8 izcili alkoholiskie dzērieni no visas pasaules

8 izcili alkoholiskie dzērieni no visas pasaules

Gribat izmēģināt kaut ko atšķirīgu, jo vīns vai alus mazliet apnicis? Viss, ko jūs vēlaties, ir tepat – uz mūsu mīļās planētas. Jūsu tuvākajā dzērienu veikalā bez problēmām atradīsiet dzērienus no visas pasaules, tādejādi remdējot savas alkas pēc dažādības un neļaujot saviem draugiem garlaikoties jūsu viesības. Vienalga, vai pasniedzat lielisku portvīnu pirms deserta, vai arī labu aperitīvu pirms maltītes – interesants un labas kvalitātes alkohols tiks pozitīvi novērtēts vienmēr.

Ouzo

ouzo.jpg

No kurienes: Grieķija

Garšas īpatnības: Ouzo ir stiprs alkoholisks dzēriens ar spirta saturu apmēram 40%. Tam raksturīga izteikta anīsa garša. Parasti to izmanto kā alternatīvu absintam, jo vērmeļu auga audzēšana daudzviet it kļuvusi par nelegālu nodarbi.

Kā to dzert: grieķi to parasti dzer kopā ar mezedes – uzkodām, kurās parasti ietilpst salāti, jūras veltes, sautētas gaļas un dārzeņi. Tie, kam patīk asums, var dzērienu dzert tīru, bet citādi tas lieliski garšo arī mazliet atšķaidīts ar ūdeni. Parasti ouzo pasniedz kā aperitīvu un to var lieliski izmantot daudzos kokteiļos.

Sakē

sake.jpg

No kurienes: Japāna

Garšas īpatnības: Sakē ir rīsu vīns, kas satur apmēram 15% alkohola. Garša parasti ir daudzslāņaina, bet labs sakē „iet lejā” maigi un ir ar saldenu piegaršu. Tāpat, kā tas raksturīgs vīniem, arī sakē ir dažādas kvalitātes dzērieni ar atšķirīgu garšu.

Kā to dzert: parasti sakē pasniedz karstu, bet japāņi to mīl siltu vai arī ar ledu, atkarībā no gadalaika un vīna kvalitātes. Sakē lieliski papildinās jebkuru japāņu vai taizemiešu ēdienu un to var pasniegt arī kā galda vīnu.

Araks

arak.jpg

No kurienes: Libāna, Jordānija un Sīrija

Garšas īpatnības: Araks ir visai līdzīgs ouzo, jo tas ir anīsa garšas liķieris ar asu garšu, turklāt arī araks tika radīts kā absinta aizstājējs.

Kā to dzert: Araks, ko dēvē par lauvas pienu, tiek pasniegts kopā ar apetīti rosinošām uzkodām, ko sauc par mezza – parasti tajās ietilpst pita maize, dažādi dārzeņi un hummus pupiņas. Tāpat kā ouzo, arī araku bieži pasniedz kā aperitīvu kopā ar mezza – parasti to uzskata par visas maltītes patīkamāko daļu.

Meckals

mezkal.jpg

No kurienes: Meksika

Garšas īpatnības: mezkals ir no agaves lapu serdēm spiests dzēriens ar spēcīgu smaržu un ļoti stipru garšu. Principā mezkals ir ļoti līdzīgs tekilai – jebkura tekila ir mezkals, bet ne jebkurš mezkals it tekila. Tikai mezkalam pudeles dibenā ir kāpurs.

Kā to dzert: mezkala glāzīte, citrona šķēlīte un šķipsniņa sāls ir tradicionālākais mezkala dzeršanas veids, bet daudzi apgalvo, ka mezkals vislabāk garšo tīrs un bez uzkodām. Jūs varat baudīt mezkalu tīru, gluži kā lielisku skotu viskiju vai konjaku. Mezkalu Meksikā dzer par godu dažādiem svētkiem un svinībām, kā arī bieži vien pēc maltītēm.

Portvīns

portwine.jpg

No kurienes: īsts portvīns nāk tikai no Portugāles, pārēji ir vien stiprināti vīni.

Garšas īpatnības: Porto ir biezs, viegli sarkans vīns. Tam ir dažādas salduma pakāpes.

Kā to dzert: portvīnu parasti pasniedz pēc maltītes, jo tam ir spēcīga un specifiska garša. Vislabāk to pasniegt kopā ar sieru vai sāļiem cepumiem un lēnām malkot.

