Kādu labumu mums dod arbūzu sula?

Kādu labumu mums dod arbūzu sula?

Arbūzs ir cēlies no tropiskās Āfrikas savvaļas auga. Ir zināms, ka pirms 4000 gadu tos audzēja Senajā Ēģiptē. Krievijā arbūzi ieceļoja no Indijas 8. – 10. gs. Vispirms tos ieveda Pievolgā, bet 17. gs. sāka audzēt arī valsts centrālajos rajonos kā lecekšu kultūru.

Arbūzs tāpat kā visas melones skaitās dārzenis un tam ir augsts ūdens saturs. Nogatavojies arbūzs satur pilnu aromāta buķeti, ar optimālu cukura saturu, mīkstumam ir laba konsistence ar atbilstošu saldumu, kas viducī ir vēl koncentrētāks.

Arbūza sezona Latvijā ir no jūnija līdz septembrim – neaizmirsti šajos mēnešos nogaršot šī brīnumainā dārzeņa sulu! Nevajag tikai gan steigties ar agro arbūzu pirkšanu, jo tie ir ne tikai bezgaršīgi, jo satur maz cukura, bet tajos ir arī paaugstināts nitrātu saturs. Arbūziem piemīt spēja uzņemt daudz dažādu ķīmisku savienojumu, kas var koncentrēties sarkanajā mīkstumā sabiezinātu dzeltenu kamolu veidā. Tie obligāti ir jāizgriež!

Par cik arbūzs sastāv no 90,3% ūdens, 8,3% ogļhidrātiem, 0,6% olbaltumvielām, 0,2% taukiem, 0,2% šķiedrvielām un tajos ir tikai 37kcal uz 100 gramiem, tas lieliski derēs kā novājēšanas palīglīdzeklis!

Arbūzu sulu lieto kā urīndzenošu līdzekli tūsku gadījumos, kā pretsklerotisku līdzekli, slimojot ar aterosklerozi, kā antiseptisku līdzekli brūču asiņošanas gadījumos. Tā spēcina visu organismu, palīdz izvadīt smiltis, kā arī nelielus žultsakmeņus un nierakmeņus, novērš aizcietējumus, mazina aptaukošanos. Arbūzu sulu lieto arī saindēšanās gadījumos, jo tā izvada no organisma toksīnus, tādēļ, saindējoties ar pārtiku, visu dienu ieteicams ēst tikai arbūzus. Un tagad visas daiļā dzimuma pārstāves sarosās! Izrādās arbūzu sula ir lielisks kosmētiskais līdzeklis, tā uzlabo sejas ādu, padara to elastīgu. Tagad izmēģiniet šo un ziņojiet par rezultātiem! Arbūza mīkstumu saspaida un uzliek uz sejas un kakla ādas, 15 minūtes patur un noskalo vispirms ar siltu, bet pēc tam ar vēsu ūdeni. Slimojot ar psoriāzi vai ekzēmām, arbūza mīkstumu liek uz slimības skartajām vietām.

Arbūzos, kā jau iepriekš minēju, ir 90,3% ūdens, bet mīkstums satur tādus dzīvībai nozīmīgus elementus kā kalcijs, nātrijs un fosfors, kā arī viegli uzņemamo fruktozi un glikozi, kas īpaši svarīgi ir cilvēkiem, kuri slimo ar cukura diabētu. Arbūzos ir daudz vitamīnu – B1 un B2 ( tikpat, cik to ir ābolos un vīnogās), folijskābe (150g arbūza satur organismam nepieciešamo diennakts devu), PP un C vitamīni. Arbūzos ir vairāk kālija nekā jebkurā citā produktā, bet dzelzs satura ziņā tos pārspēj tikai lapu salāti un spināti.

Intensīvi attīrot organismu, jālieto 2 – 2,5l arbūzu sulas dienā.

Kā izvēlēties arbūzu?
Droši vien arī Tu būsi redzējis kā veikalos cilvēki mēdz pasist pa arbūzu, lai noteiktu tā gatavību. Arī Tu esi mēģinājis tēlot zinošu pircēju, un, darījis kā visi citi, tikai tā arī līdz galam neesi ticis skaidrībā, kas tur īsti jāsaklausa? Lūk, te būs daži padomi!
• Gatavam arbūzam vienmēr ir sausa „astīte”, taču tas ne vienmēr liecina par tā gatavību – arbūzs var būt norauts negatavs, bet „astīte” nokaltusi, to transportējot;
• Ja pa arbūzu uzsit ar plaukstu, skaņai jābūt klusai. Ja arbūzs skan – tātad tas nav gatavs;
• Ja, spiežot rokās, arbūzs nobrikšķ, tas liecina par tā gatavību;
• Labāks ir tas arbūzs, kam uz sāna ir dzeltens, nevis balts plankums;
• Ja arbūza mizai pārvelkot nagus, miziņas virsējā kārtiņa viegli atdalās, tad arbūzs ir nogatavojies.

Vislabāk arbūzus uzglabāt vēsā vietā, bet pirms ēšanas kārtīgi jānomazgā ar siltu ūdeni un ziepēm!

Komentāri (12)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Elch
Fail..ķirbis ir lielākā oga :D tātad tu esi bērndārznieks vēl :D.
10.04.2011. plkst. 10:12
starp_citu
Arbūzs nu nekādi nav dārzenis, lūdzu nerakstiet tādas lietas, ko nezinat. To pat piektklasnieks zina, ka arbūzs ir lielākā oga.
09.11.2007. plkst. 16:13
katru gadu gaidu arbūzu sezonas sākumu
25.10.2007. plkst. 17:28
arbuzs attīra ķermeni, izskalo visu slikto
25.10.2007. plkst. 08:26
tikai aizrauties nevajag :D bieža wc apmeklēšana kļūst apnicīga :D
14.08.2007. plkst. 00:49

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Slikta augsnes kvalitāte ļauj iegūt labākus vīnus. Triks ir „izaicināt” vīnogulājus „strādāt” smagāk

Pasākumi

Uz komēdijas “Rīga – Dakāra” pirmizrādi visas biļetes izpārdotas!

7.februārī Dailes teātra mazajā zālē notiks sensacionālas komēdijas “Rīga – Dakāra” pirmizrāde, kuras varoņu ādā iejutīsies humoriste Jana Duļevska un aktieris Jānis Jarāns....