vislielākos strīdus šodienas Austrijā izraisa pati izplatītākā vīnogu šķirne Gruner Veltliner, kura aizņem vairāk kā trešo daļu no visiem valsts vīnu ražojošiem apgabaliem. Speciālisti apgalvo, ka pagatavotiem no šīs šķirnes vīniem ir spēks (ko var salīdzināt pat ar slavenajiem Burgundijas vīniem), kā arī tā aromātā ir jaušamas  tikko nopļautas zāles un dūmu nianses. Daži sieviešu skaistuma piekritēji ir pārliecināti, ka šo vīnu var uzskatīt par „mīlas dzērienu”, jo tas vienmēr nāks palīgā tad , ja priekšā Jūs gaida jūtām bagāta nakts…
Jebkurā gadījumā skaidrs ir viens: no Gruner Veltliner iegūst sarežģītus un kvalitatīvus vīnus. Piemēram, Franca Hircberger 1993. gadā Wachau darīto „Smaragd Honihogel” speciālisti  uzskata par „fantastiski sarežģītu vīnu”, kurā atrodama tropisko augu un garšvielu aromātu „ pasaule”.

Gruner.jpg

Tipiski Gruner Veltliner eksemplāri

Vislabāk pazīstami ir vīndari no Dienvidštīrijas reģiona, kas vīnu darīšanai izmanto starptautiskas vīnogu šķirnes. To labākie vīni no Sauvignon Blanc un Chardonnay atšķiras ar sviestainu garšu un brīnišķīgu vaniļas un ozola pēcgaršu. Bet lieliskajos Pinot Gris – augu, ziedu un vaniļas toņi ir sabalansēti pat labāk nekā Chardonnay. No Sauvignon Blanc šķirnes šeit ražo ļoti aromātiskus, piesātinātus vīnus ar izteiktām ērkšķogu, meloņu niansēm, kas piemīt tikai labākiem Luāras vīniem.


Ļoti lielu jucekli vietējo vīnu saprašanā izraisa Vachau vīna ražotāji, kuri dod priekšroku vietējām, nevis Francijas šķirnēm. Piemēram, Karls Štiršnaiders, kurš ražo Gruner Veltliner Smaragd un Gruner Veltliner Federspiel.

federspiel.jpg

No Gruner Veltliner vīnogām ražots Federspiel, Wachau reģions

Nosaukums „Smaragd” („Ķirzaka”) ir dots klasiskiem augstākā labuma vīniem. Gluži kā ķirzaka, kas sildās saulītē, arī vīnogas, kas iedēstītās akmeņainā augsnē, pa pilienam uzņem saules siltumu. Nosaukums Federspiel nācis no piekūnu medībām, ar ko senos laikos bija slavens Vahau (Wachau). Šis putns, kas tiek palaists no mednieka cimda, vienmēr atgriežas pie sava, tikai viņam pazīstamā aromāta un smaržas. Šodien piekūna simbolika ir piešķirta elitāriem un ļoti elegantiem šī reģiona sausajiem vīniem. Un patiesi, vienreiz nobaudot, ir grūti aizmirst to izcilo garšu.

Hutter_Smaragd.jpg

No Riesling vīnogām darīts Smaragd vīns

Deserta vīnus, kurus tradicionāli ražo Neusiedlersee reģionā, daudzi lietpratēji salīdzina ar Sotern (Sauternes) vīniem. Katrā gadījumā, to darināšanas metodēm ir daudz kā kopēja ar bordo. Jau izseni deserta vīni tika ražoti no Furmint, Gelber Muscateller, Riesling-Sylvaner. Bet mūsdienās vīndari dod priekšroku Welschrieslinger, Grauburgunder, Chardonnay, Traminer un Neuburger šķirnēm.
Kopumā Austrijas deserta vīni – būdami ļoti smalki, bet vienlaikus piesātināti un tai pat laikā spēcīgi un koncentrēti – saņem medaļas starptautiskās izstādēs un iztur pat salīdzinājumus ar labākajiem Francijas Sotern vīniem. Daži lietpratēji tos sauc par „kvalitātes etalonu” vīna darīšanā!

Grauburgunder.jpg

Austrijas deserta vīns no Grauburgunder vīnogām

Pēdējo desmit gadu laikā Austrijā izveidojās ļoti atšķirīgi vīna stili. Kaut vai sarkanvīni… Vienu no labākajām vietējām vīnogu šķirnēm ieguva pateicoties profesoram Zweigelt no Kloisternorburgas. Sarkanvīniem, kuru pagatavošanā izmanto vīnogu šķirnes, kas  nosauktas šī zinātnieka vārdā, piemīt  burvīgs augu aromāts, kurā jaušamas ķirškoka nianses.  Pat vēl vairāk, no tie kūsāt kūsā šarms un sievišķība…

Tie nudien ir pasaules klases vīni!

