Īru viskija ceļvedis

Īru viskija ceļvedis

Īri lepojas ar savu dzērienu un neizlaiž nevienu iespēju pazoboties par skotu viskijiem un pašiem skotiem. Atrodies īstā īru krogā izvēlies vietējo produkciju, neiedomājies pasūtīt skoču, tas var aizskart īru pašcieņu!

Retorisko jautājumu par to, kas bija pirmais - vista vai ola - var attiecināt arī uz viskiju. Kur tad ir īstenā viskija dzimtene – Īrija vai Skotija? Kamēr jautājums netika izvirzīts starptautiskā līmenī, abas šīs tautas bija cieši pārliecinātas, ka tikai un vienīgi viņu zeme ir īstā viskija radītāja, un pat sevišķi nelauzīja galvu, ko par to domā citi. Tagad pasaulē kopējai sabiedriskajai domai tiek piešķirts aizvien lielāks svars – arī viskija dzimšanas jautājumā. Pētot dažnedažādus vairāk vai mazāk vēsturiskus avotus, tik un tā nav izdevies tikt simtprocentīgā skaidrībā, kas tad bija pirmie šajā mākslā – īri vai skoti. Dzīvības ūdens, kā viskiju mēdz dēvēt, savā laikā pēc dažādām receptēm ir ticis radīts vai katrā Eiropas, Āzijas un arī Amerikas zemē, vienīgi tradīcijas tikušas vairāk koptas tur, kur arī kopējā vēsture bijusi stabilāka un pamatīgāka. Ne vienā vien avotā kā galvenais patrons tiek minēts īru Svētais Patriks, līdz ar to īri uzskata, ka tieši ķeltu zeme Īrija ir īstenā viskija dzimtene. Taču šo uzskatu skoti apgāž ar apgalvojumu, ka Svētais Patriks savās saknēs ir bijis nevis īrs, bet gan skots.

Šoreiz gan parunāsim par īru viskiju....
Līdz 20.gs. sākumam īru viskijs viennozīmīgi bija uzskatāms par pasaules populārāko viskiju, taču pagājušā gadsimta pirmajā pusē tas gandrīz izzuda vispār. Tikai piecas īru viskija ražotnes bija spējīgas pārciest šo krīzi un tupināt nest īsta īru viskija slavu. Lūk, šie varoņi - Jameson, Bushmills, Power, Paddy un Tullamore Dew.

Lai dzērienu sauktu par īru viskiju, tam jābūt destilētam Īrijā un izturētam nemazāk kā 3 gadus ozolkoka mucās, kurās iepriekš tika izturēti stiprināti vīni vai burbons. Kaut arī Īriju no Skotijas atdala tikai nelielies līcis un abas tautas runā vienā valodā, tomēr katras valsts viskija produkcija ļoti būtiski atšķiras. Īru viskiju uzskata par maigu un izsmalcinātu dzērienu. Tam piemīt dzidra, pat mazliet salda garša. Un visbeidzot galvenā atšķirība starp skotu un īru viskiju ir tā, ka īru viskijā Jūs nekad nesajutīsiet kūdras dūmu garšu un aromātu. Īru viskijs iegūst savu maigo un patīkamo garšu pateicoties īpašai pagatavošanas metodei – tas tiek destilēts trīs reizes kausveida (Pot still) dedzinātavā un graudu žāvēšanai tiek izmantotas aizvērtas krāsnis, kā rezultātā tam nepiemīt skotu viskijam raksturīgais dūmu aromāts.
Galvenā izejviela, miežgraudi, īru viskija ražošanā var tikt izmantoti nediedzēti. Ja tomēr graudu diedzēšana notiek, tad tos nekad nežāvē kūdras dūmos. Papildus tiek izmantoti arī citi graudi - rudzi, kukurūza, kvieši un auzas.

Īru viskiji veidi
Pure Pot Still Whiskey. Tradicionāls īru viskijs tiek radīts izmantojot miežus, miežu iesalu un pavisam nelielā daudzumā var tikt izmantoti rudzi un auzas.
Single malt Whiskey (viena iesala viskijs). Optimālais izturēšanas ilgums 10-20 gadu, taču sastopami ir arī Single malt viskiji, kuri ir izturēti ilgāk par 25 gadiem. Pastāv tikai pāris šī viskija markas.
Grain Whiskey (tīru graudu viskijs). Parasti tiek ražots izmantojot kukurūzu, kviešus un pavisam nelielā daudzumā iesala miežus. Graudu viskiju ļoti reti var redzēt veikalu plauktos. Pārsvarā tas tiek ražots kā pusfabrikāts, lai radītu jauktos (blended) viskijus.
Blended Whiskey (jauktais viskijs). Jauktie viskiji veidi tiek iegūti apvienojot tradicionālos īru viskijus ar tīru graudu viskijiem.

