Melleņu dzērieni

Melleņu dzērieni

Mellenes satur vienu no ogās visretāk sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kam ir svarīga loma procesos, kuri nodrošina asinsvadu sieniņu elastību. Ogas satur daudz A vitamīnu – karotīnu, kas uzlabo redzes funkcijas, tāpēc mellenes uzskata par vienu no labākajiem fitoterapeitiskajiem līdzekļiem pret kataraktu. Tās plaši izmanto medicīnā, jo satur daudz flavonīdu antioksidantu formā. Antioksidanti ir 20 reižu aktīvāki nekā C vitamīns un tiem nav nekādu nevēlamu toksisku iedarbību.

Melleņu sula ir vērtīga pārtikas krāsviela, tā ir arī ļoti veselīga. Melleņu sula ir C,B1,B2,PP vitamīnu, karotīna, tanīna, peklīna, minerālvielu- īpaši magnija un dzelzs, kā arī organisko skābju avots. Melleņu sula ir līdzeklis, kuru lietojot regulāri ir iespējams saglabāt veselību un stipru organismu visa mūža garumā.

Ja melleņu sulu tīrā veidā tik daudz iedzert nevari vai vairs nevēlies, iesakām izmēģināt kādu no šīm receptēm, kur kā galvenā sastāvdaļa ir izmantotas mellenes.

Melleņu morss

Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
1 glāze mellenes, ½ glāze cukurs, 1l ūdens

Pagatavošana
Mellenes pārlasa, noskalo, saspaida un izspiež sulu. Sulu ielej burkā, uzliek vāku un noliek vēsā vietā. Čagas pārlej ar karstu ūdeni, vāra 10 – 12 minūtes un izkāš, bet novārījumu samaisa ar iepriekš pagatavoto sulu un pieber cukuru..
Morsu pasniedz atdzesētu.

Melleņu morss ar medu

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
¾ glāzes karsts melleņu morss (skatīt iepriekšējo recepti), 1 olas dzeltenums, 1 ēd.k. dabīgais medus

Pagatavošana
Traukā ieliek olas dzeltenumu, medu un, nepārtraukti maisot, pakāpeniski pielej karstu melleņu morsu.
Dzērienu pasniedz karstu.

Dzēriens „Meža Teika”

Nepieciešamās sastāvdaļas (4 personām)
4 glāzes mellenes, 1 glāze auksts saldais krējums vai 2 glāzes auksts piens, ½ glāze pūdercukurs

Pagatavošana

Mellenes pārlasa, noskalo un izberž caur smalku sietiņu vai izspiež sulu spiedē. Sulu pēc tam ielej traukā, pieliek aukstu saldo krējumu vai pienu, pieber pūdercukuru un izmaisa. Dzērienu pasniedz atdzesētu.

Melleņu dzēriens ar saldo krējumu

Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
2 glāzes mellenes, 2 ēd.k. cukurs, 2 tējk. ciete, 4 ½ glāze karsts ūdens, 100 g putukrējums

Pagatavošana
Mellenes pārlasa, noskalo, ieliek katliņā, pārlej ar karstu ūdeni, liek uz uguns un vāra 20 – 30 minūtes. Novārījumu izkāš. Ņem pusglāzi šī novārījuma, atdzesē un pēc tam tajā izšķīdina cieti. Pārējā novārījumā ieber cukuru, ielej izšķīdināto cieti, vēlreiz liek uz uguns un uzvāra.
Dzērienu pasniedz atdzesētu. Glāzē vai pokālā pirms pasniegšanas dzērienam virsū liek putukrējumu.

Melleņu dzēriens ar olas dzeltenumu

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
¼ glāze melleņu sula, ½ glāze auksts pasterizēts piens, 1 olas dzeltenums, 10 g putukrējums, 2 – 3 kubiņi pārtikas ledus

Pagatavošana
Šeikerī ieliek olas dzeltenumu, pielej melleņu sulu, aukstu pienu, pieliek ledus kubiņus, pēc tam ātri un labi samaisa, lai maisījums saputotu.
Dzērienu izkāš pokālā vai glāzē un liek virsū putukrējumu.

Melleņu – citronu dzēriens ar olas dzeltenumu

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
½ glāze melleņu morss, 1 ēd.k. citronu sīrups, 1 olas dzeltenums, 2 – 3 kubiņi pārtikas ledus

Pagatavošana
Šeikerī ieliek olas dzeltenumu, ielej citronu sīrupu un melleņu morsu, pieliek ledus kubiņus, pēc tam ātri un spēcīgi samaisa, lai maisījums labi saputotu.
Dzērienu izkāš glāzē vai pokālā un tūlīt pasniedz.

