Tēja dažādu dzērienu sastāvā

Tēja dažādu dzērienu sastāvā

Uz tējas bāzes tiek gatavoti dažādi dzērieni. Tie ir ļoti savdabīgi un dažkārt arī stipri. Tēja šo dzērienu sastāvā ieņem svarīgu vietu. Tie ir dažādi karstie dzērieni – groks, karstvīns, tējas ķīselis, utt.

Groks
Dzēriens, kas tiek pagatavots ar tējas palīdzību, taču ir alkoholisks. Groku ieviesa angļu jūrnieki, precīzāk – angļu pirāti. Šis dzēriens guva atsaucību un ātri izplatījās pa visu pasauli. Groku pielieto tikai īpašos apstākļos, lai ātri sasildītu organismu, kurš nosalis sniegā, vētrā, ledainā ūdenī vai vienkārši pārsalis un citos apstākļos, kas saistīti ar spēku izsīkumu. Visos gadījumos groks rada ātru uzbudinājuma efektu, aktivizē elpošanu un sirdsdarbību.

Gatavojot groku, tēju vāra 3 – 5 reizes stiprāku nekā parasti – ņem 50 g tējas uz 750 – 100 ml ūdens. Tā sastāvā ietilpst arī ¾ - 1 litrs laba degvīna un 200 – 250 g cukura.

Uzvāra 1 – 2 glāzes ūdens, tikpat daudz pievieno degvīnu, ieber cukuru un maisījumu vāra 5 minūtes. Tad uzvāra tēju, ļauj tai ievilkties. Uzvārīto maisījumu un pārējo uzsildīto degvīnu pievieno tējai un samaisa. Groku dzer ļoti maziem malkiem.

Karstvīns
Porcelāna tējkannā pagatavo tēju. Tad to pārlej emaljētā traukā, kurā iepriekš ir ielietas augļu sulas (ābolu un ķiršu avi vīnogu), ieber cukuru un garšvielas. Trauku noslēdz ar vāku un silda uz mazas uguns 30 minūtes, neļaujot tam uzvārīties. Pasniedz glāzēs, pievienojot mandeles, riekstus un rozīnes.

Uz litru ņem 300 ml ķiršu vai vīnogu sulas, 300 ml ābolu sulas, 200 g smalkā cukura, 2 g ingveru, 3 g kanēli, 3 – 4 krustnagliņas, riekstus un rozīnes.

Tējas ķīselis
Tas ir dzēriens, kas sastāv no tējas, jebkuras augļu sulas, cukura un cietes, parasti kukurūzas, bet ne kartupeļu.
Karstai, tikko pagatavotai, saldai tējai (melnajai vai zaļajai), kas atrodas uz uguns, pievieno cieti, kas iepriekš izšķīdināta ūdenī. Cieti ņem 1 – 2 tējkarotes uz glāzi tējas. Pievieno tējai, ātri izmaisa, kā gatavojot ķīseli. Tad ķīselim pievieno augļu sulu, kas ņemta ½ no pagatavotās tējas tilpuma, un ātri samaisa. Ja ir vēlēšanās, ķīselim var pievienot garšvielas – vaniļu, krustnagliņas, kanēli. Kad tas ir atdzisis, iegūstam pabiezas konsistences masu ar patīkamu tējas un augļu garšu.

Uz litru ūdens ņem 6 tējkarotes sausas tējas, 50 g cukura, ½ l augļu sulas, 6 – 8 tējkarotes kukurūzas cietes, glāzi vārīta ūdens.

Ābolu bole
Ābolus notīra un sagriež nelielos gabaliņos, ieber emaljētā katlā, pievieno 2 citronu sulu. To visu aplej ar ļoti stipru tēju, pieber 2,5 glāzes cukura, uzliek vāku un noliek aukstumā uz 5 – 6 stundām. Pirms pasniegšanas visu pārlej boles traukā un pievieno šampanieti.

Ņem 1,5 kg ābolu, 2 citronus, 2 l aukstas, stipras tējas, 2,5 glāzes cukura, 1 pudeli šampanieša.

Tējas bole
Citronu vai apelsīnu sagriež gabaliņos, apber ar cukuru un ļauj ievilkties 30 minūtes. Tad pievieno aukstu, stipru tēju un gāzētu ūdeni. Pasniedz aukstu ar ledus gabaliņiem.

Pagatavošanai ņem 1 citronu vai 2 apelsīnus, pusglāzi cukura, litru stipras tējas, litru gāzēta ūdens.

Citronu dzēriens
Stipram tējas uzlējumam pievieno nelielos gabaliņos sagrieztu citronu, rumu un cukuru, labi samaisa un atdzesē. Pirms pasniegšanas izkāš un pievieno minerālūdeni.

Litram dzēriena ņem 100 g cukura, 200 g citronu, 100 ml rumu, 200 ml tējas uzlējuma, 700 ml minerālūdens.

Tēja ar alu
Receptē paredzētos komponentus atdzesē, liek šeikerī un sakuļ. Citrona šķēles izmanto dekorēšanai.

150 ml dzēriena pagatavošanai ņem 80 ml alus, 60 ml tējas, 20 ml citronu sīrupa, 15 g citrona šķēlīšu.

Tējas flips
Glāzē labi samaisa olas dzeltenumu, ēdamkaroti citronu sulas, ēdamkaroti ruma. Tad pielej pusglāzi aukstas, stipras tējas un aukstu pienu.

Dzērienu ieteicams gatavot lielākā traukā uz 10 – 15 cilvēkiem, tad saliet kokteiļglāzēs, pievienojot ledus gabaliņus.

Atspirdzinošs dzēriens
Uz litru stipras tējas ņem 3 apelsīnu sulu, 150 – 200 g jebkura gaiša liķiera, 100 g cukura, 5 – 10 g citronu miziņu.

Visas sastāvdaļas sajauc un izkāš. Pasniedz glāzēs ar ledus gabaliņiem. Ja dzērienu grib ar skābāku garšu, pievieno citronu sulu.

Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
labprāt ņemu tējas citronu dzērienu ,
25.04.2008. plkst. 11:22
Ziniet , man iegaršojās tas neparastais tējas flips , tik ar drusku vairāk ruma !!
24.04.2008. plkst. 12:45
aivars
interesanti
13.02.2008. plkst. 11:10

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 21. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Speyer muzejā (Vācijā) ir izstādīta 1600 gadus veca vīna pudele

Pasākumi

Izdota CD izlase „Populārākās latviešu kino dziesmas un melodijas”

Pērn kompānija „Mikrofona ieraksti” izdeva izlasi „Populārākās latviešu teātra dziesmas” un tas izrādījās ļoti gaidīts un pieprasīts izdevums. Tagad tam seko jaunā CD izlase...