Ķiršu dzērieni

Ķiršu dzērieni

Par ķiršu dzimteni uzskata Kaukāza un Krima Melnās jūras piekrasti, no kurienes tie nokļuva Romā un izplatījās visā Eiropā. Jau 3.gadsimtā p.m.ē. ārsts Sifiniuss piemin ķiršus (saldos ķiršus) kā vērtīgu ārstniecisku produktu.

Sarkaniem vai tumši sarkaniem parasto ķiršu augļiem ir patīkami saldskāba garša, to mīkstumā ir daudz veselīgu vielu: organiskās skābes, minerālvielas un mikroelementi, tai skaitā kalcijs, dzelzs, fosfors, magnijs, kālijs, varš, pektīna vielas, fermenti, cukurs, A, C un PP vitamīni, violeta skābe, antociāni.

Ķirši ir vērtīgs diētisks produkts, kas veicina ēstgribas uzlabošanu, kā arī tas ir efektīvs līdzeklis anēmijas ārstēšanai, kam raksturīgs zems hemoglobīna līmenis. Pateicoties to sastāvā ietilpstošajiem antociāniem un antocianīniem, ķirši atjauno saistaudus un neitralizē brīvo radikāļu darbību, radot atjaunojošu efektu.

100g ķirši satur:
Tauki – 0.0 g
Olbaltumvielas – 1,5 g
Ogļhidrāti – 73,0 g
Enerģētiskā vērtība – 298 kkal

Lūk, arī vairākas dzērienu receptes, kuru galvenā sastāvdaļa ir ķirši.

Ķiršu morss

Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
1 glāze ķirši, ½ glāze cukurs, 1 l ūdens

Pagatavošana

Ķiršus nomazgā, izņem kauliņus, saspaida ar koka karoti un no iegūtās ķiršu masas izspiež sulu. Pēc tam sulu nolej stikla burkā, uzliek vāciņu un noliek vēsā vietā.
Čagas pārlej ar karstu ūdeni, liek uz uguns, vāra 10 – 12 minūtes un pēc tam izkāš.
Gatavo novārījumu pielej sulai, pieber cukuru un izmaisa.

Ķiršu – medus dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 5l dzēriena)
1 – 1 ½ l ķiršu sula, 1 kg dabīgais medus, 5 g garšvielas (kanēlis, krustnagliņas), 100 g raugs, 2 ½ l ūdens

Pagatavošana

Medu izšķīdina ūdenī, liek uz uguns un vāra 10 – 15 minūtes, nosmeļot putas. Pēc tam noņem no uguns, nedaudz atdzesē, pielej ķiršu sulu, pieliek garšvielas un raugu, salej stikla burkā un noliek uz 2 dienām siltā vietā rūgšanai.
Pēc divām dienām burku aiztaisa un noliek aukstā vietā uz 2 – 3 nedēļām, pēc tam dzērienu var lietot. Dzēriens jāpārlej pudelēs, kuras jāaizkorķē.
Dzērienu uzglabā vēsā vietā.

Atspirdzinošs ķiršu dzēriens


Untitled 38.jpg - 53.67 KBNepieciešamās sastāvdaļas

½ glāzes ķiršu sula, 1 tējk. citronu sula, 2 ēd.k. ķirši, cukurs pēc garšas, 2 kubiņi pārtikas ledus

Pagatavošana
Ķiršus nomazgā, izņem kauliņus un saspaida, līdz veidojas biezenis. Ķiršu biezeni ieliek šeikerī vai mikserī, pielej ķiršu un citronu sulu, pieber cukuru un labi samaisa.
Pasniedzot dzērienam pieliek ledus kubiņus.

Ķiršu dzēriens ar kakao

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4 personām)
½ glāze ķiršu sula, 5 tējk. kakao, 5 tējk. pūdercukurs, ½ l atdzesēts vārīts piens, 1 paciņa vaniļas cukurs

Pagatavošana

Kakao pulveri samaisa ar pūdercukuru un vaniļas cukuru, ieber mikserī vai šeikerī, pielej atdzesētu vārītu pienu, ķiršu sulu un rūpīgi samaisa. Dzērienu pasniedz labi atdzesētu.

