Kas ir viskijs?

Kas ir viskijs?

Kā un kur precīzi radies viskijs, skaidrības nav nevienam. Viena viskija rašanās versija ir, ka viskija darīšanas mākslu uz Skotiju atveda kristiešu misionāri no Īrijas, bet nav pierādīts, ka Skotijas kalnieši paši nav atklājuši, kā radīt viskiju no saviem pārpalikušajiem miežiem. Nav saglabājušās nekādas liecības, ka viskija radīšanas māksla ir ievesta Īrijā no Skotijas, tāpēc, skaidrs ir tas, ka vai nu īri un skoti gandrīz vienlaicīgi un neatkarīgi ir atklājuši viskiju, vai arī pirmie to ir izdarījuši īri.

Īri uzskata, ka „dzīvības ūdens” izgatavošanu aizsāka mūki 11.gs. izmantojot arābu alķīmiķu iemaņas. Tajā laikā siltajās zemēs populāri bija destilēt vīnogu vīnu, bet savukārt īri izdomāja pārstrādāt un vēlāk destilēt miežgraudus. Uzskata, ka aizsācējs šim procesam bija svētais Patriks. Savukārt skoti kā pretargumentu min to, ka svētais Patriks pēc tautības ir bijis skots, kā arī pirmie dokumentālie minējumi par „uisge beatha” kuri datēti ar 1492. gadu tika atrasti Skotijas karaliskās kases vēsturiskajos dokumentos, kuros tiek minēts, ka kāds kungs vārdā Džons Kors iepircis 500 kg iesala miežu lai radītu „aqua vitae”.

Pats vārds „viskijs” ir cēlies no ķeltu valodas vārda „uisge”, kas tulkojumā nozīmē „dzīvības ūdens”. Amerikāņi un īri raksta whiskey, skoti un kanādieši – whisky.

Populārākie ir ASV, Kanādā, Skotijā un Īrijā ražotie viskiji, taču vēl šo dzērienu ražo arī Japānā un Austrālijā. Katrā valstī ražotais produkts ir atšķirīgs. Katra veida viskija savdabīgo garšu, krāsu un smaržu nosaka izmantoto graudu šķirne un daudzums, destilācijas process un uzglabāšana.

Nav jau nekāds noslēpums, ka jo vērtīgāka lieta, jo vairāk īpašnieku vēlas to uzdot par savējo. Tas pats sakāms arī par viskiju, jo pēdējā laikā izskan arī viedoklis, ka amerikāņi ir īstie viskija radītāji. Saka, kas nav atbilstoši likumam noregulēts, tas nemaz neeksistē, un, tā kā viskija ražošana un nodokļu iekasēšana Īrijā un Skotijā nav bijusi likumiski noregulēta, tad var uzskatīt, ka tur nekas nav noticis. Toties Amerikā viss bijis salikts pa plauktiņiem (lai gan tas noticis krietni vēlāk nekā Eiropā) un tāpēc tai esot tiesības pretendēt uz īstā viskija dzimtenes godu. Te gan jāteic, ka amerikāņu viskijam – par spīti pašreklāmai – tik un tā līdz šim nav izdevies iekarot nedz tādu slavu, nedz piekrišanu kā īru un skotu viskijiem, jo šie vārdi jau runā paši par sevi un komentārus neprasa, vienalga, kurš bijis pirmais – īru vai skotu viskijs.

Viskiju iedala vairākos veidos, pie tam katram veidam ir sava specifiska garša. Tradicionālākie viskija veidi ir:
1. Skotu viskijs

  • Highlands viskijs ( Talisker);
  • Speyside viskijs ( Cardhu) ;
  • Lowlands viskijs ( Balvenie);
  • Islay viskijs ( Lagavulin, Laphroaigh)

2. Īru viskijs (Jameson, Bushmills)
3. Amerikāņu viskijs ( Jack Daniels)
4. Burbons ( Jim Beam)
5. Kanādiešu viskijs ( Black Velvet)

