Bērza un kļavas sulas

Bērza un kļavas sulas

Tad, kad zeme atkususi un laiks kļūst siltāks, klāt arī sulu laiks. Svarīgi ir to nenokavēt, jo katru gadu tas ir citā laikā. Sulas var iegūt gan no bērziem, gan no kļavām. Garšas ziņā kļavu sulas ir saldākas par bērzu sulām, jo vairāk satur cukurus. Savukārt, bērzu sulas iegūst saldākas, urbjot bērzā, kas aug sausā vietā, piemēram, kalna galā. Sulas glabājot, to vērtība mazinās.

Kad ziemai beidzoties, ir iespēja tikt pie bērzu un kļavu sulām, varam kārtīgi izskalot savus organismus. Tās labi palīdz arī tievētgribētājiem. Lielākā vērtība šīm sulām ir uzreiz pēc to iztecināšanas. Pirmajās 3 - 4 stundās sulas satur bioloģiski aktīvo ūdeni, kurā molekulas nav izkliedētas, bet gan sakārtojušās kopās, ko dēvē par šķidrajiem kristāliem. Ja šķidrums cilvēka organismā nonāk šādā formā, tas daudz vieglāk iesaistās visos vielmaiņas procesos un tiek izmantots ievērojami efektīvāk nekā parasti.

Untitled 2.jpg - 60.57 KBTautā saka, ka šis ūdens ir dzīvs. No koka tecinātās sulas dzeramas tikpat lielā daudzumā kā ūdens - apmēram 2 litri dienā. To sastāvā ir kālijs un virkne citu augsnei raksturīgu mikroelementu, arī vitamīni, taču to daudzums ir niecīgs. Tāpēc efekts rodams kopējā sulu izdzertajā daudzumā. Uzņemot lielu šķidrruma daudzumu, tiek veicinātas ne tikai urīnu dzenošās funkcijas, bet arī svīšana. Tā iespējams mazināt sāļu izgulsnējumus organismā, īpaši, urīna izvadsistēmā. Organisma skalošanas gaitā tiek veicināta šlakvielu (urīnviela, urīnskābe, kreatīns) un vielu pussabrukšanas produktu izvadīšana. Pēc bērzu sulu kūrēm vingrumu iegūst arī mugurkauls un locītavas. Lai justu efektu, sulas vēlams dzert pa litram dienā vismaz 10 dienas pēc kārtas.

Sulas ūdens vietā iesaka arī tējas, kafijas vai zupu vārīšanai. Termiski apstrādātas tās gan zaudē savu bioloģisko aktivitāti, taču mikroelementi saglabājas.

Bērzu sula satur glikozi un fruktozi, bet kļavu sula – pārsvarā sukrozi. Bērzu sula ir mazāk koncentrēta nekā kļavu sula.

Bērzu un kļavu sulas satur daudz dabisko cukuru un mikroelementu, ko organisms viegli asimilē, tāpēc tām ir spēcinoša iedarbība. Bērzu sulas var dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta sāpes un paātrinātu brūču dzīšanu. Zinātāji apgalvo, ka pavasarī izdzerot vismaz desmit litrus tikko tecinātas sulas, no organisma tiek izskaloti visi ziemā uzkrājušies sārņi un smiltis no urīnizvadceļiem.

Sulu izmantošana

Untitled 4.jpg - 65.07 KBSulas var izmantot skaistumkopšanai. Sulā var mazgāt seju, jo tajās esošās vielas uzlabo ādas elastību un sejas krāsu, pasargā ādu no pavasara saules staru kaitīgās ietekmes. Bērzu sulā var skalot matus — tā palīdzot atbrīvoties no blaugznām, mati ātrāk aug un ir kuplāki. Kad bērzu sulas ieraudzētas, daudzas no to labajām īpašībām iet zudumā, tomēr ir veselīgākas par avota ūdeni. Arī raudzētās sulās saglabājas organiskās skābes, mikroelementi, dabiskie cukuri un vitamīni. Bērzu sulai piemīt diurētiskas īpašības - tā lieliski skalo organismu. Ja šajās nedēļās, kamēr iespējams baudīt svaigu bērzu sulu, to dzersi ik dienu, tas noteikti nāks par labu visām tava organisma sistēmām - izvadsistēmai, locītavām, balsta un kustību aparātam u.c.

Bērzu sula ir kā slota - ar tās palīdzību var veikt lielo pavasara tīrīšanu organismā. Tā kā bērzu sulā ir daudz organismam tik vajadzīga mikroelementa kālija, tā ir īpaši ieteicama sirds un asinsvadu slimniekiem: pietiekams kālija daudzums organismā un tā pārsvars pār nātriju veicina sirdsdarbību un šūnu normālu funkcionēšanu.

Bērzu sula ir bioaktīvs dzēriens, kas tīra nieres, locītavas no sāļu nogulsnējumiem, asinis — no liekvielām. Organiskās skābes, kas ir skābajā sulā, reaģē ar neorganiskajām skābēm asinīs, kas veidojas no cukura, sāls, gaļas, bīdelētiem miltiem, kā arī ar neorganisko kaļķi uz asinsvadu sieniņām.

