Džins – Holandes izcelsmes iedzīvotājs

Džins – Holandes izcelsmes iedzīvotājs

Džinu 1650. gadā pirmo reizi izgatavoja Leidenes universitātes profesors Francisks de la Boe. Sākotnēji šo dzērienu izmantoja ārstnieciskiem mērķiem, proti, asins attīrīšanai. Citi tomēr uzskata, ka džinu izgudroja 12. gs. holandiešu mūki, kā medicīnisku mikstūru, lai cīnītos ar buboņu mēri. Tika uzskatīts, ka kadiķogas, kuras bija mikstūras pamatā, varēja dziedēt šo slimību.

Vēl tagad Holandē, turpinot tradīcijas, džinu iegūst no rudzu, miežu un kukurūzas graudu vārīta un atdzesēta iesala, ko atkārtoti pārtvaicējot, iegūst iesala vīnu. Šo produktu jauc ar graudu spirtu un pārdestilē, destilācijas procesā speciālos audekla maisos pievieno garšvielas – kadiķogas, koriandra sēklas, ķimenes, anīsa sēklas un citas, kas veido Holandes džina Jenever specifisko garšu un aromātu. Par cik dzērienam piemita izteikta kadiķa garša un tas tika nosaukts par Jenever, kas no franču valodas vārda Jemevre nozīmēja kadiķis. Laika gaitā vārdi tika pārveidoti par vārdu Gin, jeb latviski džins.

Holandes džins ir izturēts, bet tam nav stingri norādīti gadi.

Alkohola saturs dzērienā ir no 37,5 - 50%.

Holandē populārākais Jenver džina veids ir jonge, tas ir viegls, ar maigu, patīkamu garšu. Holandiešu džins ir saldāks par angļu London Dry, kas iekaroja pasauli pateicoties kādam vēsturiskam notikumam. 1689. gadā Orānijas Vilhelms III tika kronēts par Anglijas, Skotijas un Īrijas karali. Viņš ienīda frančus, kas nepārtraukti apdraudēja viņa tautiešus Holandē. Karalis aplika Francijā ražotos vīnus un brendijus ar augstu muitas nodokli, un Holandes džins Anglijā kļuva lētāks par alu un ļoti plaši pieejams, viņš atļāva sākt arī vietējā džina ražošanu. Angļi džinu sāka ražot uz graudu spirta bāzes, panākot tā pilnīgu tīrību pirms destilēšanas un garšaugu pievienošanas, iegūstot nesaldu 40 – 47% stipru dzērienu.

Viens no London Dry džina ražošanas aizsācējiem bija Aleksandrs Gordons. Viņš 1769. gadā nodibināja savu ražotni un radīja pirmo džina standartu, kas vēl tagad dominē pasaules tirgū. Par otru džina „tēvu” uzskata Čarlzu Tenkeriju, Viņš bija tikai 20. gadus vecs, kad 1830. gadā nodibināja savu džina tecinātavu.

Kaut arī ir cilvēki, kas mēdz baudīt džinu tīrā veidā vai ar ledu, tomēr vairāk dzēriens ir piemērots kokteiļos ar toniku un citām limonādēm vai dažādām sulām. Džinu var sajaukt ar dažāda veida aperitīva alkoholu, vermutu un liķieri.

Džinu vēlams uzglabāt pie temperatūras +16 +18 grādi.

Slavenākie džina zīmoli: Beefeater Dry, Bombay Sapphire.

Džina apzīmējumu nozīme:
Dry Gin, London Dry Gin - ir sausi, viegli aromatizēti, augstākās klases dzērieni. Vārds „dry” norāda uz to, ka dzēriens ir bez cukura;
Plymouth Gin – tā nosaukums raksturo džina veidu nevis Lielbritānijas pilsētu Plīmutu. Viens no populārākajiem Holandes džiniem;
Old Tom Gin - džins ir ar nelielu cukura daudzumu;
Yellow Gin – reti sastopams džins ar dzintarkrāsas toni, izturēts ozolkoka mucās, kurās sākotnēji tika izturēts heress.

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
jā. garšīgs kokteilis! :)
05.02.2008. plkst. 20:19
Nu, bet tikai kokteiļos.
15.09.2007. plkst. 07:40
Dzins ar toniku, labs kokteiliitis briivdienu vakariem, jaukaa kompaanijaa utt...
10.07.2007. plkst. 15:03
man taads tagad maajaas staav
10.07.2007. plkst. 11:16
Reizēm kokteiļos arī to var ))))))
10.07.2007. plkst. 09:31

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 06. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Kad slavenais ceļotājs Magelāns gatavojās ceļojumam apkārt pasaulei 1519.gadā, viņš iztērēja vairāk līdzekļu šerijam, nekā ieročiem

Pasākumi

Saulkrasti Jazz 2009

23. jūlijā -
Toms Rudzinskis Hipster 4 +
The Radio
Jam Session
 
24.jūlijā-Jolanta Gulbe un RGE
Play 4 Place (Gruzija)
Jam Session
 
25.jūlijā-12.00 Studentu koncerts...