Argentīnas vīna reģions

Argentīnas vīna reģions

Vīna darīšana Argentīnā sākās jau XVI gadsimta vidū, ar pirmajām iedēstītajām
Mišen vīnogu šķirnēm. Bet īpaši aktuāla tā kļuva XVIII gadsimtā, kad
valstī ieplūda emigranti no tādām vīnu darīšanas tradīcijām bagātām valstīm kā
Francija, Itālija un Spānija.

Daudzi no šiem ieceļotājiem nebrauca turp ar
„tukšām rokām”. Tie ņēma līdzi pa kādam no Eiropā izplatītam vīnogu šķirņu
stādam. Bet vīns Argentīnā līdz pat XX gadsimta beigām bija, maigi
izsakoties, ne īpaši labs. Vēl jo vairāk, tā reputācija nesniedzas tālāk par novērtējumu: „lēts galda vīns”.

Tikai pagājušā gadsimta 90. gadu sākuma argentīnieši beidzot pievērsa nopietnu uzmanību šī dzēriena kvalitātei un vīna darīšanas industrijai vispār. Tika ieguldīta nauda ne tikai jauno tehnoloģiju ieviešanā, bet arī Eiropā jau atzinību iemantojušo vīnogu šķirņu iedēstīšanā. Pēc vairāku speciālistu domām, ja tas tā turpināsies, var gadīties, ka pēc kāda laika Argentīnas vīni spēs pārsteigt ne tikai savu tuvāko konkurenti un kaimiņieni Čīli, bet arī visu pasauli ar jaunām, iedvesmojošām garšas, aromāta un krāsu niansēm.
Starp citu, šīs valsts vīndariem ir arī savs „peršings” – atceļojusī kādreiz no Francijas
sarkano vīnogu šķirne Malbec, kura tik brīnišķīgi jūtās šajā siltajā un sausajā klimatā,
ka labprāt iepriecina savus rūpīgos labvēļus ar savām izcilām īpašībām, kuru dēļ vīna
garša kļūst ārkārtīgi valdzinoša, ar izteiktiem plūmju, upeņu un garšvielu
toņiem.

Etchart_Torrontes_2001.jpg

Etchart Rio de Planta Torrontes 2004

Ievestā no Spānijas balto vīnogu šķirne Torrontes ir vēl viena talantīga „audzēkne”, kura ļoti „mīl” augsto kalnu rajonus, jo tie ļauj viņai attīstīt savas īpašības tik pārliecinoši, ka šie vīni sāk apburt savus baudītājus ar jauku muskata riekstu un garšvielu aromātu. Var gadīties ka tieši šīs divas šķirnes, ļaus Argentīnas vīndariem un viņu „lolojumiem” kādreiz celt šīs valsts prestižu vīna darīšanas jomā tādos augstumos, par kādiem daudzi šajā valstī vēl tikai sapņo.


Turklāt, šeit ir arī citas ļoti pazīstamas pasaulē un it īpaši Eiropā vīnogu šķirnes ar
kurām labprāt strādā daudzi vietējie vīndari. Tādas piemēram, kā Cereza, Criolla, itāļu
Tempranillo, Barbera, Lambrusco, Sangiovese, Nebbolo un Bonarda kuru
kultivēšana ir saistīta ar pašiem pirmajiem emigrācijas viļņiem. Ļoti lielā cieņā šeit ir
arī – Riesling, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon un Chardonnay.

nortonsb.jpg

Bodega Norton Estate Sauvignon Blanc

Pavisam Argentīnā ir desmit vīna darīšanas reģioni, kuri ir izkaisīti Andu kalnu pakājē gar Čīles robežu. Pats slavenākais no šiem reģioniem ir Mendoza reģions ar tajā iekļautajiem trim rajoniem – Maipo, Lujan de Cuyo,Las Heras un Guaymallen, kā arī ievērības cienīgais La Rioja rajons, kas izvietojies visai netālu no Mendozas.. „Galvenā” vīnoga, ar kuru šeit pārsvarā „darbojas” ir Malbec. Šis reģions ražo apmēram 70% no visas valsts vīniem.

altoagrelo.jpg

Alto Agrelo Malbec 2004 Mendoza vīna pudeles etiķete

Tomēr arī šeit esošām kompānijām ir savas prioritātes. Otrā lielāka pasaulē (pēc
amerikāņu Gallo) vīna darīšanas saimniecība Panaflor ražo vīnu pārsvarā
vietējam patēriņam. Tai pat laikā, citā ne tik lielai saimniecība Trapiche ir
orientēta uz eksportu. Jāpiebilst, ka visas vīna darīšanas saimniecības ir tikai un
vienīgi privāti ģimenes uzņēmumi. Starp citu šeit nav arī izstrādātas noteiktas dzērienu klasifikācijas. Parasti uz etiķetes ir uzrādīta vīna izcelšanās vieta, vīna darīšanas saimniecības nosaukums, vīnogu šķirne un ievāktās ražas gads.
Šīs valsts ļoti strauji augošās vīna industrijas attīstības tempi liek domāt, ka ātri vien Argentīnas vīni kļūs par vēl vienu aktuālu apspriešanas vērtu tēmu ne tikai starp ekspertiem, bet arī starp daudziem vīna baudītājiem!

trapichecs2003.jpg

Trapiche Cabernet Sauvignon 2003 Mendoza

Argentīnas vīna ražotāji:
Bodega Norton, Etchart, Bodega Esmeralda, Bodega Lurton, La Agricola Bodega Weinert.

lurtonpinotgris.jpg

Bodega Lurton Pinot Gris 1999 Mendoza vīna pudeles etiķete

Vīnogu šķirnes:
Malbec, Čereza, Torrontes, Criola, Tempranillo, Barbera, Sangiovese, Nebbiolo, Syrah, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Lambrusco.

Galvenie ražotāji:
Trapiche, Penjaflor

Galvenie vīna ražošanas rajoni:
Mendoza reģions (Maipu, Lujan-de-Cuyo), Jujuy, Salta,
La Rioha.

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
baigās pudeles
04.11.2007. plkst. 16:56
Šajā reģionā neesmu bijis ,
03.09.2007. plkst. 10:36
reibinoshi:)
03.09.2007. plkst. 10:31
man nav vardu :):):):) kruti !
20.06.2007. plkst. 16:22

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 18. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Viljama III valdīšanas laikā dārza strūklaka reiz tika izmantota kā milzīgs punša trauks – recepte sastāvēja no 2100 litriem brendija, 540 kg cukura, 25000 citronu, 75 litriem laima sulas un 2 kg muskatriekstu. Bārmenis airējās apkārt mazā laivā, piepildot viesu kausus ar punšu

Pasākumi

Sāks pārdot biļetes uz Mihaila Barišņikova dejas vakaru Latvijas Nacionālajā operā

Pirmdien, 24.novembrī, sāksies biļešu pārdošana uz divām Mihaila Barišņikova dejas izrādēm „Trīs Solo un Duets”, kas Latvijas Nacionālajā operā notiks 2. un 3. maijā plkst.19.00....