12 svētku dzērieni

12 svētku dzērieni

Klāt svētku laiks, kad ēsts un dzerts tiek vairāk nekā jebkurā citā dienā visā gadā. Namamātes steidz iepriecināt savus viesus ar kādu jaunu recepti, galdā tiek celti visvisādi labumi un gardumi.

Bet runājot par dzērieniem, jāteic, ka Jaunā gada sagaidīšana nav iedomājama bez šampanieša. Līdz ar to namamātei nav jālauza galvu par to, kādus dzērienus likt galdā.

Bet, ja tomēr gribat būt radoša un savus viesus iepriecināt ar ko īpašu, tad piedāvājam Jums 12 svētku dzērienu receptes, kuras vajadzētu likt lietā vēl šajā gadā!

Šokolādes dzēriens

  • 20 g šokolāde
  • 2 ēd.k. cukurs
  • 1 ½ glāze piens

Šokolādes pulveri vai sarīvētu šokolādi sajauc ar cukuru, pielej nedaudz uzvārīta piena un samaisa. Pēc tam maisījumu pievieno uzvārītam pienam un karsē līdz vārīšanai.

Šokolādei var pievienot olas dzeltenumu vai glāzē virs šokolādes likt saputotu krējumu. Pasniedz karstu vai aukstu.

Šampanieša koblers

  • 800 g pussaldais šampanietis
  • 100 g konjaks
  • 200 g cukura sīrups
  • divu citronu sula
  • ledus

Sajauc konjaku, sīrupu, citronu sulu un visu atdzesē. Augstus cilindriskus vai koniskus pokālus piepilda līdz pusei ar ledu un pievieno atdzesēto maisījumu. Pirms pasniegšanas katrā pokālā ielej pa 80 g šampanieša. Pasniedz ar salmiņu.

Vermuta koblers

  • 300 g džins
  • 300 g gaišais vermuts
  • 100 g konjaks
  • 100 g citronu sula
  • 200 g sīrups
  • 10 citrona šķēlītes
  • 200 g konservēti persiki, aprikozes vai bumbieri
  • 10 g kanēlis

Šo dzērienu gatavo tāpat kā iepriekš minēto, tikai uz ledus vispirms liek augļus, uz pokāla maliņas – līdz pusei iešķeltu citrona šķēlīti un pēc tam pievieno pārējos komponentus.

Olu koblers

  • 300 g vaniļas liķieris
  • 300 g rums
  • 10 olas
  • 300 g zemeņu sula
  • 100 apelsīnu sula
  • 10 citrona šķēlītes
  • ledus

Sasmalcināto ledu ieber pokālos ar cukura apmalīti, aplej ar liķiera un ruma maisījumu. Olas kopā ar sīrupu un sulu sakuļ līdz veidojas viendabīga masa, pēc tam caur sietiņu ielej pokālos. Pasniedz ar citroniem un cukuru vai pūdercukuru ievārījuma trauciņos.

Degvīna aperitīvs

  • 400 g degvīns
  • 200 g gaišais vermuts
  • 10 olīvas
  • ledus

Glāzē ieliek pa 2 gabaliņiem ledus, tad pievieno degvīnu un vermutu. Kokteili pasniedzot, katrā glāzē ieliek pa olīvai, kas uzdurta uz gara iesmiņa.

Dzēriens ar augļu kompotu

  • 2 l augļu kompots
  • ½ l ūdens
  • 1 l gāzēta ūdens vai šampanietis
  • citrona miziņa
  • 1 apelsīns

Aukstam augļu kompotam pielej aukstu vārītu ūdeni. Ja augļu gabaliņi ir pārāk lieli, tos sasmalcina. Pielej gāzēto ūdeni vai šampanieti, pieliek piedevas. Pēc vēlēšanās pieliek apslešina šķēlītes.

Krušons

  • 500 g zemenes
  • 500 g cukurs
  • 1 glāze ūdens
  • 2 pudeles sausais baltvīns
  • 1 pudele šampanietis vai minerālūdens

Zemenes ber dziļā stikla traukā, apkaisa ar cukuru un aprasina ar ūdeni. Noliek uz 2 – 3 stundām ledusskapī. Pielej baltvīnu un atkal noliek aukstumā.
Pirms pasniegšanas pievieno šampanieti vai minerālūdeni.

Zemeņu šampanietis

  • 500 g zemenes
  • 4 tējk. pūdercukurs
  • 1 pudele sarkanais šampanietis

Zemenes pārgriež uz pusēm un liek šampanieša glāzēs. Pārkaisa ar pūdercukuru un ļauj vienu stundu ogām iecukuroties. Pasniedzot pievieno šampanieti. Var izmantot arī portvīnu.

Dzeltenais kokteilis

  • 100 g olu liķieris
  • 100 g sarkanais deserta vīns
  • 4 tējk. ķirši bez kauliņiem
  • citrona gabaliņi
  • ledus

Glāzēs ar ledus gabaliņiem uzber ķiršus, pārlej liķieri, tad sarkano vīnu, ieliek citrona gabaliņus.

Vermuta kokteilis

  • 4 vīna glāzes vermuts
  • 2 glāzītes konjaks
  • 2 olu dzeltenumi
  • 2 tējk. pūdercukurs
  • 2 tējk. citronu sula
  • ledus

Visas sastāvdaķas samaisa vai sakuļ mikserī. Pasiedz.

Karstvīns

  • Pudele (0,75l) sarkanvīns
  • 400 g ūdens
  • 100 g cukurs
  • 100 gkonjaks
  • 5 g kanēlis
  • 10 g krustnagliņas
  • citrona miziņa
  • citrons

Vīnu kopā ar ūdeni, cukuru, kanēli un kurtnagliņām uzkarsē līdz vārīšanai (bet nevāra) un ļauj 10 – 15 minūtes pastāvēt. Tad izkāš, pievieno konjaku un salej pokālos vai glāzēs ar palikņiem. Pirms pasniegšanas katrā pokālā ieliek pa gabaliņam citrona. Karstvīnu pasniedz 75 – 80 grādu karstu.

Karstvīns bulgāru gaumē

  • Pudele (0,75l) sarkanvīns
  • 200 g cukurs
  • 200 g āboli
  • 15 – 20 graudiņi melnie pipari
  • 20 g kanēlis
  • 10 g krustnagliņas
  • citrons

Vīnu kopā ar cukuru, gabaliņos sagrieztiem āboliem, pipariem, krustnagliņām un kanēli izkarsē līdz vārīšanai un ļauj 10 – 15 minūtes pastāvēt. Tad izkāš, salej glāzēs, pievienojot pa šķēlītei citrona un dažiem gabaliņiem ābola.




Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 10. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Katrā šampanieša pudelē ir vairāk kā 25 miljoni burbulīšu, kas ir gatavi pārsprāgt

Pasākumi

Latvijā viesojas britu „jazz – funk” grupa „Shakatak”

Grupas „Shakatak” 28. gadu pastāvēšanas laikā šī bija pirmā reize, kad britu „jazz - funk” grupa viesojās Latvijā.

Grupas koncerts notika 11. martā Kongresu namā....