Īru kafija – zaļās salas mūžzaļais simbols

Īru kafija – zaļās salas mūžzaļais simbols

Īstas īru kafijas sastāvdaļa ir ugunsizturīgas īru kafijas glāzes, kam uz kājiņas ir Īrijas simbols, - āboliņa lapa. Šīs glāzes pirms ceremonijas tiek piepildītas ar karstu ūdeni.

Īru kafijas pagatavošanā ir svarīgi, lai viskija un kafijas maisījums nesajauktos ar krējumu. Šis maisījums jādzer cauri saldajam krējumam.

Kāpēc tieši īru viskijs? Pieredze runā pati par sevi: iedzert cienošās ķeltu atvases jau kopš 14. gs. gatavoja savu degvīnu no miežu iesala. Viņu gleznainajā valodā šo dzērienu sauca „Uise beatha”, kas nozīmē „dzīvības dzēriens”. Vēl šodien šis iesals kaltēs tiek apstrādāts ar degoša koka dūmiem, lai tam piešķirtu raksturīgo dūmu piegaršu.

Īru kafija I
20 ml īru viskijs
2 tējk. brūnais cukurs
1 tase karsta kafija
3 ēd.k. saldais krējums

Pagatavošana: vispirms viskiju ielej iepriekš sasildītā glāzē, tam pievieno cukuru. Virsū lej karstu kafiju un beigās virsū liek viegli saputotu saldo krējumu.

Īru kafija II
Šim variantam 20 ml viskija ugunsizturīgā glāzē tiek aizdedzināts un tūlīt pat ar stipru kafiju nodzēsts. Tikai tad pievieno 2 tējk. brūnā cukura. Visu samaisa un liek virsū atdzesētu saldo krējumu.

Īru kafija III (Šanonas kafija)
Šis īru kafijas variants netiek gatavots tipiskajās glāzēs, bet gan ugunsizturīgajā katlā. Vienai porcijai nepieciešamos 20 ml īru viskija un 2 tējk. brūnā rupju kristāla cukura ieliek katlā. Viskiju uzsilda, aizdedzina un nodzēš ar karstu, dubultstipru kafiju. Tikai tad dzērienu lej iepriekš sasildītās glāzēs un pasniedz ar saputotu saldo krējumu. Šī recepte, kuras nosaukums cēlies no slavenās ;iru lidostas, ir ļoti piemērota kā garastāvokļa uzlabotājs svētkos.

Aromatizētā īru kafija
(2 porcijas)
Plānās strēmelītēs sagriezta nenomizota apelsīna šķēle
Plānās strēmelītēs sagriezta nemizota citrona šķēle
14 krustnagliņas
1 kanēļa standziņa
2 tējk. brūnais cukurs
1 ½ tases dubultstipras kafijas
20 ml īru viskijs
Saputots saldais krējums

Pagatavošana: apelsīna un citrona strēmelītes kopā ar krustnagliņām kanēļa standziņu un brūno cukuru katliņā uzkarsē, maisa, līdz cukurs izkusis. Pievieno viskiju un aizdedzina. Apdzēš ar kafiju un vēlreiz nedaudz uzkarsē. Kafiju caur sietu lej iepriekš sasildītās īru kafijas glāzēs un katrai virsū liek piciņu vidēji stipri sakulta saldā krējuma.

Ķeizara maisījums
¼ tases stipra, karsta kafija
¼ tase karsts piens
1 olas dzeltenums
20 ml konjaks
1 ēd.k. cukurs

Pagatavošana: olas dzeltenumu samaisa ar cukuru un tad pielej konjaku, visu vēlreiz samaisa. Maisījumu salej lielā tasē un pārlej ar kafiju un pienu.

Playboy
20 ml mokas liķieris
½ tase auksta, stipra kafija
2 ēd.k. cukurs
4 ēd.k. krējums
Ledus gabaliņi
1 kafijas pupiņa

Pagatavošana: šeikerī ielej mokas liķieri, kafiju un cukuru, sakrata. Pēc tam maisījumu salej glāzē. Garnē ar piciņu saputota saldā krējuma un kafijas pupiņu.

Komentāri (4)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
es parasti ņemu ķeizara maisījumu - iesaku !,,
23.04.2008. plkst. 07:37
Loti garsigi!
22.04.2008. plkst. 16:20
Ar kafijām parasti vis neaizraujos !
22.04.2008. plkst. 11:49
no šīm man vislabāk garšo Playboy ,,,
18.04.2008. plkst. 11:11

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 21. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Kas ir terroir? Tas ir franču izteiciens, ar ko apzīmē unikalitāti vīnam, ko ražo no noteiktā zemes apgabalā audzētām vīnogām. Tas ietver vīnogu augšanas vidi – klimatu, augsni, augstumu utt. – tā rezultātā ietekmējot vīna raksturu. Terroir dēļ visi pasaules lieliskie vienas vīna darītavas vīni praktiski ir neatkārtojami

Pasākumi

Latvijā viesojas britu „jazz – funk” grupa „Shakatak”

Grupas „Shakatak” 28. gadu pastāvēšanas laikā šī bija pirmā reize, kad britu „jazz - funk” grupa viesojās Latvijā.

Grupas koncerts notika 11. martā Kongresu namā....