Kafijas aizvietotāji

Kafijas aizvietotāji

Jau no seniem laikiem ir bijuši mēģinājumi aizstāt dabisko kafiju ar daudzu kultūraugu un savvaļas augu sēklām, lapām, augļiem, stiebriem, saknēm. 1790. gadā parādījās cigoriņu kafija, bet nedaudz vēlāk arī zīļu, miežu, kastaņu, rudzu un citu augu dzērieni. Sākotnēji šie produkti tika lietoti, lai viltotu dabiskās kafijas dzērienu. Taču vēlāk izrādījās, ka to pievienošana dabiskajai kafijai bieži vien nevis pasliktināja dzērienu, bet gan, gluži otrādi, piešķīra tam maigāku, patīkamāku garšu, ekstraktivitāti, daudzos gadījumos — padarot to veselīgāku.

Turklāt cilvēkiem, kuriem ir sirds un asinsvadu slimības un kuri ir pieraduši lietot kafiju, šie kafijas dzērieni pavēra iespēju apmierināt iesakņojušās vajadzības. Tādējādi no falsificējuma šie dzērieni pārvērtās par pienācīgiem kafijas aizvietotājiem. Šodienas izpratnē kafijas dzērieni ir labības augu, sojas, cigoriņu, zīļu, kastaņu, mežrožu sēklu u.c. grauzdētu un maltu graudu maisījums, kas pagatavots bez dabiskās kafijas vai ar dabiskās kafijas piedevu 6, 10 un 20% apmērā. Kafijas dzērieni ir brūnas vai tumšbrūnas krāsas pulveris ar gaišu kafijas pupiņu, labības augu u.tml. graudu apvalku ieslēgumiem. Grauzdētajai izejvielai raksturīga garša un aromāts bez svešām piegaršām un smaržām. Pulvera mitrumsaturs ir 7% robežās.

Cigoriņš — lakstaugs, kas savvaļā ir sastopams Krievijas dienviddaļā un vidējā joslā. Jau tālā senatnē cigoriņu kultūra bija pazīstama ēģiptiešiem un romiešiem. Kā rakstīja seno romiešu klasiķi Plīnijs un Horācijs, tolaik cigoriņus lietoja par salātaugu. Ir divas cigoriņu formas — endīvijs un eskariols — lapu (salātu) un sakņu. Dzērienu pagatavošanai ir vajadzīga sakņu cigoriņu forma. Cigoriņu lapas satur askorbīnskābi (С vitamīns), karotīnu (А provitamīns), B grupas vitamīnus, inulīnu, kalcija un dzelzs sāļus. To lietošana pārtikā uzlabo gremošanas orgānu, sirds un asinsvadu sistēmas darbību.

Patīkamo rūgteno garšu, kas atgādina kafiju, cigoriņiem piešķir ogļhidrāts intibīns, savukārt inulīns grauzdēšanas laikā kopā ar olbaltumvielām veido ēterisko eļļu cikoreolu, kurš dzērienam piedod īpašu aromātu. Cigoriņi labi sader ar pienu, kas iegūst riekstu garšu. Tāpat cigoriņu dzērienu var gatavot ar ūdeni, tas labi remdē slāpes (2 ēdamkarotes cigoriņu vāra 2-3 minūtes 1 litrā ūdens, ļauj ievilkties un pēc tam šķidrumu filtrē caur marli). Cilvēkiem, kuriem ir kāda sirds slimība un kuri nedrīkst dzert kafiju, pasaules kafijas produkcijas klāstā ir atrodama dekofeinizēta kafija, ko gatavo no dabiskās kafijas, no tās izdalot kofeīnu. Tiek uzskatīts, ka dabiskā kafija ir bez kofeīna, ja tā saturs nepārsniedz 0,08%. Faktiski šādas kafijas krāsa, garša, ekstraktivitāte neatšķiras no dabiskās; tiesa, tai ir nedaudz vājāks aromāts aromātvielas — kafeola — nepietiekamas veidošanās dēļ.

Zīļu kafija

Sastāvdaļas: samaltas ozolzīles, ūdens, sāls. Izžāvētas, apgrauzdētas ozolzīles samaļ kafijas dzirnaviņās. Katliņā uzvāra ūdeni, ieber samaltās ozolzīles, kad sāk vārīties, ieber šķipsniņu sāls, pavāra.

Iesala ekstrakts, miežu kafija, cigoriņu kafija

Šie dzērieni ir ieteicami bērniem un tiem, kuriem ir problēmas ar kuņģi, jo šajos produktos nav kofeīna. Tiek izgudroti aizvien jauni produkti, piemēram, miežu kafija ar vīģēm. Guaranas dzēriens, kas satur pat vairāk kofeīna nekā kafija, uz organismu iedarbojas harmoniskāk un ir ieteicams tiem, kas nevar dzert kafiju. Tomēr zvērināti kafijas cienītāji neatradīs kafijai īstu aizstājēju garšas un iedarbības ziņā.

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Līga
zīles jāmaļ karstas, tad nevajadzētu būt problēmām ar dzirnaviņu lūšanu.
21.09.2011. plkst. 14:42
Edīte
Paldies par vērtīgo rakstu! Esmu dzērusi gan zīļu, gan cigoriņu, gan miežu kafiju. Zīļu kafiju gatavojot, sanāca skāde - salauzu kafijas dzirnaviņas, jo sagrauzdētas zīles pārāk cietas, tāpēc pirms malšanas jāsadauza ar āmuru. Pirmajam komentāram: nejauc cigoriņus ar cidonijām, kurām ir ērkšķi un tās ir skābas, taču ļoti vērtīgas un veselīgas!
21.10.2009. plkst. 11:10
Mēs ģimenes dārzā audzējām cigoriņus un to lasīšana, ērķšķi man spilgti palikuši atmiņā! Bet vispār tie ir skābi auglīšu, kuri ir pareizi jāapstrādā!
06.05.2008. plkst. 13:53
Cigoriņi man garšojuši jau no bērna kājas ;
05.05.2008. plkst. 19:06

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 21. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Vaniļa, mokka kafija, šokolāde un kanēlis tiek uzskatīti par „smagiem” un nepiemērotiem vīna pavadoņiem, kaut arī to smarža un nianses piemīt dažādu vīnu aromātos

Pasākumi

Jogas nometne „Sievietes sapņu brīvdienas”

Ar jūnija mēnesi Elita Drāke aicina skaistā dzimuma pārstāves uz savu pašatveseļošanās programmu un jogas nometni  Latvijā. Nometnes ideja – iemācīties pārvarēt fiziskas un...