Kādu labumu mums dod granātābolu sula?

Kādu labumu mums dod granātābolu sula?

Granāti ir viens no senākajiem cilvēkiem zināmajiem augiem. Tie bieži pieminēti Bībelē, senajos sanskrita tekstos, kā arī Homēra darbos. Granāti daudzus gadsimtus tika audzēti Persijā un Vidusjūras reģionā, kā arī Āzijā. Senajos asīriešu un ēģiptiešu bareljefos, kā arī kartāgiešu un feniķiešu medaļās šo augļu attēli ir saglabājušies līdz pat mūsdienām.

Grieķu mitoloģijā granātābolam piedēvē auglības simbola spēku, jo dieviete Afrodīte to pati esot audzējusi Kiprā. Grieķijā kāzu svinībās jauno pāri apmētā ar žāvētiem granātāboliem. Ja auglis pārplīst un sēklas izbirst, ģimenē būšot daudz bērnu. Varbūt arī palēnām mūsu kāzu tradīciju –šķīvja plēšanu nomainīs granātābolu sēklu skaitīšana?

Granātāboli satur ap 73–86% ūdens, 15–19% ogļhidrātu, 3,5–5% balastvielu. 100 gramos granātābolu sēkliņu ir 63–78 kcal, līdz 12 mg kalcija, aptuveni līdz 35 mg fosfora, ap 260 mg kālija, turklāt granātābols ir viens no līderiem antioksidantu satura ziņā.

Zinātnieki ir izpētījuši, ka granātābolu sula ir augstvērtīgs līdzeklis dažādu sirds-asinsvadu slimību un aterosklerozes profilaksei, turklāt tā spēj pazemināt jau paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, to nodrošina granātābola sulā esošie antioksidanti. Granātābolu sula ir urīndzenoša, žultsdzenoša, pretiekaisuma, kā arī tai piemīt pretsāpju iedarbības spēja. To lieto pret dažādām infekcijas slimībām, kuņģa spazmām.

Granātābolu sulas krāsa nav tik koša kā sēkliņām, bet garša ir patīkama. Ja sula izrādās pārāk sīva, tā ir spiesta no nelobītiem granātāboliem, un tajā no mizas iekļuvis tanīns. No granātābolu sulas gatavo grenadīna sīrupu, liķierus un citus dzērienus.

Sulā ir tādi vērtīgi elementi kā kalcijs, fosfors, dzelzs, A vitamīns, tiamīns, riboflāns, niacīns, C vitamīns.

Skābo šķirņu sulu lieto pret cukura diabētu – pa 60 pilieniem 4 reizes dienā pirms ēšanas, bet saldo granātābolu sulu lieto iekšējas asiņošanas gadījumos. Par cik sula satur daudz dzelzs, to iesaka lietot pēc operācijām vai iekšējas asiņošanas. Sula uzlabo arī apetīti, ja nepieciešams uzbaroties, kā arī palīdz paģiru gadījumā.

Granātābolu sulu ieteicams lietot pa ½ glāzei kopā ar 1 ēdamkaroti medus 3 reizes dienā. Sulai var pievienot arī biešu vai burkānu sulu.

Der zināt: granātābolu sulu neiesaka cilvēkiem, kuri slimo ar kuņģa čūlu vai gastrītu ar palielinātu skābes izdali.

Komentāri (12)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Kristīne
Parasti dzeru kad ir pirmā mēnešreižu diena ( manā gadījumā tās ir milzīgas sāpes,jo pretsāpju zāles nelīdz) tad pāris stundu laikā sāpes pilnībā pāriet un visu perioda laiku vairs neparādās.
04.12.2016. plkst. 09:48
pulss
Grenadīna sīrupu negatavo no granātābolu sulas. To gatavo no meža ogu sulas.
11.02.2013. plkst. 20:14
alberts
kaa tos audzee vai kur var atrast info par to? 26616166 keta@one.lv
12.07.2008. plkst. 22:28
greifrūtu sula ir ļoti labi grūtniecēm,
25.10.2007. plkst. 17:27
garšīgāks par visu :P
14.08.2007. plkst. 00:48

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 22. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pie vīna nedrīkst pasniegt citrusa augļus: apelsīnus, greipfrūtus, mandarīnus, citronus

Pasākumi

Cēsu skolēniem iespēja svinēt valsts svētkus Jaunajā pilī!

Sākoties mācību gadam, Cēsu Vēstures un mākslas muzejs aicina skolēnus piedalīties muzepedagoģiskajās programmās, lekcijās, kā arī piedāvā Latvijas 90.dzimšanas dienas ietvaros Cēsu...