Kokteiļu sastāvdaļu raksturojums

Kokteilis ir jaukts dzēriens, kurš gatavots no vairākām sastāvdaļām
(komponentiem). Lai varētu veidot kokteiļu shēmas, nepieciešams
iepazīties ar visām iespējamajām kokteiļa sastāvdaļām un to īpatnībām.
Bāze ir pamats jebkura jauktā dzēriena pagatavošanai,
tai ir jādominē un jābūt lielākā daudzumā, salīdzinot ar pārējām
sastāvdaļām. Bāze piešķir dzērienam toni, nosaka tā pamata garšu un
raksturu. Klasiskajā variantā un vairumā kokteiļu veidošanas gadījumu
bāze ir viens naturāls dzēriens, taču iespējama arī vairāku visdažādāko
dzērienu apvienošana vienā bāzē. Kopējai garšai, aromātam un krāsai ir
jāpakļaujas garšas harmonijai. Jauktajam dzērienam, kas ir gatavots no
džina, viskija vai citu dzērienu bāzes, ir jāatspoguļo minēto dzērienu
specifika.
Atbilstoši alkohola saturam bāzes klasificē:
- Stipri alkoholiskās (20% un stiprāks alkohols) bāzes: degvīns, džins, rums, brendijs, konjaks, tekila, aromātiskie un augļu ogu liķieri;
- Vidēji alkoholiskās (9 – 20% stiprs alkohols) bāzes: galda, deserta, stiprinātie, gāzētie, aromatizētie vīni;
- Vāji alkoholiskās (mazāk kā 9% stiprs alkohols) bāzes: alus, sidrs, viegli gāzētie vīni;
- Bezalkoholiskās: sulas, limonādes, piens, alus u.c.
Mīkstinošais komponents ir sastāvdaļa, kas mazina bāzes dzēriena asumu,
un tās daudzumam ir jābūt mazākam par bāzes daudzumu. Atsevišķos
gadījumos, ja mīkstinošais komponents tiek izmantots kā bāzes daļa, abi
var būt vienādā attiecībā. Mīkstinošā sastāvdaļa var būt kā
alkoholiska, tā arī bezalkoholiska.
- Alkoholiskās mīkstinošās sastāvdaļas: aromātiskie, stiprinātie deserta un gāzētie vīni.
- Bezalkoholiskās mīkstinošās sastāvdaļas: augu – ogu sulas, emulgatori (olas, saldais krējums, piens, saldējums), laima un citronu sula.
- Augļi: svaigie, saldētie un konservētie.
Garšas aromātiskā sastāvdaļa piedod jauktajam dzērienam saldumu vai citu garšu, krāsu un specifisku aromātu. Kokteiļu sastāvā tā parasti ir nelielos daudzumos. Garšas aromātiskās sastāvdaļas var būt:
- Saldās: augļu – ogu sīrupi, kafijas, šokolādes, riekstu un citi liķieri;
- Saldeni aromātiskās: aromātiskie liķieri, tādi kā Curacao, Benedectine;
- Rūgti aromātiskās: balzāmi, biteri un jauktie biteri (Angostura, Rīgas melnais balzāms, Campary).
Pildviela ir viena no „garo jeb long drink” dzērienu galvenajām sastāvdaļām.
Aptuvenais pildvielas daudzums – 100ml. Ar to dzēriena glāze tiek
pildīta līdz malām. Pildvielas var būt alkoholiskas un bezalkoholiskas,
gāzētas un negāzētas.
- Alkoholiskās pildvielas: alus, sidrs, šampanietis, gāzētie vīni;
- Bezalkoholiskās pildvielas: limonāde, sula, toniks, minerālūdens, piens.
Pēc iepazīšanās ar jaukto dzērienu sastāvdaļām var veidot dažādas kokteiļu kombinācijas:
- Bāze + mīkstinošais komponents = kokteilis (degvīns + sula);
- Bāze + garšas aromātiskā sastāvdaļa = kokteilis (brendijs + aromātiskais liķieris);
- Bāze + pildviela = kokteilis (džins + toniks);
- Bāze + mīkstinošais komponents + garšas aromātiskā sastāvdaļa (degvīns + citronu sula + ķiršu liķieris);
- Bāze + mīkstinošais komponents + pildviela (tekila + citronu sula + limonāde);
- Bāze + garšas aromātiskā sastāvdaļa + pildviela (degvīns + apelsīnu liķieris + limonāde);
- Bāze + mīkstinošais komponents + garšas aromātiskā sastāvdaļa + pildviela (džins + citronu sula + sīrups + toniks).
12.02.2008. plkst. 14:47
21.08.2007. plkst. 09:06
23.07.2007. plkst. 15:33
17.07.2007. plkst. 20:49
17.07.2007. plkst. 10:24