Kādu labumu mums dod pastinaku sula?

Kādu labumu mums dod pastinaku sula?

Par pastinaku dzimteni tiek uzskatīta Viduseiropa, Dienvidurāli, Altaja apvidus, kur savvaļā tie aizvien vēl sastopami.

Patīkamās smaržas dēļ tos jau kopš seniem laikiem izmanto kā garšvielu. Pirms tika iepazīti kartupeļi un burkāni, pastinakus lietoja pārtikā – gan to saknes, gan lakstus. Pirmās ziņas par pastinaku rodamas Viduslaiku ārstniecības augu grāmatās, kā arī P. Matiolusa darbos, kurš savukārt atsaucas uz tādiem klasiķiem kā Plīnijs un Dioskorids.

Pēc izskata pastinaks atgādina lielu baltu burkānu, arī garša līdzinās burkānam, tikai tā ir daudz koncentrētāka. Senos laikos pastinaka uzlējumu lietoja depresijas ārstēšanai. Šī vērtīgā sakne satur ēteriskās eļļas, kas paaugstina fizisko un seksuālo aktivitāti. Pastinaks palīdz arī izvadīt no organisma lieko šķidrumu.

Pastinaku saknes satur daudz silīcija, sēra, kālija, fosfora un hlora, B grupas vitamīnus, askorbīnskābi, karotīnu, ogļhidrātus, pektīnvielas un minerālsāļus.

Pirms pārvērst pastinaku sulā, ieteicams to rūpīgi izvēlēties: saknēm jābūt baltām un cietām, bez tumšiem plankumiem un bojājumiem. Nav ieteicams izvēlēties milzu sakneņus, jo to ēdamā daļa var izrādīties pārāk stiegraina.

Pastinaku sula stiprina organismu, palīdz aknu, kā arī kuņģa koliku gadījumos, ārstē urīnakmeņu izraisītas slimības, bronhītu, atjauno ādas pigmentāciju.

Sulu lieto vispārēja organisma vājuma gadījumos, kā arī spēku atjaunošanai pēc smagām slimībām. Ar nelielu cukura piedevu darbojas kā apetīti rosinošs līdzeklis. To lieto aknu, nieru, uzmācīga klepus gadījumos. Fosfors un hlors ir īpaši ieteicami bronhiem un plaušām, tāpēc pastinaku sulu lieto kā papildu ārstēšanas līdzekli, ārstējot tuberkulozi, plaušu karsoni un emfizēmu. Bagātīgais kālija saturs sulā ļoti labvēlīgi ietekmē galvas smadzeņu darbību, tāpēc to lieto dažādu garīgu slimību ārstēšanai.

Organisma spēcināšanai lieto 1 ēdamkaroti sulas dienā – vēlams no rīta. Urīnakmeņu izvadīšanai lieto ne vairāk kā 1 ēdamkaroti sulas 2 reizes dienā.

Savvaļas pastinaku nedrīkst lietot pārtikā, jo tas ir indīgs.

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Jesus
Kā atšķirt savvaļas pastinaku no pieradinātā? Vai audzētāja laukā nevar ieviesties savvaļas pastinaks, un nemanīti nokļūt kādam uz galda?
28.09.2012. plkst. 21:35
Nekad neesmu par šiem dārzeņiem dzirdējusi!
20.09.2007. plkst. 16:23
pirmo reizi par tiem dzirdu ,
20.09.2007. plkst. 10:37
Pasti-snack:)
27.08.2007. plkst. 23:58
jociiga sakne...
17.07.2007. plkst. 22:48

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2014. gada 20. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Visdārgākais patreiz izlaistais Austrālijas vīns maksā 2500 USD par pudeli.. un tas nav Penfolds Grange, bet gan Seppelt 100 Year Old Para Liquer Port. Katru gadu kopš 1878.gada Seppelt ir atlicis malā vīna mucu un kopš 1978.gada izlaiž pudelēs 100 gadīgu portvīnu..

Pasākumi

Onyx Records uzsāk darbu ar vairākiem talantīgiem Latvijas māksliniekiem

Onyx Records ir neatkarīga tiešsaistes mūzikas kompānija, kuras mērķis ir veicināt Latvijas mākslinieku un Latvijas mūzikas industrijas attīstību. Tieši tādēļ, pagājušajā gadā tapa...