Tējas labās īpašības

Tējas labās īpašības

Tēja ir viens no senākajiem un arī vispopulārākajiem dzērieniem pasaulē. Un tēja nav tikai lielisks dzēriens slāpju remdēšanai jebkurā dienas laikā. Lai saglabātu labu veselību, katru dienu nepieciešams uzņemt pietiekoši daudz ūdens (vismaz 1,5 litrus ūdens dienā). Tējas dzeršana labvēlīgi ietekmēs ūdens balansu gan jūsu ādā, gan visā ķermenī kopumā. Lietota bez piena, citrona vai cukura, tēja ir veselīgs dzēriens, kas nesatur kalorijas.

Tēja ir dzēriens, kuru pagatavo aplejot augu daļas ar karstu ūdeni un ļaujot tam dažas minūtes ievilkties, vārdu "tēja" visbiežāk attiecina uz šādi pagatavotu tējas koka (Camellia sinensis) uzlējumu (Camellia sinensis), kā arī šā auga daļām. Bieži vien tēja tiek gatavota arī no citiem augiem, pastāv arī "zāļu tējas", kas nereti tiek uzskatītas par ārstnieciskām.

Aptuveni 5 tūkstoš gadu cilvēki pazīst tēju. Pirmo reizi tējas lietošana pieminēta Ķīnā mūsu ēras ceturtajā gadsimtā, taču Japānā tēja parādījās septītajā gadsimtā, Eiropā – 16. gadsimtā. Kā kulta un kultūras sastāvdaļa tēja savu statusu iemantoja pirms 3 tūkstoš gadiem. Tējas krūmu izcelsme ir grūti noskaidrojama, taču tiek uzskatīts, ka tās rašanās vieta bijusi DR Ķīnas, Birmas Z un A Indijas plato. Pastāv arī uzskats, ka tēja nākusi no Asamas Indijā.

Tējas īpašībasUntitled 4.jpg - 63.3 KB


Tējas lapas satur aptuveni 100 dažādas vielas, no kurām tējas pagatavošanas laikā 30-50% pāriet ūdens šķīdumā.
Būtiskākās no tām ir:
• Tējas alkaloīdi – kofeīns, teobromīns, teofilīns,
• Miecvielas – tanīni,
• B grupas vitamīni,
• Minerālvielas – kālijs, mangāns, cinks un fluors,
• Dabiskie antioksidanti – flavonoīdi,
• Ēteriskās eļļas, kas tējai piešķir aromātu.

Tējas tonizējošo iedarbību galvenokārt nosaka kofeīns. Tas uzlabo uztveres spējas, rada mundrumu, aizkavē nogurumu un miegu. Vienlaicīgi pieaug muskuļu enerģija, paātrinās elpošana un sirdsdarbība, tiek veicināta zarnu darbība un urīna veidošanās. Lai gan tējā ir vismaz divas reizes vairāk kofeīna nekā kafijā, gatavošanas galarezultātā tase kafijas satur 80-120 mg kofeīna, bet tase tējas tikai 45-75 mg. Atšķirības izskaidrojamas ar to, ka tējas tasei nepieciešams tikai līdz 1,5 g tējas. No tējas šķidrumā pāriet tikai vidēji 65% kofeīna, no kafijas - 80%. Tējas kofeīnā ir tanīns, kas ievērojami palielina tā uzsūkšanos asinīs. Tēja, pretēji kafijai, nesatur grauzdēšanas produktus, tādēļ nerada nepatīkamas sajūtas kuņģī. Vakaros būtu ieteicams izvēlēties zaļo tēju (mazāk kofeīna).

Tējā esošie alkaloīdi pastiprina urīna veidošanos un veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma. Tāpēc sirds un asinsvadu slimniekiem labāk dzert tēju, jo tā nepaaugstina asinsspiedienu.

Tējā ir vidēji 10% miecvielu – tanīnu, kas tai piešķir raksturīgo rūgteni sīvo garšu. Tanīnam piemīt gļotādas pārklājošas un savelkošas īpašības, kuras var izmantot ārstnieciskos nolūkos. Stipru melno tēju var lietot caurejas gadījumā - 1 – 2 dienas var dzert tikai nesaldinātu tēju pietiekamos daudzumos. Tēju var lietot situācijās, kad cenšamies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Šim nolūkam tai jāļauj ievilkties līdz 20 minūtēm, lai šķidrumā pārietu iespējami vairāk miecvielu, un tā jādzer bez cukura un piena.
Viena tējas tase satur 0,3 – 1,2 mg fluora (dienas deva 1,5 mg), tāpēc, regulāri dzerot tēju, varam censties aizkavēt zobu bojāšanos.

Kā pazīt svaigu tējuUntitled 2.jpg - 46.55 KB


Svarīgākais, kas jāzina, tēju iegādājoties veikalā, ir tās svaiguma pakāpe. Kā to var noteikt? Svaigai tējas lapai piemīt koša krāsa, stingra forma un svaigs, spēcīgs aromāts. Tējas lapa, kurai vairs nav pirmā svaiguma pakāpe, ir cieta, blāvas krāsas, nenoteiktas formas, tai ir vājš aromāts. Svaiga tējas lapiņa ir patīkama taustei, mīksta un dzīva, bet veca tēja ir sausa un cieta. Ja to parīvē pirkstos, tā sadrūp un pārvēršas pulverī.

Ir vēl kāds veids, kā var noteikt tējas kvalitāti. Aplejiet tējas šķipsniņu ar verdošu ūdeni, atstājiet 10 minūtes ievilkties, tad izlieciet tēju uz balta šķīvja, kur ir nedaudz tīrs ūdens, un rūpīgi apskatiet tējas lapas formu, dzīsliņu tīklojumu un zobiņus lapas malās. Ja tējas lapa veido košu un izteiktu ainu, līdzīgu tīklam, un zobiņi lapas malās ir labi redzami, tad Jūsu priekšā ir augstas kvalitātes produkts. Tagad arī Jūs esat tējas pazinējs un varat būt drošs, ka zināt svarīgāko par tējas kvalitāti.

Veiksmi izvēloties un iepērkoties!

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Kirbju teja ir ieteicama tievetgribetajiem.
18.10.2008. plkst. 16:32
kopā ar omīti lasītā un pie krāsniņas kaltētā piparmētru tēja - lūk, tas ir spēks! :)))
03.06.2008. plkst. 16:21
Laba arī zaļā tējiņa , un ja vēl palīdz asinsspiedienam un tonusam ;
29.05.2008. plkst. 18:25
piekritu!!!!
29.05.2008. plkst. 10:26
Vislabākā ir zaļā tēja, ļoti garšiga un ļoti labi tozinē! :)
28.05.2008. plkst. 10:37

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 08. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Daudzi dārzeņi un praktiski visas augļu sulas satur vismaz nelielu alkohola daudzumu

Pasākumi

Soloģitāristu duelis klubā "Rock’n’Riga"



16.jūlijā Rock’n’Riga aicina uz otro soloģitāristu dueli. Šī dueļa
dalībnieki ir: Arians Seviško, kurš stāsies pretim Paulam Ruško, bet otrajā
pārī spēkiem mērosies Jānis...