Kuru viskiju izvēlēties?

Jameson
jameson_bottle.jpg1780. gadā īrs Džons Džeimsons Dublinā iedibināja savu viskija dedzināšanas uzņēmumu, pretendējot radīt – ne vairāk, ne mazāk – izcilāko viskiju pasaulē. Rezultātā radās Jameson – viskijs ar ļoti izsmalcinātu aromātu buķeti un īpaši maigu garšu. Pēc dažām desmitgadēm to jau pazina ne tikai „Zaļajā salā”, bet arī citur, un 19. gs. beigās lieliskais īru dzēriens bija iekarojis stabilu vietu pasaules pazīstamāko alkoholu saimē. Viskijs tiek izgatavots no atlasīta iesala, miežiem un vistīrākā ūdens, pēc kā tiek izturēts ne mazāk par sešiem gadiem heresa mucās. Viskijā Jameson apkopotas gadsimtiem krātās zaļās salas prasmes, tradīcijas un modernā tehnoloģija. Nu jau labu laiku šis dzēriens ir kā emblēma visai īru viskija industrijai. 1996. gadā Jameson kļuva par visstraujāk augošo stipro dzērienu marku, un šobrīd ir populārākais īru viskijs pasaulē. Šis viskijs Latvijā nopērkams vidēji par Ls 11,00.


Connemara Peated Single Malt
connemara_2.jpgConnemara atrodas Īrijas rietumos un tiek uzskatīta par dabas šedevru. Īrijas iesala viskijs Connemara tiek uzskatīts par vienu no retajiem īru viskijiem, kā izgatavošanai tiek izmantots kūdras dūmos kaltētu miežu iesals un tīrs avota ūdens. Viskijam Connemara piemīt unikāla un sarežģīta garša, kuru caurvij viegls dūmu un nogatavojušos augļu aromāts. Viskijs vairāku gadu garumā tiek noturēts ozolkoka mucās. Connemara - īsts viskijs īstajiem vīriem. Ieteicams baudīt tīrā viedā, ar nelielu ūdens daudzumu vai ar ledu. Veikalu plauktos šis viskijs maksā vidēji Ls 15,00.


Tullamore Dew
riegger_531660_tullamore_dew.jpgZeltainie īru mieži un kristāli tīrais ūdens rada leģendāro īru viskiju Tullamore Dew. Šis viskijs raksturojas ar intensīvu buķeti, kurā atklājas maigie dažādo viskiju miežu šķirņu, izdiedzēto miežu, kukurūzas un kviešu aromāti. Tas ir izturēts septiņus gadus un alkohola saturs tajā ir 43%. Cena veikalos ap Ls 14,00.


Midleton Very Rare
midleton_gr.jpgŠis viskijs iespējams nav tik plaši atpazīstams, taču tas ir visdārgākais no visiem augstāk aplūkotajiem. Tā cena ir ap Ls 95,00 , alkohola saturs : 40%.

Komentāri (11)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
nu
bushmills konkurss īstiem dzērājiem.
01.02.2013. plkst. 13:35
9779
Cena Džeimsonam 11 Ls- ??? Par krūzīti? Litru noteikti mazumtirdzniecībā nevar nopirtkt par tādu naudiņu!!!
08.02.2011. plkst. 18:42
Irishman
Neaizmirstiet arī par Irishman. Izcīlais viskijs..
05.02.2009. plkst. 11:15
dzērājs
Patiesīb MIDLETONS neatbilst reklāmai un cenai JAMESON gan cenai gan garšai ir viens no labākajiem
28.08.2008. plkst. 16:31
Tullamore
nu jā Jameson-kaut Tullamore arī labi iet iekšā
28.08.2008. plkst. 16:29

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 17. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Balto vīnu stundu pirms pasniegšanas būtu jāpatur ledusskapī vai 20 minūtes pirms pasniegšanas – ledū. Sarkanie vīni būtu jāpasniedz aptuveni 18 grādu temperatūrā

Pasākumi

Soloģitāristu duelis klubā "Rock’n’Riga"



16.jūlijā Rock’n’Riga aicina uz otro soloģitāristu dueli. Šī dueļa
dalībnieki ir: Arians Seviško, kurš stāsies pretim Paulam Ruško, bet otrajā
pārī spēkiem mērosies Jānis...