Deserta kokteiļi (kobleri) jeb „garie malki”

Deserta kokteiļi (kobleri)  jeb „garie malki”

Jau pats kokteiļu grupas nosaukums „garais malks” liecina par to, ka šie dzērieni jāmalko, izbaudot sulu, sīrupu un augļu, kā arī pievienoto vīnu, liķieru un citu dzērienu aromātu.

Deserta kokteiļus pasniedz augstos, caurspīdīgos pokālos, no kuriem parasti dzer šampanieti. Sevišķi piemēroti deserta kokteiļu pasniegšanai ir kristāla trauki.

Deserta kokteiļus pasniedz ar salmiņu. Ja kokteiļiem pievieno arī augļus, tad nepieciešama vēl karotīte ar pagarinātu kātu vai speciālu augļu dakšiņa.

Deserta kokteiļu pagatavošanas tehnoloģija ir ļoti vienkārša. Pokālu, kurā dzērienu gatavo, līdz pusei vai 2/3 piepilda ar sasmalcinātu ledu un, izmantojot mērglāzes, pievieno pārējos komponentus. Pokālus grezno ar citrona šķēlītēm, ko vertikāli ieliek pokālā pie iekšējās malas. Sīrupu var aizvietot ar cukura un dažādu sulu maisījumu.

Pie deserta kokteiļiem var pasniegt grauzdētus dižlazdas riekstus, zemesriekstus, mandeles, bet no konditorejas izstrādājumiem – sauso biskvītu, siera radziņus, šokolādi, mājas cepumus, halvu vai augļus.

Gadījumā, ja viesus cienā tikai ar deserta kokteiļiem vien, kā uzkodas var piedāvāt tosterī grauzdētas maizītes ar sieru vai kausēto sieru, maizītes ar vārītu vai žāvētu šķiņķi, putnu pastēti, svaigiem tomātiem.

Piedāvājam dažu mājas apstākļos viegli pagatavojamu kobleru receptes.

Ķiršu koblers

400 g sarkanais deserta vīns, 200 g ķiršu liķieris, 200 g konjaks, 200 g ķiršu sīrups, 200 g konservēti ķirši un persiki, ledus

Visus minētos komponentus ievieto pokālā, pēc vēlēšanās pielejot gāzētu ūdeni. Tāpat gatavo arī citronu kobleru.

Šokolādes koblers

300 g šokolādes liķieris, 200 g kafijas liķieris, 100 g konjaks, 200 g zemeņu sula, 100 g šokolādes sīrups, 200 g stipra tēja, 200 g putukrējums, ledus

Putukrējumu rūpīgi sajauc ar cukuru un ielej pokālā pēdējo. Visu uzmanīgi (lai nepieskartos ledum pokāla dibenā) samaisa.

Kafijas koblers

300 g kafijas liķieris, 200 g konjaks, 200 g baltais deserta vīns, 200 g zemeņu sula, 200 g putukrējums, 100 g kafijas sīrups, ledus

Minētos komponentus sajauc tādā pašā kārtībā, kā gatavojot šokolādes kobleru.

Dāmu koblers

300 g baltais galda vīns, 200 g aprikožu liķieris, 200 g piparmētru liķieris, 300 g saldais šampanietis, 100 g citronu sula, 10 g krustnagliņu uzlējums, ledus

Augstus cilindriskus pokālus vai koniskus pokālus piepilda līdz pusei ar sasmalcinātu ledu. Tad sajauc visus komponentus (izņemot šampanieti) un maisījumu atdzesē. Atdzesēto maisījumu lej pokālos. Pirms pasniegšanas katrā pokālā pievieno 30 – 40 g atdzesēta šampanieša. Pasniedz ar salmiņu.

Koblers „Elegant”

300 g rums, 300 g baltais deserta vīns, 10 olu dzeltenumi, 200 g cukurs, 10 g maltais kanēlis, 5 g sarīvēts muskatrieksts, ledus

Pokālus līdz pusei piepilda ar sasmalcinātu ledu, pēc tam pievieno pārējās sastāvdaļas. Olu dzeltenumus, cukuru un kanēli sarīvē un sakuļ atsevišķi. Visus komponentus sajauc tieši pokālā. Pirms pasniegšanas katrā pokālā uzber šķipsniņu sarīvēta muskatrieksta.


Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 22. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Ideālā variantā vīns būtu jāglabā 12 grādu temperatūrā, taču lielākā daļā vīnu lieliski saglabāsies temperatūrā līdz 21 grādam pēc Celsija. Vīna lielākie ienaidnieki ir karstums un temperatūras svārstības

Pasākumi

Izstāde „Bērns ar eņģeli devās ceļā...”

No 15. aprīļa līdz 16. maijam Latgales Kultūrvēstures muzeja Izstāžu nama Mazajā zālē (Atbrīvošanas alejā 100a, Rēzeknē) skatāma J.Soikāna Ludzas mākslas skolas (JSLMS) audzēkņu...