Burkānu dzērieni

Burkānu dzērieni

Burkāni ir bagāts vitamīnu avots, satur C, B, D, E, K vitamīnus un A provitamīnu - karotīnu, kā arī dažādas aktīvas vielas, kas uzlabo redzi, nostiprina ādas epitēliju, veicina ēstgribu, uzlabo asins sastāvu. Uzskata, ka burkānu sulai piemīt pretvēža aktivitāte. Burkānos ir arī daudz minerālvielu un mikroelementu.

Burkānu kvass

Nepieciešamās sastāvdaļas (5 l dzēriena)
2 kg burkāni, ½ kg cukurs, 50 g raugs, 1 šķēle rupjmaize, 4 l silts vārīts ūdens, citronskābe, kanēlis un krustnagliņas pēc garšas

Pagatavošana

Burkānus nomazgā, notīra, sarīvē uz rīves un pārlej ar siltu ūdeni. Pieber cukuru, pieliek pēc garšas citronskābi, krustnagliņas, kanēli, ar cukuru saberztu raugu, maizes šķēlīti, izmaisa un uz nakti noliek siltā vietā. No rīta kvasu izkāš caur marli, salej pudelēs un atstāj istabā. Nākamajā dienā kvass būs gatavs. Burkānu kvasam ir patīkama krāsa, tāpēc to bieži sauc par „zelta kvasu”.

Burkānu dzēriens ar citronu

juicecarrot.jpg - 119.65 KBNepieciešamās sastāvdaļas (1 porcijai)
150 g burkāni, 2 šķēlītes citrons, ½ ēdamkarotes cukurs, ½ glāzes ūdens

Pagatavošana
No citrona šķēlītēm izspiež sulu. Uzvāra ūdeni un ieliek tajā citronu čagas kopā ar miziņām, pēc tam šai ūdenī izšķīdina cukuru, noņem no uguns un atdzesē. Burkānus nomazgā, notīra un sarīvē uz smalkas rīves, pēc tam tos ieliek citrona miziņu un čagu izvilkumā un izmaisa. No iegūtās masas caur marli izspiež sulu un pielej tai citronu sulu. Dzērienu pasniedz atdzesētu.

Burkānu – dzērveņu dzēriens


Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4 – 5 porcijām)
½ kg burkāni, ½ glāze dzērveņu sula, 1 glāze auksts vārīts ūdens, ¼ citrons, cukurs pēc garšas

Pagatavošana
Burkānus nomazgā, notīra, noskalo un sarīvē uz rīves, ieliek katlā un pārlej ar ūdeni, cieši uzliek vāku un noliek uz 2 stundām ledusskapī. Pēc tam no sarīvētās masas caur linaudekla lupatiņu vai caur 2 – 3 kārtās saliktu marli izspiež sulu. Burkānu sulai pielej dzērveņu sulu, ¼ citronam izspiesto sulu, pēc garšas pieber cukuru un izmaisa.
Dzērienu pasniedz stipri atdzesētu.

Vitamīnu dzēriens „Rīts”

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 5 – 6 porcijām)
250 g burkāni, 500 g āboli, 1 l ūdens, 2 ēd.k. cukurs

Pagatavošana
Sagatavo ābolu izvilkumu. Šim nolūkam ābolus nomazgā, sagriež, ieliek verdošā ūdenī un uzvāra. Pēc tam noņem no uguns un ļauj ievilkties 2 stundas. Pa šo laiku nomazgā burkānus, notīra, noskalo, sarīvē uz smalkās rīves un no sarīvētās burkānu masas izspiež sulu. Atdzesēto ābolu izvilkumu izkāš, ielej tajā burkānu sulu, pieber cukuru un izmaisa.

Burkānu – piena dzēriens

Untitled 4.jpg - 67.07 KBNepieciešamās sastāvdaļas ( 5 porcijām)
½ l svaiga burkānu sula, ½ l auksts pasterizēts piens, cukurs pēc garšas

Pagatavošana
Svaigai burkānu sulai pielej aukstu pienu, izmaisa un pieber cukuru pēc garšas. Dzērienu pasniedz mazliet atdzesētu. Šis dzēriens ir ļoti veselīgs bērniem.

