Spirtoto dzērienu pasniegšana un lietošana

Spirtoto dzērienu pasniegšana un lietošana

Šajā rakstā apskatīsim galvenos spirtotos dzērienus un to lietošanas etiķeti.

KonkajsUntitled 2.jpg - 36.91 KB

Konjaku dzer nesteidzoties, nelieliem malciņiem, kas rada iespēju pilnīgāk izbaudīt konjaka garšu. Steiga šai ziņā tikai kaitē, jo laupa nebijušas garšas izjūtas. Konjaku dēvē arī par intīmo dzērienu.

Pasniegšana: Pasniedz pēc pamatēdiena – pusdienu vai vakariņu nobeigumā. Konjaka garšas un aromātisko pievilcību būsit iznīcinājuši, ja to dzersiet ēšanas laikā. Arī pēc izdzeršanas nepiedien kaut ko uzkost. Pie konjaka var baudīt tikai kafiju vai šokoladi.
Pasniegšanas temperatūra: Ap 18 ºC
Daudzums: Ap 2 cl (20 grami)
Glāze dzēriena lietošanai: Konjaka glāze (uz īsas kajiņas, caurspidīga un nedaudz uz augšu sašaurināta)


Brendijsbrendijs.jpg - 8.3 KB

Vārds "brendijs" ( brandy) ir cēlies no holandiešu vārda brandewijn, kas latviski nozīmē degošais vīns vai degvīns, vai – kā teica vecos laikos – brandvīns.

Pasniegšana: Brendijus – īpaši augļu – jauc kokteiļos. To var pasniegt arī ar zelteri, ūdeni vai ledu. Bet tradicionāli brendiju pasniedz pie kafijas vai tūlīt pēc tās neatšķaidītu vai kopā ar liķieri (puse uz pusi).
Pasniegšanas temperatūra: 18 – 20 ºC
Daudzums: Ap 150 grami
Glāze dzēriena lietošanai: Liķiera glāze( atšķaidītu), konjaka glāze( neatšķaidītu)

Viskijswhisky.jpg - 56.43 KB

Viskija glāzi neiztukšu uzreiz, bet dzer sīkiem malciņiem, palēnām izbaudot tā garšas paleti un īpatnības.
Skoti un kanādieši uz savu viskiju raksta whisky, īri un amerikāņi turpretī to raksta whiskey.

Pasniegšana: Viskiju parasti pasniedz pirms maltītes, kā mēdz teikt, "uz akmeņiem" jeb uz ledus gabaliņiem, kā arī maltītes noslēgumā vai arī kā pastāvīgu dzērienu. Lieto gan atšķaidītu, gan tīrā veidā. To var atšķaidīt ar ūdeni vai zelteri.
Pasniegšanas temperatūra: pasniedz neatdzesētu
Daudzums: Ap 4 cl (40 grami)
Glāze dzēriena lietošanai: Cilindrveidīga viskija glāze bez kājiņas( Whisky – Tumbler)

DegvīnsVodka.JPG - 29.48 KB

Degvīnu, līdzīgi kā pārējos grādīgos dzērienus, ieteicams baudīt maziem malciņiem, lai dzēriens labāk izskalotu muti un varētu izjust visus tā garšas smalkumus. Lai gan ir cilvēki, kas degvīna glāzi izdzer vienā elpas vilcienā.

Pasniegšana: Atšķirībā no lielākās daļas pasaules valstu, kur pie maltītes tiek pasniegts vīns, tikai Krievijā ēšana tiek uzsākta ar degvīna glāzītes iztukšošanu. Uzkodas pie degvīna parasti pasniedz dārzeņus, skābus kāpostus, sālītus gurķus vai tomātus, sēnes, ar mizu vārītus kartupeļus, siļķi u.t.t. Ar šņabi labi iederas arī krievu pelmeņi, soļanka, bliņas, tāpat trekni gaļas un asi zivju ēdieni.
Nemēdz baudīt ar sieru, vārītu zivi, desu, aitas gaļu, arī ar desertu vai saldajiem ēdieniem.
Pasniegšanas temperatūra: Atdzesētu līdz 8...10 ºC
Daudzums: Ap 5 cl (50 grami)
Glāze dzēriena lietošanai: Degvīna glāze, kuru pirms likšanas galdā patur leduskapī



Komentāri (3)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Ak , šīs smalkās matērijas !!
16.04.2008. plkst. 11:38
Ljolja....
Galliano...sens Itaalju likieris ...kam ieziimeejas vaniljas un aniisa garsha... jaa.. ir taads "na ljubitelja"... ;) :)
02.03.2008. plkst. 22:17
Mums reiz majas bija bildite redzamais likieris konusa pudele - laikam Gallianc vai kaut ka tml. nosaukums. Iedzert vienu pasu nebija iespejams, tikai jajauc kokteili, bet tur jaekspermente vai ari jazin ar ko kas labak garsos. Ta nu mes pasi nekadigi nevarejam tai pudelei piekerties klat...
10.02.2008. plkst. 21:13

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 08. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Katra alkohola molekula ir mazāka par metra miljardo daļu un sastāv no dažiem skābekļa, oglekļa un ūdeņraža atomiem