Upeņu un jāņogu dzērieni

Upeņu un jāņogu dzērieni

Visiem labi zināms, ka upeņu sula, sīrups vai ievārījums, pievienots pie tējas, palīdz izārstēties no saaukstēšanās, paaugstina organisma pretošanās spēju slimībām un uzlabo arī ēstgribu. Taču šo ogu iedarbības spektrs ir daudz plašāks. Tās nomierinoši iedarbojas uz nervu sistēmu, uzlabo vielmaiņu, mazina migrēnas sāpes utt.

Upenes lieto pret vitamīnu trūkumu organismā: pietiek dienā apēst 20-30 ogu, lai nodrošinātos ar C vitamīnu.
Jāņogas satur cukurus, organiskas skābes, P vitamīnu, C vitamīnu, pektīnvielas. Sākumā tās audzēja kā ārstniecības augu, kura lapas izmantoja kā diurētisku un sviedrēšanas līdzekli, un tikai vēlāk ogas sāka lietot pārtikā.

Piedāvājam pagatavot kādu no šiem upeņu un jāņogu dzērieniem.  

Upeņu morss

Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
1 glāzes upenes, ½ glāze cukurs, 1l ūdens

Pagatavošana
Upenes nomazgā un izspiež sulu. Sulu ielej stikla burkā, uzliek vāciņu un noliek aukstā vietā.
Čagas pārlej ar karstu ;ūdeni, liek uz uguns, vāra 10 – 12 minūtes un izkāš.
Iegūto novārījumu sajauc ar sulu, pieber cukuru un samaisa.

Bērnu krušons

Nepieciešamās sastāvdaļas (2l dzēriena)
1 l upeņu morss (skatīt iepriekšējo recepti), 1 ēd.k. citronu sīrups, 1 – 1 ¼ glāze cukurs, 300 g konservēti augļi, 1 pudele minerālūdens

Pagatavošana

Konservētos augļus liek dzērienu krūzē, uzber cukuru, uzliek vāku un atstāj uz 15 – 20 minūtēm. Pēc tam pielej citronu sīrupu, upeņu morsu, minerālūdeni, ātri samaisa un tūlīt pasniedz.
Pasniedzot katrā glāzē liek dažas ogas vai citus konservētus augļus.

Jāņogu punšs

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
2 ēd.k. jāņogu sula, 40 g konservēti vai svaigi augļi vai ogas, 1 ēd.k. citronu sula, 2 tējk. cukurs, ½ glāze minerālūdens.

Pagatavošana
Glāzē liek konservētus vai svaigus augļus vai ogas (augļi iepriekš jāsagriež nelielās daiviņās), pielej jāņogu un citronu sulu, pieber cukuru un pārlej ar minerālūdeni. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Upeņu kvass


Nepieciešamās sastāvdaļas (3 – 3 ½ l dzēriena)
1 kg upenes, 1 – 1 ½ glāzes cukurs, 2 ēd.k. rozīnes, 2 ½ l ūdens, 10 g raugs

Pagatavošana
Upenes nomazgā, izberž caur sietiņu un sulu izkāš.
Aukstā ūdenī izšķīdina cukuru, pielej upeņu sulu, pieliek siltā ūdenī izšķīdinātu raugu, uzliek traukam vāku un atstāj rūgt uz nakti.
Nākamajā dienā trauka saturu pārlej iepriekš ar verdošu ūdeni izskalotās pudelēs, ieliekot katrā pudelē dažas rozīnes. Pudeles aizkorķē ar novārītiem korķiem. Lai korķi neaizsprāgtu, tie jānostiprina, ar aukliņu piesienot tos pie pudeles kakla. Pudeles noliek aukstā vietā (ledusskapī vai pagrabā). Nākamajā dienā kvass gatavs lietošanai.

Atspirdzinošs dzēriens pusdienlaikam

Nepieciešamās sastāvdaļas (4 personām)
½ glāze upeņu vai jāņogu sula, 3 glāzes atdzesēts vārīts piens, 1 ēd.k. pūdercukurs, 4 – 8 kubiņi pārtikas ledus

Pagatavošana
Mikserī vai šeikerī ielej upeņu vai jāņogu sulu un atdzesētu uzvārītu pienu, pieliek pūdercukuru un rūpīgi samaisa.
Dzērienu pasniedz labi atdzesētu, pievienojot pārtikas ledus kubiņus.

Bērnu dzēriens „Fantāzija”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
3 tējk. jāņogu želeja, 1 glāze auksts kefīrs

Pagatavošana
Mikserī ieliek jāņogu želeju, pielej aukstu kefīru un labi sakuļ. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Marsiešu kokteilis

Nepieciešamās sastāvdaļas (4 personām)
1 glāze upeņu vai jāņogu sila, 2 glāzes auksts rūgušpiens vai kefīrs, 2 tējk. pūdercukurs. 4 kubiņi pārtikas ledus

Pagatavošana
Mikserī vai šeikerī ielej aukstu rūgušpienu vai kefīru, pielej upeņu vai jāņogu sulu, pieber pūdercukuru un labi samaisa.
Pasniedzot kokteilim pieliek ledus gabaliņus.

Flips „Sokrāts”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
½ glāze upeņu sula, 2 tējk. citronu sīrups, 2 ēd.k. zemeņu sīrups, 1 olas dzeltenums

Pagatavošana

Mikserī iesit olas dzeltenumu, ielej upeņu sulu, citronu un zemeņu sīrupu un kuļ 1 minūti. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Upeņu fraps

Nepieciešamās sastāvdaļas (personai)
1 ēd.k. upeņu sīrups, 75 g piena saldējums, ¼ glāze auksts piens

Pagatavošana
Mikserī ielej upeņu sīrupu, pieliek piena saldējumu, pielej pienu un pēc tam labi sakuļ.
Frapu var rotāt ar ogām, riekstiem vai putukrējumu.

Koblers „Hautonas pils”

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
3 tējk. jāņogu želeja, 50 g krējuma saldējums, 1 ½ ēd.k. sarkanās vai baltās jāņogas, pārtikas ledus, ¼ glāze gāzēts ūdens

Pagatavošana
Glāzi vai augstu pokālu līdz 2/3 piepilda ar sasmalcinātu pārtikas ledu, ieliek želeju, saldējumu un ielej gāzēto ūdeni.
Kobleru rotā ar baltajām un sarkanajām jāņogām.
Dzērienu tūlīt pasniedz.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Samanta
Visas receptites izlasas loti garsigas!!!!!!!!!!!!!
16.11.2012. plkst. 18:49

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

121.gadā pirms mūsu ēras Itālijā bija tik laba vīna raža, ka tas aizsāka Grieķijas dominanci vīna industrijā

Pasākumi

Iznācis Dabas koncertzāles otrais albums

Klajā nācis Ingus Ulmaņa, Aigara Voitišķa un viņu domubiedru projekta “Dabas koncertzāle” jaunais ambientās mūzikas albums “Hydropsyche instabilis”....