Citronu dzērieni

Citronu dzērieni

Citroni ir bagāti ar C, P, PP vitamīniem. Tajos ir daudz kālija sāļu un vara. Lai saglabātu citrona vērtīgās īpašības, tos uzturā ieteicams lietot nekarsētus. Izmantojams ir gan augļa mīkstums, gan sula, gan miziņa.

Citronu sula ar medu


Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 porcijai)
½ glāzes citronu sula, 2 – 3 ēd.k. dabīgais medus, 1 – 2 kubiņi ledus

Pagatavošana

Medu rūpīgi samaisa ar citronu sulu un atdzesē. Pasniedzot dzērienam pieliek ledus gabaliņus.

Citronu morss

Nepieciešamās sastāvdaļas (2l dzēriena)
2 lieli citroni, 2 l auksts vārīts ūdens, 1 glāze cukurs

Pagatavošana

Traukā ielej aukstu ūdeni un izšķīdina tajā cukuru. Vienam citronam un vēl pus citronam izspiež sulu un ielej traukā, pieliek nedaudz citronu miziņu. Traukam uzlej vāku un ieliek ledusskapī vai pagrabā u 2 - 3 stundām. Atlikušo citrona pusi sagriež ripiņās. Gatavo dzērienu izkāš caur marli un sietiņu. Dzērienu pasniedzot, tajā ieliek citrona ripiņu.

Mājas limonāde


Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 porcijai)
1 ēd.k. citronu sula, 1 – 1 ½ ēd.k. cukurs, 1 glāze gāzēts ūdens, 1 citrona šķēlīte

Pagatavošana
Glāzē ielej citronu sulu, ieber cukuru un izmaisa, pēc tam ielej gāzēto ūdeni. Dzērienu pasniedz atdzesētu. Pirms pasniegšanas ieliek citrona šķēlīti. Var arī pielikt nedaudz sasmalcināta pārtikas ledus.

Citronu kvass

Nepieciešamās sastāvdaļas (10 l dzēriena)
10 l ūdens, 2 – 3 citroni, 1 glāze rozīnes, 500 – 600 g cukurs, 15 g raugs, ½ tējk. dzeramā soda

Pagatavošana

Citronu sagriež gabaliņos, ieliek traukā, uzber cukuru, ieliek rozīnes un pārlej ar verdošu ūdeni. Trauku nosedz ar dvieli un, kad ūdens atdzisis līdz 30 – 40 C temperatūrai, ielej siltā ūdenī izšķīdinātu raugu, pieber dzeramo sodu un izmaisa. Kvasu noliek uz 12 stundām rūgšanai. Pēc tam to izkāš un salej pudelēs, ieliekot katrā pudelē pa 2 – 3 rozīnēm. Pudeles cieši aizkorķē un noliek vēl uz 1,5 – 2 stundām siltā vietā guļus, pēc tam pudeles liek ledusskapī.
Pēc 2 – 3 dienā, kvass gatavs lietošanai.

Citronu dzēriens ar sauso vīnu

Nepieciešamās sastāvdaļas (4 – 5 porcijām)

2 citroni, ¾ - 1 glāze cukurs, 2 glāzes sausais baltvīns, 2 glāzes ūdens

Pagatavošana

Citronu nomizo, miziņas sarīvē un samaisa ar cukuru. Citroniem izspiež sulu un samaisa ar sarīvētajām citronu miziņām. Pēc tam pielej sauso baltvīnu un verdošu ūdeni, izmaisa un izkāš. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Citronu kokteilis ar olas dzeltenumu

Nepieciešamās sastāvdaļas (4 porcijām)
1 citrons, 3 glāzes atdzesēts vārīts piens, 1 olas dzeltenums, 1 paciņa vaniļas cukurs, ½ glāze cukurs

Pagatavošana


Šo dzērienu gatavo tikai mikserī, pretējā gadījumā tas var pārslogoties.
Mikserī ieliek olas dzeltenumu. Citronam nogriež mizu, smalki sagriež un ieliek mikserī, bet pēc tam vienlaikus pieber cukuru un vaniļas cukuru, ielej atdzesētu vārītu pienu un kuļ 25 – 30 sekundes. Dzērienu izkāš un tūlīt pasniedz.

Saldējuma dzēriens „Abhāzija”

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 porcijai)
2 ēd.k. citronu sula, 50 g augļu saldējums, 50 g konservēti augļi, 1/3 – ½ glāzes limonāde

Pagatavošana
Augstā pokālā vai glāzē ieliek saldējumu, pielej citronu sulu, ieliek konservētus augļus un pārlej ar limonādi. Saldējuma dzērienu nesamaisa.

Citronu flips

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 porcijai)
1 ēd.k. citrona sīrups, 1 olas dzeltenums, ½ glāze auksts pasterizēts piens, 2 kubiņi ledus, 10 g putukrējums

Pagatavošana
Šeikerī ieliek olas dzeltenumu, ielej citronu sīrupu un aukstu pienu, pieliek ledus kubiņus un maisa 1 minūti. Dzērienu izkāš pokālā vai glāzē un virsū liek putukrējumu.

Amerikāņu fizs

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 porcijai)
½ citrons, ½ apelsīns, 1 ēd.k. zemeņu sīrups, 1 olas baltums, 2 kubiņi pārtikas ledus, ½ glāze gāzēts ūdens

Pagatavošana
Šeikerī ieliek olas baltumu, ielej zemeņu sīrupu, izspiež citronam un apelsīnam sulu, pieliek ledus kubiņus un maisa 2 minūtes, lai maisījumu labi saputotu. Gatavo dzērienu izkāš glāzē vai pokālā un pielej gāzētu ūdeni. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Karlovivari koblers

Nepieciešamās sastāvdaļas (1 porcijai)
1 ēd.k. citronu sīrups, 2 tējk. apelsīnu sīrups, 50 g svaigi augļi (asorti – bumbieri, banāni, apelsīni, āboli, plūmes), 1 citrona šķēlīte, pārtikas ledus

Pagatavošana
Augstu pokālu vai glāzi līdz 2/3 piepilda ar sasmalcinātu ledu, ieliek svaigo augļu daiviņas, ielej citronu un apelsīnu sīrupu. Virsū uzliek vai uzsprauž uz glāzes vai pokāla malas citrona šķēlīti.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 13. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

121.gadā pirms mūsu ēras Itālijā bija tik laba vīna raža, ka tas aizsāka Grieķijas dominanci vīna industrijā

Pasākumi

Tikšanās ar Backstreet Boys

Aktīvākie portāla www.irlaiks.lv lasītāji droši vien bija pamanījuši konkursiņu, kurā mēs, sadarbībā ar „Urbania Group”, piedāvājām 3 oriģinālāko un interesantāko aprakstu...