Kafijas pasniegšana

Kafijas pasniegšana

Kafiju var dzert gan ikdienā, gan svētkos, to var lietot kā vasarā, tā ziemā. Kafiju katrā valstī dzer savādāk, katrai tautai ir arī savs kafijas pasniegšanas veids, tāpat arī garšas īpatnības atšķiras.

Laba kafija pelna, ka to izbauda un novērtē. To var panākt, pasniedzot karstu, tikko pagatavotu kafiju.

Ir pieņemts melnu kafiju pasniegt nelielās kafijas tasītēs kā dzērienu pie maltītes. Var dzert tikai melnu kafiju, taču pēc gaumes tai var pievienot arī pienu vai saldo krējumu, ielikt citrona šķēlīti vai papildināt ar alkoholu.

Cafe au lait ir tradicionāls franču brokastu dzēriens, kas sastāv no vienāda daudzuma kafijas un karsta piena. To var pasniegt arī nelielā bļodiņā bez osām. Cafe complett ir franču brokastis, kas sastāv no kafijas, baltmaizes radziņa, sviesta un džema.

Itālijā visiecienītākā ir espresso kafija, ko pasniedz nelielās tasītēs. Tā ir melna kafija, kurai dažkārt var tik pievienota citrona miza. Lai pagatavotu kapučīno, kafijai tiek pievienots vārošs putojošs piens. Šādu kafiju bieži pasniedz pārkaisītu ar pūderveida kanēli vai šokolādi. Kafijas neatņemamā sastāvdaļa „kapucino” ir balta putojoša cepurīte krūzē. Šīs receptes nosaukums saistīts ar mūkiem – kapucīņiem, kuri nēsāja asstūrainas kapuces (cappuccio).

Austrijā kafiju pasniedz neskaitāmos veidos. Kafijas uzlējumu tradicionāli pārlej ar putotu saldo krējumu, kam pievienots kanēlis vai rīvēts muskatrieksts. Dažkārt kafijai pievieno kaltētas vīģes, kas piešķir tai stipru, saldu garšu.Populāra ir kafijas un šokolādes kombinācija.

Beļģijā parasti kafiju pasniedz ar nelielu šokolādes gabaliņu, ko bieži ieliek tieši tasītē. Uzlejot kafiju, šokolāde izkūst.

Šveicē un Vācijā populāra ir kafija, ko gatavo no vienāda daudzuma kafijas un karstas šokolādes.

Turku un grieķu kafiju pasniedz ļoti niecīgās, plānās porcelāna tasītēs ar osiņām. Nelielās tasītes tiek ievietotas vēl vienā tasē, kas pagatavota no sudraba vai misiņa un kurai ir osiņa.

Arābiem ir ļoti izstrādāts kafijas pasniegšanas rituāls, ko var salīdzināt ar japāņu tējas pasniegšanas ceremoniju.

Āfrikā un Vidējos Austrumos kafijai parasti pievieno garšvielas, piemēram, kanēli vai kardamonu. Marokāņi tai pievieno pat piparu grauzdiņus, bet etiopieši kafijai pieber sāls šķipsniņu.

Pēcpusdienas kafija labi garšo kopā ar alkoholu. Katrā valstī ir atšķirīgas tradīcijas.

Normandijā kafijai tiek pievienota bagātīga kalvadosa deva. Šveicē visiecienītākais dzēriens kopā ar kafiju ir ķiršu liķieris. Populārs savienojums ir kafija ar rumu vai brendiju. Pie mums vistradicionālākā alkoholiskā kafija varētu būt ar Melnā balzāma piedevu.

Vislabāk pazīstamā laikam ir kafijas un viskija kombinācija – īru kafija, ko pasniedz, pārlietu ar krējumu.

Aukstā laikā karsta kafija ne tikai sasildīs, bet dos spēku un enerģiju. Karstā vasaras dienā nav nekā atsvaidzinošāka par glāzi aukstas kafijas. Ir daudzi tās pagatavošanas veidi: gan saldināta, gan nesaldināta kafija, ar pienu un krējumu vai bez piedevām. Taču pamatā vienmēr ir laba, karsta kafija.

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
anen - piekrītu - pasniegšanai ir tik pat liela nozīme cik garšai :)
24.01.2008. plkst. 20:56
Kafiju nedzeru, bet arī man ir ;loti svarīgi kā, piemēram, kafeinīcās, pasniedz tēju. Uzreiz liekas garšīgāka:)
23.01.2008. plkst. 18:43

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 21. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Lētākais vīns, ko varat nopirkt Norvēģijā maksā aptuveni 8 USD. Vīns tiek pārdots tikai valstij piederošos veikalos (Vinmonopolet) ar stingri noteiktu laiku, kad tie ir atvērti

Pasākumi

Biļetes uz Avrilas Lavinjas koncertu sāks tirgot 4. februārī

Koncertaģentūra „FBI” informē: biļetes uz populārās kanādiešu dziedātāja Avrilas Lavinjas koncertu sāks tirgot 4. februārī no plkst. 10.00 visās „Biļešu servisa” kasēs un...