Vai varu piedāvāt tēju?

Vai varu piedāvāt tēju?

Visvienkāršākais cienasts ir tēja, to var pasniegt ikvienam viesim – gan draugiem, gan paziņām, gan darba kolēģiem. Tēja neprasa bagātas piedevas – tikai trauciņu ar medu, ievārījumu un dažus cepumus vai sīkas sviestmaizes. Tējā kofeīna (teīna) ir vairāk nekā kafijā, bet, tā kā tēju nekad nedzeram tik stiprā koncentrācijā kā kafiju, tad kofeīna ietekme organismā ir mazāka. Īpatnējo garšu un aromātu tējai piešķir alkaloīdi un dažādas ēteriskās gaistošās eļļas. Mūsdienās tēja kļuvusi par ļoti populāru dzērienu. Pasaulē gada laikā aptērē apmēram vienu miljonu tonnu tējas.

Tējas dzēriena gatavošanā nav nekā sarežģīta – nepieciešams vien labs ūdens, laba tēja, piemēroti trauki un rūpīgs gatavotājs.marts.jpg - 5.93 KB Fajansa, porcelāna vai māla tējas kanniņu sasilda, izskalojot ar verdošu ūdeni (tējas aromāts būs spēcīgāks). Tad ūdeni izlej un ieber paredzēto tēju, rēķinot tējkaroti tasītei. Tēju dažādās zemēs gatavo dažādi. Angļi caurmērā uz vienu litru ūdens izvēlas 20-25g tējas, indieši – apmēram 40g. Arī ķīnieši ikdienā patērē stipru tēju, ar ko varot skaidrot viņu raksturīgās darba spējas un izturību pret slimībām. Vāji tējas uzlējumi nomierina nervus, bet stipra tēja uzmundrina un aizdzen miegu.

Tējai uzlej daļu no paredzētā verdošā ūdens, traukam uzliek vāku, dažas sekundes tēju ietvaiko, uzliek kanniņas snīpim tamponu, tad pielej visu paredzēto verdošo ūdeni. Tējas kannai uzliek mici vai vilnas auduma drāniņu. Melno tēju atstāj ievilkties 3-5 minūtes, bet zaļo 5-8 minūtes. Tas, ka uzlējumu pārklāj putas, liecina tikai par labu tējas ekstrahēšanai.

Pēc Austrumāzijas tautu paražas pirmo putaino tasi ielej atpakaļ tējkannā. Austrumnieki, tāpat kā angļi, tējas uzvārījumu sagatavo lielā kannā, kuras tilpums nodrošina vajadzīgo tasīšu skaitu. Tēja ir gatava lietošanai bez papildu verdošā ūdens piedevas. Eiropieši un krievi pārsvarā stiprumu uzlej mazākā tējas kanniņā un tad, stiprumu ielejot tasītē, pēc vajadzības papildina ar verdošu ūdeni.

Tējas galda klāšana
Galdu tējas dzeršanai klāj līdzīgi kā kafijas galdu. Tēju dzer no glāzēm vai platām, lēzenām tējas tasēm. Pie tējas pasniedz ievārījumus, kuros ogas vai augļi vārot atstāti veseli, un citronu. Katrai personai paredzēts mazs šķīvītis, uz kura uzlikt ievārījumu. No šā šķīvīša ar mazu tējkaroti paņem drusku ievārījuma un klāt piedzer tēju. Ja nav tējas servīzes ar speciāliem ievārījuma trauciņiem, to vietā ieteicams likt mazus stikla šķīvīšus. Uzkodām traukos sakārto mazsaldus vai sāļus cepumus, barankas, sausiņus, pīrādziņus un mazas, glītas sviestmaizes. Tējas saldināšanai piemērotāks ir graudu cukurs, bet var lietot arī smalko cukuru vai medu. Pie tējas var apsniegt arī rumu, viskiju vai konjaku.

Tējas galda klāšanas īpatnība ir tā, ka to klāj vieglāku, gaisīgāku nekā kafijas galdu. Galdsegas izvēlas maigās krāsās un tās reizēm pārsedz ar tilla pārklāju vai speciālu tamborētu tīklu. Tomēr nav izslēgta arī melnā krāsa, piemēram, galdiņam pārsedz melnu, puķainu pārklāju ar bārkstīm un tējas traukus izvēlas spilgti dzeltenus. Galdu var rotāt ar dzeltenām tulpēm, rozēm, narcisēm vai gerberām. Tējas galda dekorēšanai labi iederas arī frēzijas, maijpuķītes, vijolītes, īrisi, dālijas, lazdu zari ar skarām, prīmulas un līdzīgas puķes.L11043779.jpg - 13.66 KB
Tējas traukus liek tāpat kā kafijas traukus, tikai blakus tējas tasei liek mazu šķīvīti ievārījumam. To liek aiz maizes šķīvīša vai ieslīpi pa kreisi no tējas traukiem. Stiprā dzēriena glāzīti liek aiz maizes šķīvīša.

