Gatavojam liķieri paši!

Gatavojam liķieri paši!

Liķieri izgatavot ir šķietami vienkārši: ja alkoholam garšai un smaržai pievieno aromātiskas vielas, iegūst liķieri. Patiesībā tomēr liķieru gatavošana ir visai komplicēts process, un daudzas šī dzēriena receptes gadu simtiem ir glabātas kā vislielākais noslēpums.
Par pamatu liķiera gatavošanai izmanto gan vīnogu spirtu, gan brendiju, gan graudu spirtu, gan viskiju un rumu. Arī aromatizētāji var būt visdažādākie. Parasti tie ir dabas produkti: augi (bieži vien ārstniecības augi), ziedi, augļi, rieksti, saknes, miza. Nereti izmanto arī mākslīgos aromatizētājus.

Piedāvājam Jums pagatavot kādu (vai visas) no šīm liķiera receptēm, kuras nav nemaz tik grūti realizējamas. Nepieciešams tikai laiks un nedaudz pacietības.

Ķiršu liķieris

2 l ķiršu, 1 l spirts, 1 kg cukurs, 6 – 7 krustnagliņas, 2 g vanilīna, 10 g kanēļa, 1 muskatrieksts

Ķiršiem noplūc kātiņus, izņem kauliņus. Ķiršus saber burkā, pievieno krustnagliņas, kanēli, vanilīnu un rīvētu muskatriekstu, uzber cukuru. Burkai uzliek vāku un noliek saulē. Pēc 8 – 10 dienām pielej spirtu, 3 – 6 nedēļas nostādina, izkāš un liķieri sapilda pudelēs.

Aveņu liķieris

1 kg aveņu, 1 kg cukura, 1 l degvīna, 1 l ūdens

Avenes saspaida, aplej ar degvīnu un slēgtā traukā tur 3 – 4 nedēļas. Izvāra cukura sīrupu, atdzesē un pievieno avenēm. Liķieri tur vēl divas nedēļas, pēc tam to izfiltrē un salej pudelēs.

Jāņogu liķieris


2 kg jāņogas, 5 jāņogu lapas, 1 l degvīna, 800 g cukura, ½ l ūdens

Jāņogas un jāņogu lapas ieber lielā stikla burkā un aplej ar degvīnu. Burkai uzliek vāku un 5 – 6 nedēļas tur saulē. Atdalījušos sulu izkāš. No cukura un ūdens izvāra biezu cukura sīrupu, atdzesē un pievieno sulai. Visu sajauc, pilda pudelēs un tās aizkorķē. Var lietot pēc 3 – 5 dienām.

Apelsīnu liķieris

Mizas no 8 apelsīniem, 1l spirta, 1 kg 200 g cukura, 1 ½ l ūdens

Sagatavo apelsīnu ekstraktu: apelsīnu mizām rūpīgi nogriež baltumu, atstājot tikai dzelteno kārtiņu, ieliek spirtā un trauku aizvāko. Kad spirts kļuvis tumši dzeltens, to nolej. No cukura un ūdens izvāra sīrupu. Kad tas atdzisis, pielej 1 l apelsīnu ekstrakta. Dzērienu iepilda pudelēs, tās aizkorķē.

Bumbieru liķieris

2 kg bumbieru, 1 ½ degvīna, 2 vai 3 rūgtās mandeles, 1 šķipsniņa kanēļa, 5 vai 6 krustnagliņas, 1 g cukura, 1 ½ l ūdens

Bumbierus sarīvē uz sakņu rīves vai sagriež plānās šķēlītēs. Saber burkā, aplej ar degvīnu, pievieno garšvielas. No cukura un ūdens izvāra sīrupu, to atdzesē un uzlej bumbieriem. Burkai uzliek vāku un 2 – 3 nedēļas atstāj siltā vietā, katru dienu sakrata. Tad izfiltrē, vēlreiz ielej burkā un burku aizvāko. Pēc 5 mēnešiem, kad liķieris gatavs, to pilda pudelēs.