Kļavu sula un sīrups

Sulas iegūšanai noderīgas visas kļavu sugas, it sevišķi tā sauktā cukura kļava.
Untitled 6.jpg - 60.16 KBSulu tecināšanu var iesākt jau aprīļa mēnesī un pat agrāk, ja zeme jau izkususi un temperatūra pacēlusies virs nulles. Šim nolūkam kļavām pirms pumpuru izplaukšanas apmēram l metru virs zemes ar svārpstu ieurbj 5 – 10 centimetru dziļu caurumu, kurā sulas notecināšanai iesit sulu mēli, t. i. 25 – 30 cm garu alkšņa renīti vai šim nolūkam speciāli izgatavotu metāla caurulīti. Zem sulu mēles gala novieto trauku sulas uzkrāšanai. Viena pieaugusi kļava, pilnīgi izmantojot pavasara sulas tecēšanas laiku, var dot ap 100 litru kļavas sulas, kuru var lietot kā veselīgu dzērienu svaigā veidā vai arī ieraudzētu vasaras lietošanai.

Untitled 8.jpg - 38.74 KBKļavu sulu vārot (iztvaicējot), var iegūt ļoti garšīgu kļavu sīrupu. Uzglabāšanai sulu iepilda pudelēs, aiztaisa ar aizbāžņi, pārsien ar aukliņu un tad aizsveķo un glabā vēsā pagrabā. Ja sulas grib ieskābēt, tad tām pieliek rudzu maizes garozas un ļauj ieskābt. Kad sulas jau ieskābušas, tad tās izkāš caur linu drēbi un sapilda stiprās pudelēs. Katrā pudelē ieliek 3 – 5 žāvētas upeņu, ķiršu vai dārza korinšu ogas, kā arī žāvētu ābolu gabaliņus un dažas žāvētas piparmētru lapiņas. Piparmētru vietā var likt arī upenāju kātu gabaliņus. Pudeles aizbāž ar aizbāžņi, pārsien ar aukliņu, aizsveķo un novieto pagrabā. Sulas iegūšanai kļavas var ieurbt ik gadus, pie kam tādu ieurbšanu kļavas iztur daudz gadu no vietas un pa lielākai daļai piedzīvo savu normālo ciršanas vecumu. Parka kļavām, kurām vēlams sevišķi ilgs mūžs, ar sulu ieurbšanu jārīkojas saudzīgi. Sulu tecēšanai izbeidzoties, sulu mēlīti izņem un caurumā iedzen alkšņa vai cita lapu koka tapu.

Bērzu sula

Lai iegūtu augstvērtīgu bērzu sulu, jāizvēlas kārpainais bērzs, kas aug smilšainā augsnē sausā vietā. Pūkainajam bērzam sula nav tik garšīga un veselīga. Tas aug purvainā, mitrā vietā.

berzs.jpg - 139.27 KBKamēr vēl mūsu zeme bagāta bērziem un bērzu birzēm, pie mums bērzu sulas tecina vairāk nekā kļavu sulas. Bērzu sulas iegūst tāpat kā kļavu sulas. Svaigu bērzu sulu lieto dzeršanai tāpat, ka kļavu sulu, un tai ir liela nozīme veselības kopšanā. Vasaras lietošanai bērza sulas ielej iztīrītā un izsautētā koka vai māla traukā. Skatoties, pēc vairuma, sulām pieliek rupjas maizes garozas un ļauj ieskābt. Kad sulas ieskābušas, tās izkāš caur drānu un iepilda pudelēs, kur garšas uzlabošanai ieliek žāvētas piparmētru lapiņas vai upenāju kātu gabaliņus, vai arī smalki sagrieztu žāvētu ābolu gabaliņus, žāvētas ķiršu vai upeņu ogas. Pēc tam pudeles aiztaisa, pārsien ar aukliņu, aizsveķo un noglabā pagrabā. Lauku vajadzībām sulas lielākos vairumos var ieskābēt, kā augstāk minēts, mucās vai koka baļļās. Ja pieejams cukurs vai medus, tad katrai sulu pudelei var pielikt l – 2 tējkarotes cukura vai medus.

Sulu no bērza vai kļavas pavasarī var iegūt tikai īsu laiku – aptuveni četras nedēļas. Šis laika posms sākas, kad ir nokusis sniegs un dienas ir siltas, bet naktīs temperatūra joprojām nokrītas zem nulles. Sulu tecēšana izsīkst, tiklīdz kokiem sāk plaukt lapas.

Komentāri (48)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
bērzs
es tecinu jau pirmos 30 litrus ar sulām no saviem diviem bērziem un sulas ir ļoti saldas tikai nevaru atrast kļavu lai taisītu sīrupu
09.04.2018. plkst. 21:32
zane
es jau tecinu
24.03.2016. plkst. 20:09
Bri
Kurš zin, kāpēc bērzu sula paliek dzeltena? No viena bērza man ari dzeltena tek...
18.03.2015. plkst. 10:17
janka
Šogad kļavā ieurbu 23.februārī-tek! Bērzā sāka tecēt vakar-3.martā.
04.03.2015. plkst. 20:44
elli
...jau dzeram pirmās kļavu sulas.
13.02.2015. plkst. 05:09

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 27. jūnijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Lielākais korķa koks pasaulē aug Portugālē. Tā raža dod aptuveni tonnu korķu, kas ir pietiekoši, lai izgatavotu korķus 100000 pudelēm

Pasākumi

Bobs Dilans izdod jaunu albumu

No 27.aprīļa Latvijā pieejams mūzikas izdevniecības “Sony BMG” izdotais mūziķa Boba Dilana (Bob Dylan) jaunākais studijas albums "Together Through Life"....