Ja pasniedz zāļu tēju, galda klāšanai izmanto māla traukus. Galdu pārklāj ar linu galdsegu vai krāsainu rūtotu audumu. Galdā liek māla vai keramikas šķīvīti, krūzīti, tējkaroti. Zāļu tēju pasniedz no lielas māla krūzes. Galdā liek bļodiņu ar medu, šķīvi ar ķimeņmaizītēm, pīrāgiem, medus rausu vai rupju kviešu maizi, sviestu, biezpienu, kaņepes. Galda rotāšanai vāzē vai krūzē sakārto pļavas vai vienkāršākos dārza ziedus, bet rudenī un ziemā – dekoratīvu zaru ar lapām vai kaltušām ogām, skujkoku zarus. Sirsnīgi izskatīsies mazā māla vāzītē krāsainās salmpuķes, kaķpēdiņas, mētras vai smilgas.

Tēju var pasniegt arī bufetes galda veidā. Ap tējas kannu sagrupē glāzes vai tasītes, kā arī cukuru, citronu, tējai piemērotus cepumus un citas piedevas. Visas tējkarotes var salikt šaurā traukā vai glāzē. Galdam būs piemēroti dzelteni, rūni ziedi vai zars ar dzeltenām lapām un ogām.CATERING 2006 TEA SANDWICHES.jpg - 33.26 KB
Augu tējas sagatavošana
Augu tējas sagatavošana ir citāda, piemēram, augu saknes, kāti vai mizas ir dažas minūtes jāpavāra, turpretim pārējām augu tējām uzlej virsū verdošu ūdeni, pārsedz un ļauj brīdi ievilkties. Pēc tam izkāš caur sietiņu. Saldināšanai lieto cukuru vai medu. Augu tēju var sagatavot arī aukstu; tad to pārlej ar aukstu ūdeni, pārsedz un atstāj uz 24 stundām ievilkties, pēc tam nokāš un pasniedz.

Tējas paražas citās zemēs
Dažādās zemēs ir atšķirīgi tējas lietošanas veidi. Ķīnā un Japānā tēju dzer tīrā veidā. Indijā uzvāra ūdens un piena maisījumu attiecībā 1:1, pēc vēlēšanās saldina, tad ieber sausu tēju (katrai tasītei 2 tējkarotes tējas, ļauj slēgtā traukā ievilkties 2-3 minūtes). Pasniedzot tēju lej caur tējas sietiņu tasītēs. Šādu tēju parasti apsniedz pirms brokastīm. Irānā un Turcijā kā piedevas tējai izvēlas citronu vai ingveru, rozīnes, mandeles. Tibetā tēju gatavo ar jaku tauku vai sviesta un sāls piedevu, uzlējumu gatavo ļoti, ļoti stipru.

Angļi uz tēju ielūdz pulksten piecos pēcpusdienā. Tam speciāli nav jāklāj galds ar vietām. Viesi var sēdēt atpūtas krēslo, uz dīvāna u.tml. Angļi tējas traukus liek uz sudraba vai melhiora paplātes, piepilda un pasniedz tasītes. Sākumā angļi tēju dzēra bez piena un cukura. Tagad tasē ielej uzkarsētu pienu, pēc tam uzpilda ar ļoti stipru tējas uzlējumu.

Krievijā tēju pasniedz glāzēs, tās ievieto metāla ietvaros.6435-2.jpg - 29.86 KB Tējai kā piedevas pasniedz graudu cukuru un atsevišķos stikla trauciņos medu vai ievārījumu. Pie tējas var pasniegt liķieri, rumu vai dažādus uzlējumus ar degvīnu. Krievijā uz tēju ielūdz pulksten 20-21. Pie tējas pasniedz mazus cepumus, kūciņas un sviestmaizes.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 16. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Termins ”Blanc de Noir” ir attiecināms uz baltajiem vīniem, kas pagatavoti no sarkanajām/melnajām vīnogām

Pasākumi

Cēsīs atvērts mūsdienīgs centrs Pils kompleksa apmeklētājiem

Starp Cēsu veco un jauno pili durvis vēris mūsdienīgs Pils kompleksa apmeklētāju centrs – tūrisma informācijas centrs....