Rabarberu dzērieni

Rabarberu dzērieni

Rabarberi satur daudz C, P, PP vitamīnu. Rabarberus nevajadzētu ēst regulāri katru dienu, jo rabarberos esošā oksālskābe veido nešķīstošus savienojumus ar organismā esošo kalciju. Rabarberos - īpaši pēc Jāņiem - veidojas visai liels skābeņskābes daudzums, tāpēc ar rabarberiem mieloties vajadzētu līdz vasaras saulgriežiem.

Rabarberi uzlabo garastāvokli, nostiprina kuņga - zarnu traktu, veicina aknu darbību, uzlabo apetīti, mazina slāpes, novērš sliktu dūšu. Attīra asinis, palīdz sirds mazspējas gadījumā. Lieto arī hemoroīdu, caurejas, hepatīta, drudža gadījumos.

Tautas medicīnā svaigus rabarberus izmantoja kā spēcinošu, temperatūru pazeminošu, dažādus šķidrus izdalījumus un asinsradi veicinošu līdzekli.

Mūsdienu medicīna norāda, ka šis augs sekmē kuņģa sekrēciju, palīdz vairot kuņģa skābi, uzlabo apetīti, nostiprina kuņģa gļotādas sīkos asinsvadiņus, kā arī uzlabo aknu stāvokli un noder pret vieglas formas hipertoniju. Augstais kālija saturs labvēlīgi iespaido sirds slimniekus un veicina urinēšanu.

Tātad, kādus vērtīgus dzērienus mēs varam pagatavot no rabarberiem?

Rabarberu sula

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
1/2 kg rabarberi

Pagatavošana

Rabarberu sulu ieteicams gatavot no jauniem, trausliem rabarberu kātiem, jo pāraugušu rabarberu kātos ir skābeņskābe.
Sulas gatavošanai rabarberu kātus nomazgā aukstā ūdenī, sagriež 1,5 – 2 cm garos gabaliņos, 1 – 2 minūtes patvaicē un pēc tam iegremdē aukstā ūdenī. Pēc atdzesēšanas no sagriezto kātu masas izspiež sulu.
Gatavojot sulu no pāraugušiem rabarberu kātiem, skābeņskābes nogulsnēšanai lieto krītu. Šim nolūkam svaigai izspiestai rabarberu sulai pieber malto krītu (1 ½ - 2 g krīts uz 1l sulas). Sulu rūpīgi samaisa ar krītu un atstāj nostādināšanai uz 9 - 10 stundām. Pēc tam izfiltrē caur divkārši saliktas marles kātu vai flaneli.
Lai sagatavotu sulu glabāšanai, tā jāsalej pudelēs un jāsterilizē parastā veidā.

Dzirkstošais rabarberu kvass

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 3l dzēriena)
½ kg rabarberi, 2 ½ l ūdens, 1 glāze cukurs, 15 g raugs

Pagatavošana
Rabarberu kātus nomazgā, sagriež, ieliek katlā, uzlej ūdeni un liek uz mazas uguns vārīties. Vāra, līdz rabarberi kļūst mīksti. Pēc tam noņem no uguns un izkāš. Novārījumā ieber cukuru, izmaisa, pieliek izšķīdinātu raugu un noliek uz 24 stundām siltā vietā rūgšanai. Pēc tam dzērienu izkāš, iepilda pudelēs, pudeles labi aizkorķē un noliek tālākai rūgšanai vēsā vietā.
Pēc 2 – 3 dienām kvass ir gatavs.

Dzēriens „Stafete”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
1/3 glāzes rabarberu sula (recepti skatīt iepriekš), 1 ēd.k. citronu sīrups, ½ glāze gāzēts ūdens, 1 kubiņš pārtikas ledus

Pagatavošana
Augstā glāzē vai pokālā ielej rabarberu sulu, citrona sīrupu, gāzēto ūdeni un izmaisa. Dzērienu tūlīt pasniedz, pieliekot ledus kubiņus.

Dzēriens „Prieks”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
¼ glāze rabarberu sula, 1 ēd.k. auksts pasterizēts piens, 1/3 glāze nesaldināta melnā kafija, cukurs pēc garšas

Pagatavošana
Rabarberu sulu un aukstu pienu ielej glāzē un samaisa, pēc tam ielej nesaldinātu melno kafiju, pieber cukuru un izmaisa. Dzērienu pasniedz labi atdzesētu.