Austrumu dzēriens

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 personai)

2 – 3 ēd.k. ķiršu sīrups, ¾ glāzes auksts piens, ¼ glāzes auksts vārīts ūdens

Pagatavošana
Glāzē ielej aukstu pienu, ķiršu sīrupu, aukstu ūdeni un samaisa. Dzērienu pasniedz aukstu. Pirms pasniegšanas glāzē var ielikt kubiņu pārtikas ledus.

Dzēriens „Zelta sidrs”

Untitled 361.jpg - 68.56 KBNepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
½ glāze ķiršu sula, 3 ēd.k. persiku sula, 2 ēd.k. apelsīnu sīrups

Pagatavošana
Ķiršu sulu liek uz uguns, uzvāra un tūlīt vārīšanu pārtrauc. Pēc tam noņem no uguns, pārlej iepriekš labi sasildītā glāzē, pielej persiku sulu un apelsīnu sīrupu.

Dzēriens „Ziemeļu krāšņums”

Nepieciešamās sastāvdaļas (6 personām)
1 ½ glāze ķirši, ½ glāze cukurs, ¼ glāze krējums, 1 g kanēlis, ½ ēd.k. ciete, 1l ūdens

Pagatavošana
Uzvāra ūdeni ar cukuru, pieliek nomazgātus ķiršus, kuriem izņemti kauliņi (var arī ar kauliņiem), kanēli, liek uz uguns un vāra 10 – 15 minūtes. Pēc tam, nenoņemot no uguns, pieliek aukstā ūdenī izšķīdinātu cieti un vēlreiz uzvāra.
Dzērienu atdzesē un pirms pasniegšanas pieliek krējumu.
Kopā ar dzērienu var pasniegt biskvītu sausiņus. Šim nolūkam iepriekš izcepto biskvītu sagriež šķēlītēs un pakaltē.

Atspirdzinošais dzēriens „Vasaras sapnis”

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 personai)
5 – 7 ķirši, 2 tējk. cukurs vai pūdercukurs, 25 g riekstu saldējums, ½ glāze auksts gāzēts ūdens

Pagatavošana
Ķiršus nomazgā, izņem kauliņus, ieliek glāzē, virsū uzkaisa cukuru vai pūdercukuru, pieliek saldējumu un pārlej ar aukstu gāzētu ūdeni.
Dzērienu tūlīt pasniedz.

Ķiršu kokteilis ar pludiņu

Untitled 40.jpg - 38.23 KBNepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
2 ēd.k. ķiršu sīrups, 50 g piena vai augļu saldējums, ¾ glāzes auksts pasterizēts piens

Pagatavošana
Mikserī ieliek 25 g saldējuma, bet pārējo saldējumu atstāj pludiņa izveidošanai. Pēc tam mikserī ielej ķiršu sīrupu, aukstu pienu un kuļ 1 – 2 minūtes, lai maisījums labi putotu. Pirms pasniegšanas kokteilim virsū uzliek atlikušo saldējuma gabaliņu.

Flips „Leduskalns”


Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 personai)
2 tējk. ķiršu sīrups, 50 g krējuma saldējums, 1 olas dzeltenums, ½ glāze auksts pasterizēts piens

Pagatavošana
Mikserī iesit olas dzeltenumu, pieliek krējuma saldējumu, pielej ķiršu sīrupu, aukstu pienu un labi sakuļ. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Ķiršu fraps

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 personai)
1 ēd.k. ķiršu sīrups, 75 g piena saldējums, ¼ glāze auksts pasterizēts piens

Pagatavošana
Mikserī ielej ķiršu sīrupu, pieliek saldējumu un aukstu pienu, visu labi sakuļ.
Pirms pasniegšanas dzērienu var rotāt ar ogām, augļu daiviņām, riekstiem vai putukrējumu.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 25. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Vīnogu šķirne nenosaka vīna salduma pakāpi, to nosaka vīndaris. Jebkura vīnoga var padarīt vīnu gan sausu, gan saldu

Pasākumi

Skolēniem Cēsīs iespēja apgūt seno rotu ABC

Sākoties mācību gadam, rotkalis Daumants Kalniņš aicina skolēnus apmeklēt Seno rotu kalvi, kur dažādu interaktīvo nodarbību ietvaros skolēniem iespējams vērot un pašiem apgūt rotu darināšanas prasmi. ...