Kokteiļu sastāvdaļu raksturojums

Kokteiļu sastāvdaļu raksturojums

Kokteilis ir jaukts dzēriens, kurš gatavots no vairākām sastāvdaļām (komponentiem). Lai varētu veidot kokteiļu shēmas, nepieciešams iepazīties ar visām iespējamajām kokteiļa sastāvdaļām un to īpatnībām.

Bāze ir pamats jebkura jauktā dzēriena pagatavošanai, tai ir jādominē un jābūt lielākā daudzumā, salīdzinot ar pārējām sastāvdaļām. Bāze piešķir dzērienam toni, nosaka tā pamata garšu un raksturu. Klasiskajā variantā un vairumā kokteiļu veidošanas gadījumu bāze ir viens naturāls dzēriens, taču iespējama arī vairāku visdažādāko dzērienu apvienošana vienā bāzē. Kopējai garšai, aromātam un krāsai ir jāpakļaujas garšas harmonijai. Jauktajam dzērienam, kas ir gatavots no džina, viskija vai citu dzērienu bāzes, ir jāatspoguļo minēto dzērienu specifika.

Atbilstoši alkohola saturam bāzes klasificē:

  • Stipri alkoholiskās (20% un stiprāks alkohols) bāzes: degvīns, džins, rums, brendijs, konjaks, tekila, aromātiskie un augļu ogu liķieri;
  • Vidēji alkoholiskās (9 – 20% stiprs alkohols) bāzes: galda, deserta, stiprinātie, gāzētie, aromatizētie vīni;
  • Vāji alkoholiskās (mazāk kā 9% stiprs alkohols) bāzes: alus, sidrs, viegli gāzētie vīni;
  • Bezalkoholiskās: sulas, limonādes, piens, alus u.c.

Mīkstinošais komponents ir sastāvdaļa, kas mazina bāzes dzēriena asumu, un tās daudzumam ir jābūt mazākam par bāzes daudzumu. Atsevišķos gadījumos, ja mīkstinošais komponents tiek izmantots kā bāzes daļa, abi var būt vienādā attiecībā. Mīkstinošā sastāvdaļa var būt kā alkoholiska, tā arī bezalkoholiska.wine.jpg - 57.05 KB

  • Alkoholiskās mīkstinošās sastāvdaļas: aromātiskie, stiprinātie deserta un gāzētie vīni.
  • Bezalkoholiskās mīkstinošās sastāvdaļas: augu – ogu sulas, emulgatori (olas, saldais krējums, piens, saldējums), laima un citronu sula.
  • Augļi: svaigie, saldētie un konservētie.

Garšas aromātiskā sastāvdaļa piedod jauktajam dzērienam saldumu vai citu garšu, krāsu un specifisku aromātu. Kokteiļu sastāvā tā parasti ir nelielos daudzumos. Garšas aromātiskās sastāvdaļas var būt:

  • Saldās: augļu – ogu sīrupi, kafijas, šokolādes, riekstu un citi liķieri;
  • Saldeni aromātiskās: aromātiskie liķieri, tādi kā Curacao, Benedectine;
  • Rūgti aromātiskās: balzāmi, biteri un jauktie biteri (Angostura, Rīgas melnais balzāms, Campary).

Pildviela ir viena no „garo jeb long drink” dzērienu galvenajām sastāvdaļām. Aptuvenais pildvielas daudzums – 100ml. Ar to dzēriena glāze tiek pildīta līdz malām. Pildvielas var būt alkoholiskas un bezalkoholiskas, gāzētas un negāzētas.

  • Alkoholiskās pildvielas: alus, sidrs, šampanietis, gāzētie vīni;
  • Bezalkoholiskās pildvielas: limonāde, sula, toniks, minerālūdens, piens.

Pēc iepazīšanās ar jaukto dzērienu sastāvdaļām var veidot dažādas kokteiļu kombinācijas:pina-colada22.jpg - 24.92 KB

  • Bāze + mīkstinošais komponents = kokteilis (degvīns + sula);
  • Bāze + garšas aromātiskā sastāvdaļa = kokteilis (brendijs + aromātiskais liķieris);
  • Bāze + pildviela = kokteilis (džins + toniks);
  • Bāze + mīkstinošais komponents + garšas aromātiskā sastāvdaļa (degvīns + citronu sula + ķiršu liķieris);
  • Bāze + mīkstinošais komponents + pildviela (tekila + citronu sula + limonāde);
  • Bāze + garšas aromātiskā sastāvdaļa + pildviela (degvīns + apelsīnu liķieris + limonāde);
  • Bāze + mīkstinošais komponents + garšas aromātiskā sastāvdaļa + pildviela (džins + citronu sula + sīrups + toniks).

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
dana
sula kur paliek sula? :ppppppp ::::::p
12.02.2008. plkst. 14:47
Man vairāk mīkstinošā komponenta ,
21.08.2007. plkst. 09:06
nebūtu gan , taisnība - helga ,.
23.07.2007. plkst. 15:33
tad jau nebutu jega dzert
17.07.2007. plkst. 20:49
Kaut būtu vairāk bezalkoholisko pildvielu,,
17.07.2007. plkst. 10:24

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 22. oktobrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Tangavikas Čagas ļaudis tic, ka melis var tikt noindēts, ja viņš izdzer alu, kas sajaukts ar nesen nogalināta upurjēra asinīm

Pasākumi

Rīgā viesosies Chris Geddes no grupas "Belle & Sebastian"

Šī gada 10.jūlijā, mūzikas klubā „Pulkvedim neviens neraksta…”
uzstāsies Skotu indīpopa grupas „Belle & Sebastian”
taustiņinstrumentālists Chris Geddes ar savu DJ...