Pisko

pisco.jpg

No kurienes: Pisko ir nacionālais dzēriens gan Peru, gan Čīlē, turklāt šo abu valstu iedzīvotāju starpā joprojām nerimst karsti strīdi par to, kurā valstī šis dzēriens parādījies pirmais.

Garšas īpatnības: Pisko pēc pagatavošanas metodes varētu dēvēt par brendiju, to ražo no muskata vīnogām, kas tiek audzētas Peru un Čīlē. Garšas ziņā pisko līdzinās vīnam, tam raksturīgi citrona garšas elementi un spēcīga piparu pēcgarša. Pisko satur 42% alkohola.

Kā to dzert: Pisko pasniedz atdzesētu un tīrā veidā kā aperitīvu. Tomēr to plaši izmanto arī kokteiļos, no kuriem slavenākais ir Pisco Sour.

Grappa

grappa.jpg

No kurienes: Itālija

Garšas īpatnības: Grappu raži no raudzētām vīnogu miziņām un sēklām, kas paliek pāri vīna darīšanas procesā. Grappai ir puķu smaržu niansēm bagāts aromāts, viegla garša un izteikta pēcgarša, lai arī cilvēks, kas to dzer pirmo reizi, visticamāk to uzreiz norīs dēļ specifiskās garšas. Līdzīgi kā vīnam, arī grappas garša ir atkarīga no tā kvalitātes un ražošanā izmantotajām vīnogām. Alkohola saturs šajā dzērienā parasti ir no 40 līdz 50 procentu robežās.

Kā to dzert: to var pasniegt vienu pirms maltītes vai kopā ar kafiju pēc tam. Parasti grappu pasniedz atdzesētu, bet to var pasniegt arī istabas temperatūrā, lai ļautu izdalīties lieliskajiem aromāta slāņiem.

Kašasa

cachaca.jpg

No kurienes: Kašasa ir Brazīlijas nacionālais alkoholiskais dzēriens.

Garšas īpatnības: kašasa ir liķieris no nerafinētām cukurniedrēm. Cukurniedru raudzētā sula tiek vārīta trīs reizes, lai liķierim piešķirtu unikālo garšu un smaržu. Dzēriens garšo līdzīgi rumam, ar izteiktu cukurniedru piegaršu.

Kā to dzert: brazīlieši vislabāk to mīl dzērienā caipirinha – kašasa ar laimu, cukuru un ledus aukstu ūdeni. Labi izturēta kašasa ir pasniedzama arī viena pati un tad tā vienkārši lēnu jāmalko.

Galvenais – atcerieties, ka daudzi no šiem dzērieniem jums varbūt neiegaršosies ar pirmo reizi, tomēr ar laiku pieradīsiet. Eiropiešiem sevišķi patīk asi ēdieni, tāpēc attiecībā uz šiem dzērieniem viņiem nevajadzētu rasties problēmām. Kad jūsu garšas izjūta pieradīs, jūs būsiet patīkami pārsteigts par šo dzērienu daudzajām lieliskajām garšas niansēm.

Komentāri (14)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Gerrro
Pisco ir atrodams lv veikalos Baltic XL
16.04.2017. plkst. 20:22
grapists
pamēģinot labu grappu, nerodas pārliecība, ka ir jēga tērēt milzu naudu par augstākās klases konjaku..
18.06.2008. plkst. 10:37
gudreniece
dzeeru Grappu. tiiri neko taaads bij ;) kaa pie taada tikt? zem katra mineeta valsts, tad nu jums jaasazinas ar radiem kas tur brauc un jaapaluudz kaa suveniiru ;)
18.06.2008. plkst. 10:29
ar šiem izcilajiem vēl nav gadījies saskarties ,
02.10.2007. plkst. 10:38
nu, LV veikalos tādus neesmu redzējusi
02.10.2007. plkst. 09:57

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Sarkanais vīns labi piederas pie „tumšās” gaļas (jēra gaļas, cūkgaļas, liellopu gaļas, medījuma, truša gaļas, pīles gaļas)

Pasākumi

Ella kļūst populāra Skandināvijā

Ellas hiti iekļauti divās jaunās zviedru izlasēs “Tuning Hitz 2009” un “Everybody Dance Now 4”....