Šķīstošā kafija

Šķīstošā kafija

Mūsdienās cilvēki patērē salīdzinoši daudz šķīstošās kafijas, taču ikviens īsts kafijas cienītājs atdzīs, ka tā nestāv ne tuvu īstai pupiņu kafijai. Protams, neviena šķīstošā kafija negaršo ne uz pusi tik labi kā no svaigi samaltām grauzdētām pupiņām gatavots dzēriens. Daudzi cilvēki tik un tā uzskata, ka arī šķīstošajai kafijai piemīt savas labās īpašības, piemēram, to ir ērti lietot. Lai gan pēdējā laikā šķīstošo kafiju cenšas ražot no aizvien augstākas kvalitātes pupiņām, tā vēl joprojām ir visnepiemērotākais veids, kā izbaudīt garšu, ko spēj sniegt patiesi laba kafija. Diemžēl milzīgās summas, kas tiek iztērētas šķīstošās kafijas reklāmās, rada priekšstatu, ka šī kafija ir pati labākā lieta visā pasaulē…

Šķīstošā kafija tika izgudrota Otrā pasaules kara laikā kā viens no sausajiem produktiem ASV armijas apgādei. To gatavo no šķidras kafijas, kas jau tikusi uzvārīta. Sākotnēji to ieguva ar karstu gaisa strūklu tvaicējot šķidru kafiju augstos, skursteņiem līdzīgos torņos. Mūsdienās izmanto arī citas metodes, piemēram, žāvēšanu saldētavās jeb auksto žāvēšanu. Šo metodi lieto daudzu pārtikas produktu apstrādē, un tās darbības princips ir šāds – sākumā izejvielu sasaldē, tad ļoti ātri izkaltē. Ar šo metodi iegūst labāku šķīstošo kafiju, jo aukstumā saglabājas vairāk gaistošo aromātu. Abas minētās metodes ir pilnībā rūpnieciskas. Šķidro kafiju uzlej milzīgās cisternās turpat lielajās kafijas fabrikās, izmantojot otršķirīgas kvalitātes kafiju.

Pasaules kafiju hierarhijā valda stingri noteikts sadalījums. Par labāko uzskata arabikas (Arabica) šķirnes kafiju. To audzē tikai rajonos ar augstkalnu reljefu. (augstāk par 610m virs jūras līmeņa).coffeeinfo19large.jpg - 26.71 KB Taču šīs šķirnes kafijas augi ir daudz neizturīgāki un nav tik ražīgi kā dzīvelīgā un augstražīgākā robusta (robusta), kas aug zemākos apvidos (zem 610m virs jūras līmeņa). Robustas kafijas tiek audzētas daudzās valstīs visās pasaules malās, tās ir zemākas kvalitātes, nav tik aromātiskas kā arabika. Lielākā daļa šķīstošās kafijas tiek ražota no šīm lētākajām, mazāk pieprasītajām pupiņām.

Kad šķīstošā kafija nostiprināja savas pozīcijas un to sāka uzskatīt gluži vai par galveno kafijas veidu, ko lieto vairums cilvēku, kafijas ražotāji mēģināja uzlabot tās kvalitāti un paaugstināt prasības pret šo dzērienu. Viņi ne tikai gatavo šo pulveri, izmantojot auksto žāvēšanas metodi, bet mēģina pārliecināt patērētājus, ka šķīstošā kafija ražota, izmantojot arabikas pupiņas.

Diemžēl kafijas ražotāji nepiedāvā pircējam nekādu konkrētu informāciju par vietu, kur izejvielas audzētas, vai par to kvalitāti, kas liek domāt, ka kafijas ražošanā izmantots nekvalitatīvs un lēts izejmateriāls. Pie tam, etiķetes tiek papildinātas ar tādiem uzrakstiem, kā „izcils maisījums, kurā saglabātas visas kafijas raksturīgās īpatnības, sniedzot brīnišķīgu garšu”. Tāpēc, ja jums patīk īsta garša un patiesi laba kafija, noteikti izvēlieties malto vai pupiņu kafiju un nepamierinieties ar otršķirīgu produktu!

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Ēriks
Paldies par informāciju
17.10.2011. plkst. 13:42

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 19. septembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Alus putas nosēdīsies, ja nolaizīsiet pirkstu un iebāzīsiet to alū

Pasākumi

Jānis Stībelis pabeidzis "Secret Mission" un dāvina to saviem draugiem un atbalstītājiem

J.Stībelis vēlas sveikt visus savus draugus, fanus un atbalstītājus, tādēļ ikvienam ir unikāla iespēja lejupielādēt dziedātāja jauno albumu viņa interneta mājas lapā www.jaystever.com. ...