Austrijas vīna ražošanā ir daudzi izcili vārdi. Pusgadsimtu atpakaļ īstu revolūciju vīna pagatavošanā veica cits profesors, Zweigelt priekšgājējs - Lenz Moser III. Šodien viņa vārds ir piešķirts lielai vīna ražošanas rūpnīcai Rorendorfā, kura darina vīnus no Gruner Veltliner un Zweigelt šķirnēm, kas ievāktas  Kremstālē, no Grauburgunder un Blaufrankisch, kas ir izaudzētas Burgenlandē (Burgerland). Šeit pagatavo brīnišķīgus saldos un sausos dzirkstošos vīnus.

glatzer.jpg

Walter Glatzer Blaufrankisch 2003 pudeles etiķete

Atliek piebilst, ka šodienas Austrija – ir viena no visstraujāk augošajām vīna darīšanas valstīm Eiropā. Tās vīnus eksportē uz Vāciju, ASV, Lielbritāniju, Šveici, Franciju, Japānu,  Skandināviju un, protams, arī uz Baltiju.

Labākie vīna ražotāji Austrijā:
Lejas Austrijā (Niederosterreich) – Leo Alzinger, Wili Brūngelmayer, Ludwig Ehn, Freie Waingārtner, Wachau, Ludwig Hiedler, Franz Hirtzberger Karl Lagler, Sepp Moser, Franz Xaver Pichler, Roland Minkowitsch.

alzingerflaschen500.jpg

Vieni no labākajiem Austrijas vīna darītājiem Alzinger

Vīnes rajonā – Karl Alphart, Manfred Biegler, Fritz Wieninger.

Burgerlandē un Štīrijā – Paul Braunstein, Familie Gesellmann, Gernot Heinrich, Hans Igler, Alois Kracher, Triebaumer, Velich.
  

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Elvis
Vai vēlaties pārdot savu nieru? vai Vai jūs meklējat iespēju pārdot savu nieru par naudu, jo jums nav finanšu līdzekļu, un jūs nezināt, ko darīt, tad sazinieties ar mums šodien un mēs jums piedāvāsim labu summu Jūsu nierei. Mans vārds ir (doktors Elvis Whyte), kas esmu mūsu slimnīcas specializētajā slimnīcā, un mēs arī nodarbojamies ar nieru pirkšanu un transplantāciju ar dzīvo donoru. Lai iegūtu vairāk informācijas, sazinieties ar e-pastu: doctorelviswhyte@gmail.com vai whatsapp mums +2347083629144
19.07.2019. plkst. 18:42
Ilona
Kas tas par sviestu. Pilnīgi nejauši šim uzdūros Gsellmann&Hans Grauburgunder pat bildē ir skaidri gaiši redzams vārds \"trocken\" vai raksta autors vispār kaut ko saprot no tā ko uzrakstījis? Jeb sagrābis copy paste tekstu no google un foto turpat?
06.05.2014. plkst. 16:03
Ta ka esmu deserta vina cienitaja, tad pec draugu ieteikuma nopirkam Kracher Zwiegelt Auslese 2005, maksaja apmeram 12LVL. Sis deserta vins ir no popularas sarkanvinu vinogu skirnes Zwiegelt. Smarza jutami kirsi ar maigu vanilas pieskarienu. Garsa kaut kas no saldam plumem, rozinem, kuram pievienotas apelsinu mizinas. Pecgarsa pec karamelem un kafijas. Pasaule ir maz sarkano deserta vinu, un sis ir viens no retajiem. Ists meistardarbs! Parsvara man labak patik braukat pa Eiropu un garambraucot iebraukt kada vina daritava nodegustet, jo tada veida var atrast tik labus un garsigus vinus, kuri nav noperkami musu lielveikalos.
16.12.2007. plkst. 15:58
vinzinis
Labākais Austrijas baltvīns Latvijā: Pfafl Gruner Veltliner Gold Jack, cena ap 16 Ls (Tabakas nams) Labākais sarkanvīns: Netzl Anna Cristina, cena ap 24 Ls (TB Designe, Jūrmala)
14.09.2007. plkst. 15:55

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 18. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Kas ir terroir? Tas ir franču izteiciens, ar ko apzīmē unikalitāti vīnam, ko ražo no noteiktā zemes apgabalā audzētām vīnogām. Tas ietver vīnogu augšanas vidi – klimatu, augsni, augstumu utt. – tā rezultātā ietekmējot vīna raksturu. Terroir dēļ visi pasaules lieliskie vienas vīna darītavas vīni praktiski ir neatkārtojami

Pasākumi

Lola (ex Rebel)

31. jūlijā vasaras muzikālajā restorānā „Nekādu Problēmu” koncertēs Lola (ex Rebel)....