Rabarberu – zemeņu dzēriens

Untitled 2.jpg - 50.16 KBNepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
2/3 glāze rabarberu sula, 1/3 glāze zemeņu sula

Pagatavošana

Glāzē ieliek svaigi sagatavotu vai pasterizētu rabarberu sulu, pielej zemeņu sulu un izmaisa. Dzērienu pasniedz atdzesētu.

Rabarberu kokteilis

Nepieciešamās sastāvdaļas (4 personām)
1 glāze rabarberu sula, 2 glāzes auksts piens, 1 citrons, 1 olas dzeltenums

Pagatavošana

Šeikerī ieliek olas dzeltenumu, ielej rabarberu sulu un aukstu pienu. Tad izspiež citrona sulu, ielej šeikerī un labi sakuļ. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Rabarberu gogelmogels

Nepieciešamās sastāvdaļas (4 – 5 personām)
2/3 glāzes rabarberu sula, 2 olas, 3 ēd.k. cukurs, 2 glāzes auksts piens, ½ glāze atdzesēts vārīts ūdens, šķipsniņa sāls, 1 – 2 tējkarotes sarīvēti muskatrieksti

Pagatavošana

Olām dzeltenumus atdala no baltumiem. Olu dzeltenumus sakuļ, līdz rodas bieza masa citrona krāsā olu baltumus sakuļ, līdz rodas biezas putas. Sakultajos olu dzeltenumos ielej rabarberu sulu, pieber mazliet sāls, pieliek cukuru un labi samaisa. Pēc tam pielej aukstu pienu, atdzesētu vārītu ūdeni un izmaisa. Maisījumā ielej iepriekš sakultos olu baltumus.
Pirms pasniegšanas katrai gogelmogela porcijai virsū liek sarīvētos muskatriekstus.

Saldējuma dzēriens „Baltās naktis”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
2 ēd.k. rabarberu sula, 50 g augļu saldējums, 50 g konservēti augļi, 1/3 glāze gāzēts ūdens

Pagatavošana
Augstā pokāla vai glāzē ieliek augļu saldējumu, ielej rabarberu sulu, pieliek konservētos augļus un pārlej ar gāzētu ūdeni. Saldējuma dzērienu nesamaisa.

Koblers „Brigantīna”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
2 ēd.k. rabarberu sula, 1 ēd.k. zemeņu sīrups, 50 g krējuma saldējums, 50 g svaigas, labi nogatavojušās zemenes, pārtikas ledus, 10 g putukrējums

Pagatavošana
Augstu pokāli vai glāzi līdz 2/3 piepilda ar sasmalcinātu pārtikas ledu, pieliek krējuma saldējumu, pielej rabarberu sulu un zemeņu sīrupu un virsū uzliek zemenes un putukrējumu.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
īpaši stulbs
Man rabarberu kvass ir gatavs nevis pēc 2-3 dienām, bet jau pēc kādām 5-6 stundām. Tikko kvass sāk rūgt, parādās putiņas, to pildu PET pudelēs un salieku ledusskapī. Kad kvass atdzisis, tas jau gatavs dzeršanai. Vislabāk, ja vakarā ieliek ledusskapī, tad no rīta tas jau ieguvis izcilas garšas īpašības. Pēc 3 dienām tas nemaz vairs tik labi negaršo. 15 g rauga uz minēto šķidruma tilpumu ir daudz par daudz. Pietiek ar kādiem 8 g. Es gatavoju 5 litrus un lieku tikai 10 g. Kvasa garšu izcili uzlabo kanēlis un vaniļas cukurs(pus tējkarotes no abiem).
26.12.2013. plkst. 19:27

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 14. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Balto vīnu stundu pirms pasniegšanas būtu jāpatur ledusskapī vai 20 minūtes pirms pasniegšanas – ledū. Sarkanie vīni būtu jāpasniedz aptuveni 18 grādu temperatūrā

Pasākumi

Akcija "Gribi satikt Akon un Snoop Dogg?Piedalies!" noslēgusies

Sveiks, lasītāj!Šajā gadā, kad Latviju apciemo tik daudz slavenu mākslinieku, arī portāls IrLaiks.lv ir uz mūzikas "viļņa".Esam sagatavojuši jaunu pārsteigumu un izaicinājumu tieši Tev... ...