Augu tējas

Augu tējas

Lai gan mūsu zemē „īsto” tēju sāka gatavot tikai XVII gs. muižās, latviešu zemnieki jau izsenis pazina visdažādāko zāļu uzlējumus. Bija augi, kurus izmantoja tikai slimību ārstēšanai, bet lielu daļu žāvēto ziedu, lapu, ogu vai drogu maisījumu uzlējumu dzēra ikdienā.

Garšīgas, bet stipras ārstnieciskas ietekmes, ir daudzas augu tējas. Lai nebūtu vienveidības, ieteicams ik dienu dzert citu tēju – kumelīšu, liepziedu, brūklenāju, avenāju, upeņu u.c. ziedu un lapu tējas. Augu tējas glabā maisiņos, turzās vai cieši noslēgtās kārbās. Augu tējas jāglabā sausumā ne ilgāk par gadu, jo vecām tējām zūd aromāts, garša un vērtība.

Ziedu un lapu tējas jāgatavo, pārlejot ar verdošu ūdeni un noslēgtā traukā paturot 3 minūtes. Augļu drogas pavāra 5-10 minūtes, tad patur, līdz šķidrums iekrāsojies. Nekas nevajag uzliet vairāk tējas, nekā konkrētajai reizei nepieciešams. Ilgi uzlietām drogām šķīst miecvielas un tēja iegūst nepatīkami rūgtenu garšu.

Zāļu tēju uzlējumiem kaltētos ziedus, lapas, stiebrus, augļus vai graudus ņem no 1 tējkarotes līdz 2 ēdamkarotēm uz 1 litru ūdens (4 glāzes). Nepieciešamo daudzumu nosaka drogu stiprums un vārītāja gaume – vēlme izjust izteiktu vai vāju jaušamu augu smaržu un garšu. Veidot arvien jaunas vietējo augu tējas kombinācijas ir katra paša ziņā.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 07. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Kāda slavena Francijas vīna dārza augsne tiek uzskatīta par tik vērtīgu un dārgu, ka vīndaris liek saviem darbiniekiem to nokasīt no apaviem, kad tie dodas no vīna dārza uz mājām

Pasākumi

Sērijas “Pasaku lāde” ietvaros klajā nāk “Pīters Pens”

Ar Hipotēku bankas atbalstu kompānija “Platforma Music” klajā laidusi jau desmito sērijas “Pasaku lāde – pirms miedziņš nāk” kompaktdisku, kurā šoreiz iekļauts Džeimsa Berija...