Plūmju liķieris

1 kg plūmju, 500 – 800 g cukura, 750 ml brendija vai degvīna, 3 – 4 krustnagliņas, šķipsniņa vanilīna, gabaliņš muskatrieksta, 2 vai 3 plūmju lapas

No plūmēm izņem kauliņus. Plūmes, plūmju lapas un 15 plūmju kauliņus apber ar cukuru. Pievieno garšvielas. Aizvākotā traukā tur siltā vietā apmēram 3 nedēļas. Pēc tam pievieno alkoholu. Apmēram pēc 4 – 5 nedēļām izkāš un pilda pudelēs. Liķieri var gatavot arī bez garšvielām. Jo ilgāk liķieri uzglabā, jo tas labāks.

Mokas liķieris

200 g Mokas kafijas pupiņu, 1 l spirta, 1 kg cukura, 1 ½ l ūdens

Samaļ pupiņas, kafiju ieber pudelē un aplej ar spirtu. Pudeli aizkorķē un noliek uz 2 nedēļām siltumā. Izvāra cukura sīrupu, to atdzesē un sajauc ar izfiltrētu kafijas uzlējumu. Salej pudelēs.

Šokolādes liķieris

300 g šokolāde, 1 ½ l degvīna vai brendija, 1 šķipsniņa vanilīna, 400 ml piena, 1 kg cukura, 300 ml ūdens

Šokolādes tāfelītes sarīvē un aplej ar degvīnu vai brendiju, pievieno vanilīnu un samaisa. Glabā slēgtā traukā vismaz 2 nedēļas, regulāri sakrata. No piena, ūdens un cukura uz lēnas uguns izvāra sīrupu. Sīrupu pievieno dzērienam, samaisa un uzglabā vēl 3 – 4 nedēļas, regulāri sakrata, tad izfiltrē un salej pudelēs.

Olu liķieris

1 l piena, 1 kg cukura (var mazāk), 6 olu dzeltenumi, 250 – 300 ml spirta

Olu dzeltenumus saputo ar 6 ēd.k. cukura. No piena un atlikušā cukura izvāra sīrupu. Atdzesētu sīrupu, lēni maisot, iejauc saputotajās olās. Pamazām pielej spirtu. Var pielikt arī vanilīnu. Liķieri ik pa laikam apmaisa. Pēc vairākām stundām dzērienu iepilda pudelēs. Tās aizkorķē. Jo ilgāk liķieris uzglabājas, jo tas ir labāks.

Saldā krējuma liķieris

350 ml piena, 250 ml saldā krējuma, 400 g pūdercukura vai šķidra medus, 4 olu dzeltenumi, 70 g piena šokolādes, 1 tējk. vaniļas cukura, 250 ml viskija vai degvīna

Pienam pievieno iepriekš izkausētu šokolādi, saldo krējumu un olu dzeltenumus kas sakulti ar cukuru. Pievieno viskiju vai degvīnu un sakuļ blenderī vai ar mikserī. Salej tumša stikla pudelēs un glabā ledusskapī. Pirms pasniegšanas dzēriens jāsakrata.

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Bumbieris
Kur var iegādāties rūgtās mandeles?
13.05.2015. plkst. 06:44
zanella
Olu liķieris super, man iznaaca ideali, receptei pieliku klaat veel kondenseeto pienu, cukuru peec garsas tikai, 'dzēru mirdama...,varu teikt ka amats man ir rokā..
30.12.2011. plkst. 17:02
Andža Kandža
Degvīna ražošanai iekārtas var iegādāties www.kandzasaparati.lv
12.03.2010. plkst. 18:20
hmm..būs vienreiz jāķerās klāt pašdarinājumiem :))
04.02.2009. plkst. 10:11

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 20. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Ēģiptieši piedēvēja vīna dāvanu savam dievam – Osīrisam

Pasākumi

Grupa “PussyCat Dolls” izdod jaunu albumu

No 29.septembra Latvijā pieejams “Universal Music” izdotais amerikāņu popgrupas “PussyCat Dolls” otrais studijas albums “Doll Domination”.
...