Dzeram Sake!

Dzeram Sake!

Sake dzeršanas kultūrā pastāv daži svarīgi noteikumi. Sake uzglabā mazos keramikas traukos „tokkuri” un dzerot tos pilda mazās tasītēs „čako”, kuru tiplums ir 2-3 malki. Japānā ir pieņemts, ka Sake tasēs pilda pirms katra tosta, bet piepildīt tasi pašam skaitās slikts uzvedības tonis. Ja Jūs Sake dzerat kopā ar japāni, tad viņš arī uzmanīgi sekos līdzi Jūsu tases uzpildīšanai un būs ļoti priecīgs, ja to darīsiet arī Jūs, tikai sekojot līdzi viņa tasei. Tomēr, ja Jūs esat vienīgais cilvēks kompānijā, kurš dzer Sake, tad rūpes par Jūsu tases piepildīšanu var uzņemties blakussēdētājs.

Sake tiek pieskaitīts pie pasaules retākajiem dzērieniem, kuru lieto gan uzsildītu, gan atdzesētu. Sake ir diegan plašs dzeršanas temperatūras diapozons sākot no 33 līdz 55 grādiem pēc Celsija. Daudziem vislabāk garšo Sake, kas ir uzsildīts līdz istabas temperatūrai. Citiem atkal patīk Sake ar ledu. Speciālsiti apgalvo, ka cilvēka mēle vislabāk uzņem Sake garšu pie temperatūras, kas ir no 15 līdz 30 grādiem pēc Celsija.

Sake dzeršana ir atkarīga no situācijas. Karstās vasaras dienās vislabāk ir dzert vieglu un saldu Sake. Bet aukstā laikā – rudenī un ziemā -  dzer stipru un asu Sake. Sake tiek karsēts speciālā kermaikas traukā, kas tiek ievietots ūdens peldē, kas uzsilda Sake līdz istabas temperatūrai. Japānā šo uzsildīšanu sauc „kan-zake”. Jāuzmana, lai Sake nepārkarstu, jo tad tas zaudē savu aromātu. Vislabāk Sake ir dzert aukstu, jo tad vislabāk var izbaudīt tā garšu. Sake var būt līdz pat 90 dažādu aromātu, ko gan atšķirt var tikai profesionāli Sake lietotāji un degustatori.  

Sake ir universāls dzēriens, kuru var lietot ne tikai kopā ar japāņu virtuves ēdieniem, bet arī ar čipšiem, sieriem, riekstiem un vieglāk uzkodām. Sakē ir lieliska Japānas ēdienu sastāvdaļa, piemēram, to izmanto gatavojot foreli, jo Sake noņem no zivīm upes garšu.

Japāņiem ir teiciens, ka tur, kur tiek dzerts Sake, piedzimst draudzība. Sake dzeršanas kultūra parāda japāņu viesmīlību. Pie Sake kompānijās var runāt par visu. Bet ja Jūs vēlaties mianīt tēmu, ielejiet blakussēdētājam Sake, un Jūs variet uzsākt jaunu tēmu, jo tases papildināšana automātiski pārtrauc iepriekšrunātāju un visa uzmanība tiks pievērsta Jums. Atcerieties, ka pirms tases pacelšanas jāsaka „Kompai”, kas ir jāpāņu tosts, un nozīmē „dzeram tukšu”.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 23. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Slikta augsnes kvalitāte ļauj iegūt labākus vīnus. Triks ir „izaicināt” vīnogulājus „strādāt” smagāk

Pasākumi

Agileras koncerta biļešu īpašnieki, uzrādot biļeti, visu gadu bez maksas var iekļūt Club Essential

Estrādes zvaigznes Kristinas Agileras Rīgas koncerta jaunais datums pēc mākslinieces menedžmenta teiktā tiks noskaidrots nākamā gada sākumā. Koncerts ar visai lielu iespējamību notiks...