Piena – melleņu dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4 – 5personām)
¼ l melleņu sula, ¾ l atdzesēts piens, cukurs pēc garšas

Pagatavošana

Melleņu sulā ielej atdzesētu vārītu pienu, pēc garšas pieber cukuru, izmaisa un labi atdzesē. Dzēriens ir garšīgs un atspirdzinošs, to patīkami dzert tveicīgā vasaras dienā.

Dzēriens „Mellenīte”

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4- 5 personām)
2 glāzes mellenes, ½ glāze cukurs, ¾ l ūdens, mazliet citronskābe, 4 – 5 kubiņi pārtikas ledus

Pagatavošana
Mellenes pārlasa, noskalo un saspaida. Pēc tam uzber cukuru un noliek uz 2 – 3 stundām. Izšķīdušā cukura sīrupu izkāš atsevišķā traukā, bet ogas pārlej ar ūdeni, liek uz uguns un vāra 25 – 30 minūtes. Pēc tam novārījumu nokāš, pieber citronskābi un pielej iepriekš iegūto melleņu sīrupu, izmaisa un atdzesē.
Pasniedzot dzērienam pieliek ledus kubiņu.

Melleņu dzēriens ar sieru

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
2 ēd.k. melleņu sula, 50 g sarīvēts siers, ½ glāzes auksts pasterizēts piens

Pagatavošana
Mikserī ieber sarīvētu sieru, pielej aukstu pienu un melleņu sulu un kuļ 1 minūti.
Dzērienu pasniedz labi atdzesētu.

Kokteilis „Ābece”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
2 ēd.k melleņu morss, 1 ½ ēd.k. ananāsu sula, 2 tējk. citronu sīrups, 50 g konservēti augļi

Pagatavošana

Glāzē ieliek konservētus augļus un pārlej ar ananāsu sulu, melleņu morsu un citronu sīrupu.

Melleņu kokteilis

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 personai)
2 ēd.k. melleņu morss, 2 tējk. aveņu sīrups, 50 g konservēti augļi, 50 g saldējums

Pagatavošana

Ieliek glāzē konservētus augļus un saldējumu; pēc tam ielej aveņu sīrupu un melleņu morsu.

Melleņu gogelmogels


Nepieciešamās sastāvdaļas (4 – 5 personām)
½ glāze melleņu sula, 2 olas, 3 ēd.k. cukurs, 2 glāzes auksts piens, ½ glāze auksts vārīts ūdens, šķipsniņa sāls, 1 – 2 tējk. sarīvēts muskatrieksts

Pagatavošana
Olām dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sakuļ, līdz veidojas bieza citronkrāsas masa, pēc tam olu baltumus atsevišķi sakuļ, līdz veidojas biezas putas. Sakultajiem olu dzeltenumiem pieber mazliet sāls, cukuru, pielej melleņu sulu un labi samaisa. Pēc tam pielej aukstu pienu un atdzesētu vārītu ūdeni un izmaisa. Šim maisījumam pielej iepriekš sakultos olu baltumus.
Pirms pasniegšanas gogelmogelu pārkaisa ar sarīvētiem muskatriekstiem.

Saldējuma dzēriens „Priežu sils”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)

2 ēd.k. melleņu sula, 50 g augļu saldējums, 50 g konservēti augļi, ½ glāze gāzēts ūdens

Pagatavošana
Aukstā pokālā vai glāzē ieliek saldējumu, pielej melleņu sulu, pieliek konservētos augļus un pārlej ar gāzētu ūdeni. Saldējuma dzērienu nesamaisa.

Melleņu flips

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)

¼ glāze melleņu sula, 1 olas dzeltenums, ½ glāze auksts pasterizēts piens, 10 g putukrējums

Pagatavošana
Mikserī ieliek olas dzeltenumu, ielej melleņu sulu, aukstu pienu un labi sakuļ.
Dzērienu izkāš pokālā vai glāzē un virsū liek putukrējumu.
 
 

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
marija anna
Garšīgi pagatavošu vēl.🎈🎋🎂🎁🎉🎊🎇
22.03.2016. plkst. 19:35
ЛЩДФ
ПФКВ УЫШУТШ ДШУДШЫЛШ
04.09.2010. plkst. 09:39

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 16. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

1920.gadā Kalifornijā atradās 700 vīna darītavu