Dzēriens „Agrais pavasaris”

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 4 porcijām)
1 ½ kg burkāni, 1 glāze auksts vārīts ūdens, 1 citrons, cukurs pēc garšas

Pagatavošana

Burkānus nomazgā, notīra, noskalo un izspiež sulu ar elektrisko vai rokas sulu spiedi. Ja nav sulu spiedes, burkānus sarīvē uz smalkas rīves un no burkānu masas caur marli izspiež sulu.
Pēc tam citronam izspiež sulu, pielej burkānu sulai, pielej vārītu ūdeni un pieber pēc garšas cukuru.
Dzērienu pasniedz labi atdzesētu vai pasniedzot pieliek pārtikas ledus kubiņus.

 Dārzeņu dzēriens bērniem

Nepieciešamās sastāvdaļas (6 porcijām)
200 g burkāni, 200 g svaigi kāposti, 100 g rāceņi, 100 g kāļi, līdz 1l karsts ūdens

Pagatavošana
Burkānus, rāceņus un kāļus nomazgā, notīra, noskalo, sagriež gabaliņos, liek katlā, uzlej ūdeni, uzliek vāku un uz mazas liesmas vāra 20 – 25 minūtes.
Pēc tam notīra kāpostus, sagriež salmiņos, samaisa katlā ar dārzeņiem un vāra vēl 25 – 30 minūtes. Gatavo novārījumu izkāš.

Burkānu kokteilis

Untitled 2.jpg - 41.97 KBNepieciešamās sastāvdaļas ( 4 porcijām)
2 glāzes burkānu sula, 2 apelsīni, 1 citrons, 2 ēd.k. dabīgais medus, 1 glāze kefīrs, 4 – 8 kubiņi pārtikas ledus

Pagatavošana
Mikserī ieliek dabīgo medu, ielej burkānu sulu, apelsīniem un citronam izspiež sulu un ielej mikserī, pielej kefīru un labi sakuļ. Pasniedzot dzērienam pieliek ledus kubiņus.

Burkānu flips

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 porcijai)
¼ glāze burkānu sula, 1 olas dzeltenums, ½ glāze auksts piens, 10 g putukrējums, 2 kubiņi pārtikas ledus

Pagatavošana
Šeikerī ieliek olas dzeltenumu, ielej burkānu sulu un aukstu pienu, pieliek ledus kubiņus un maisa 1 minūti.
Dzērienu izkāš pokālā vai glāzē un virsū liek putukrējumu.

Burkānu fizs

Nepieciešamās sastāvdaļas ( 1 porcijai)
2 ēd.k. burkānu sula, 1 citrons, 1 olas baltums, 2 kubiņi pārtikas ledus, ½ glāze gāzēts ūdens

Pagatavošana
Šeikerī iesit olas baltumu, ielej burkānu sulu, izspiež citronu un ielej sulu, pieliek ledus kubiņus un 2 minūtes maisa, lai maisījumu labi saputotu. Pēc tam izkāš glāzē vai pokālā un pielej gāzētu ūdeni. Dzērienu tūlīt pasniedz.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Ārprāc cik daudz lielisku kokteilīšu!!! Man dikti garšo burkāni,un to sulas! Nu tagad droši arī varēšu mēģināt pagatavot kādu no kokteilīšiem!! Pāāāldiess!!!! :*
08.05.2009. plkst. 15:40

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 19. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Daudzi dārzeņi un praktiski visas augļu sulas satur vismaz nelielu alkohola daudzumu

Pasākumi

Ella izsludina dejotāju konkursu

Dziedātāja Ella sadarbībā ar kustību studiju ‘ES’ izsludina konkursu uz dalību jaunā deju grupā, kura uzstāsies Ellas koncertos....