Aromātiska un garšīga tēja

Aromātiska un garšīga tēja

Visas tējas pēc krāsas var iedalīt četros pamattipos: dzeltenā, zaļā, sarkanā un melnā. Tējas krāsa ir atkarīga no tā, kā apstrādātas lapas, ietekmējot to ķīmisko sastāvu, garšas īpašības un aromātu. Uzlejot tējas lapiņām verdošu ūdeni, izdalās katehīni, kofeīns, vērtīgi alkaloīdi, daudz vitamīnu.

Lai tēja nezaudētu neko no savām vērtīgajām īpašībām, lai saglabātos aromāts, jāievēro daži noteikumi tējas uzliešanai.Untitled 6.jpg - 85.52 KB
•  Tējas uzliešanai lieto īpašu tējkannu, kas netiek izmantota citiem nolūkiem.
•  Tējas traukiem jābūt tīriem. Piemērotākās ir porcelāna tējkannas.
•  Tēju ber sasildītā tējkannā, vidēji rēķinot 1 tējkaroti uz tasi ūdens un papildus vēl vienu tējkaroti uz visu kannu.
•  Tēja būs garšīgāka, ja izmantos labu ūdeni (bez kaļķa piemaisījumiem).
•  Tēja zaudē lielu daudzumu vērtīgo vielu, ja tai uzlej divreiz uzvārītu ūdeni.
•  Tējai uzlej verdošu ūdeni, uzliek vāciņu un ļauj ievilkties piecas minūtes.
•  Ja vēlas dzert tēju angļu gaumē, tad sasildītās tasēs ielej 2-3 ēdamkarotes silta, bet neuzvārīta piena, pēc tam pienā lej tēju. Ja dara otrādi (pienu lej tējā), dzēriena garša un aromāts pasliktinās.
•  Ķīniešu gaumē gatavotai tējai ūdeni uzvāra, neļaujot tam mutuļot. Ar verdošu ūdeni izskalo tējkannu, ieber tēju, uzlej verdošu ūdeni līdz pusei, uzliek vāciņu, pārklāj ar salveti vai uzliek tējkannas sildītāju. Pēc trīs minūtēm pielej pilnu kannu un ļauj ievilkties vēl četras minūtes.
•  Zaļo tēju aplej ar 70 grādu karstu ūdeni trijos piegājienos – vispirms piepilda trešdaļu tējkannas un ļauj pāris minūtes ievilkties, tad pielej līdz pusei un atkal ļauj ievilkties divas minūtes, tad pielej pilnu, nemaisa, bet ļauj divas minūtes pastāvēt. Pusi tējas var izliet tasītēs, bet otrai pusei uzlej verdošu ūdeni un atstāj. Atšķirībā no melnās tējas, zaļā tēja otrā dienā ir tikpat laba.
•  Vasarā ļoti atspirdzinoša ir aukstā tēja. Pusglāzei atdzisušas izkāstas tējas ievieno viena citrona sulu un ēdamkaroti cukura, ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas pielej pusglāzi minerālūdens un pieliek gabaliņu ledus.
• Paciņās iesaiņotajai tējai nav tik laba garša. Paciņu tējas garšu pasliktina papīra maisiņš un līme. Izlietotās tējas paciņas var sasaldēt ledusskapī un likt kā kompreses uz pietūkušiem acu plakstiņiem.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 21. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Termins ”Blanc de Noir” ir attiecināms uz baltajiem vīniem, kas pagatavoti no sarkanajām/melnajām vīnogām

Pasākumi

“Melo-M” saviļņo igauņus

Pirms dažām dienām čellu grupa “Melo-M” atgriezās Latvijā no koncertturnejas pa Igauniju, kur piedzīvoja pārsteidzoši sirsnīgu uzņemšanu....