Pasaulē tiek ražoti divi galvenie viskija veidi – iesala un tīru graudu viskijs. Iesala viskijam tieši tāpat kā konjakam un armanjakam piemīt unikāla īpašība iegūt savu specifisku, individuālu garšu atkarībā no tā kur un kādā augsnē ir izaudzēti graudi. Graudu viskiju ļoti reti var redzēt veikalu plauktos. Tam nepiemīt izteikts aromāts, toties tas daudz ātrāk nobriest ozolkoka mucās nekā iesala viskijs.
Pārsvarā tīru graudu viskijs tiek ražots kā tehniska izejviela, lai radītu jauktos (blended) viskijus. Galvenā atšķirība starp iesala un graudu viskiju ir tā, ka graudu viskijs tiek destilēts tikai vienu ilgstošu reizi speciālā Eneasa Koffija (Aeneas Coffey) iekārtā. Šīs iekārtas priekšrocība ir tāda, ka viskija ražošanai ir nepieciešams daudz mazāk graudu nekā tas ir ražojot iesala viskiju. Rezultātā būtiski samazinās gala produkta pašizmaksa.

Sajaucot lētu tīru graudu viskiju ar salīdzinoši dārgāku iesala graudu viskiju tiek iegūts trešais produkts, kuru dēvē par Blended Whisky. Šis Blended (jauktais) viskijs ir visbiežāk pasaulē ražotais viskija veids, kura attīstība aizsākās 19.gs. otrajā pusē. Ir nepieciešama ļoti augsta meistarība lai spētu apvienot vienā ideāli harmoniskā garšas un aromāta buķetē no 10 līdz 50 dažādiem viskija veidiem, kuri atšķiras ar savu izturēšanas ilgumu un izcelšanās vietu (dedzinātavu), kuri ir radīti izmantojot dažādus graudus izaudzētus atšķirīgās augsnēs. Parasti šo smalko viskija apvienošanas procesu veic pats dedzinātavas īpašnieks, bet savukārt jaukšanas metodi (recepti) viņš glabā kā noslēpumu. Ļoti daudzas viskija dedzinātavas savu produkciju pudelēs nepilda. Tās vairāk specializējas viskija ražošanā, kurš vēlāk tiek pārdots lielajām rūpnīcām kur to izmanto lai radītu citas jauktā viskija markas un vēlāk realizētu plašajā tirgū.

Vēl viens no svarīgiem faktoriem, kurš tiešā veidā ietekmē viskija kvalitāti ir ražošanā izmantotais ūdens. Ļoti liela nozīme ir mīkstam, ideāli dzidram avota ūdenim.

Viskija ražošanas pamatprincips visur ir līdzīgs. Sasmalcinātiem graudiem pievieno ūdeni un vāra, kamēr izdalās ciete. Pēc tam pievieno iesalu, lai no cietes iegūtu cukuru. Masu filtrē un raudzē. Sarūgušo misu atkārtoti destilē, izmantojot kolonnu aparātus vai speciālus vara pārtvaices katlus. Pēc tam dzērienu iztur mucās, no kurām, tas iegūst garšas īpašības. Vējš, jūras tuvums, ļoti iespaido viskija garšu un smaržu. Alkohola saturs dzērienā ir no 40–65%.

Komentāri (16)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Vitjoks
Koč, viskijs ir samagons,tikai izturēts ozola mucā.
10.12.2015. plkst. 00:17
Ciruls
Burbono ir viskija paveids,kuraa ir vismaz 51%-80% kukuruuzas.
23.08.2012. plkst. 21:12
girts
Kāds nezin kur var nopirkt wiskey in the jaro????
24.08.2011. plkst. 19:36
Rex
Burbonu ražo no kukurūzas
18.10.2010. plkst. 00:08
Kas tad tas īsti tāds ir ?;
13.11.2007. plkst. 09:43

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 26. jūnijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Slikta augsnes kvalitāte ļauj iegūt labākus vīnus. Triks ir „izaicināt” vīnogulājus „strādāt” smagāk

Pasākumi

Pandas pārsteidz, uz skatuves metoties no jumta

Divas pandas no grupas "Instrumenti" Postitivus festivāla iepriekšballē viesus pārsteidza, ar trosēm nolaižoties no 10 metru augstuma.

 ...