Balzams - viens no Latvijas simboliem!

Balzams - viens no Latvijas simboliem!

Šis mistiskais vārds kā izrādās cēlies no grieķu vārda „balsamon”. Balzamu kā ārstniecības līdzekli lietoja jau senie grieķi. Pirms vairākiem gadu tūkstošiem šo dzērienu pazinuši arī Irānas, Arābijas, Ķīnas un Vidusjūras valstu iedzīvotāji.

Balzamu, kam piemistu brīnumainas spējas, alķīmiķi centās izgatavot jau 16. un 17. gadsimtā. Unikālā dzēriena recepti 18. gadsimta vidū radījis Rīgas farmaceits un kalējs Abrahams Kunce. Savu izloloto eliksīru no sakņu, lapu, ziedu un pumpuru uzlējumiem viņš nodēvēja par „Kunces melno balzamu”. Pirmās rakstu liecības par šo dzērienu meklējamas ap 1752.gadu.

1847. gadā tika nodibināta Alberta Volfšmita fabrika, kas ražoja īsto „Rīgas zāļu balzamu”, kas turpināja darboties līdz pat 1940.gada notikumiem. Šķita, ka Otrā pasaules kara juku laikā noslēpumainā balzama recepte tiks pazaudēta. Taču pēc kara beigām, aptaujājot vecos meistarus, „Latvijas balzams” tehnoloģei Maigai Podračniecei izdevās to pilnībā atjaunot.

Balzams ir biezs šķidrums ar tīkamu smaržu un īpatnēju garšu. Dabiskie augu balzami satur ēteriskās eļļas, izšķīdušus sveķus un citus aromātiskus savienojumus. Vispopulārākie pasaulē ir Kopaivas, Kanādas un Peru balzami.

Veimāras periodā balzamu dzēruši arī Herders un Gēte, dzērienu augsti novērtējusi arī Anglijas karaliene Elizabete. 18.gs. balzams Eiropā iekaroja vietu visizmeklētāko dzērienu kolekcijās.

Rīgas Melnais balzams sastāv no dabiskām, ekoloģiski tīrām izejvielām, to droši varam saukt par Latvijas dzērienu karali. Dzēriena krāsa ir brūngani melna. Par cik jau kopš seniem laikiem tika uzskatīts, ka gaisma, īpaši saules stari, nelabvēlīgi iedarbojas uz šo dzērienu, tad tas jau kopš sendienām tiek glabāts māla traukos. Rīgas Melnais balzams tiek veidots pēc gadsimtiem senas receptes, uzlejot graudu spirta un ūdens maisījumu augu lapām, ziediem, pumpuriem un ārstnieciskām saknītēm, savienojot to ar eksotiskām balzameļļām, – pavisam ar 24 ekoloģiski tīriem komponentiem. Drogu nolējumu balzamam 32 dienas gatavo trijos lielos ozolkoka kublos. Neatkārtojamo rūgteni saldo garšu Rīgas Melnais balzams iegūst, kad kupāžas laikā daudzo sastāvdaļu nolējumam tiek pievienots dedzināts cukurs, ko sauc par kulieri.

Balzamu un dzērienus ar balzamu pasniedz gan pirms pusdienām, gan pēc pusdienām pie tējas vai kafijas. Balzamu var lietot gan tīrā veidā, gan ar ledu vai kokteiļos. Tas lieliski palīdz arī pret saaukstēšanos.

Komentāri (8)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
da balzamu vienmēr visi ved uz ārzemēm, ja brauc pie kāda ciemos!ta stiešām ir kā simbols, arī Laimas šokolade, kaut gan to es ciest nevaru
03.10.2007. plkst. 11:08
balzamu varu iemalkot rītā vakarā ,
03.10.2007. plkst. 10:18
Un garšo arī šis mūsu simbols!
15.09.2007. plkst. 07:40
Man patīk šis Latvijas simbols !!!
11.07.2007. plkst. 10:57
Inese
Taisni vakar pirku kā suvenīru Ukraiņu onkulim :)
28.06.2007. plkst. 14:25

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 16. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Vārds „tosts” nāk no Senās Romas, kur vīnā tika iemesta kaltētas maizes gabals

Pasākumi

Mākslinieka Gerija Vornela personālizstāde

No 3.augusta līdz 15. septembrim peldošajā mākslas centrā „Betanovuss” skatāma Gerija Vornela personālizstāde.

Kultūras un mākslas projekts NOASS sadarbībā ar Ziemeļvalstu –...