Alus pasniegšana

Alus pasniegšana

Aromāts un putu noturība ir tie alus vērtēšanas kritēriji, kas šim dzērienam ļauj būt pārākam par citiem. Var ieliet alu glāzē arī bez putām. Var liet tā, ka putas būs pilna glāze, bet dzēriena tikai nedaudz – kausa vai glāzes dibenā.
Alus optimālā servēšanas temperatūra dažādās valstīs ir stipri atšķirīga – ir Skandināvijas pieredze, kas apgalvo, ka labākā ir 6 – 8 grādu temperatūra, Vācijā pieļauj amplitūdu no 4 līdz 10, Austrijā gaišajam alum speciālisti pieprasa precīzi 8 grādu temperatūru. Patiesība droši vien atkal ir pa vidu, un 7 vai 8 grādi var tikt uzskatīti par optimālo alus pasniegšanas temperatūru. Ja alus tiek servēts no krāna bārā vai restorānā, ideālā servēšanas secība būtu šāda:

  • Tīru glāzi izskalo ar aukstu ūdeni;
  • Alus glāzi tur slīpi;
  • Vispirms ielej 1/3 tilpuma un nogaida, līdz putas ieņem kompaktu formu;
  • Glāzi pielej pilnu un patur, līdz otrais putu riņķis ieņem kompaktu formu;
  • Beidzot var uzlikt trešo putu riņķi, kurš tikai tagad veido īsto “cepuri” – blīvu putu joslu, kas ir ar nedaudz mazāku diametru nekā glāzes augšējā mala;
  • Šāda ieliešana var ilgt no 3 līdz 5 minūtēm.

Untitled 27.jpg - 67.51 KBTīra glāze jāskalo aukstā ūdenī tāpēc, ka vidējā gaisa temperatūra ir augstāka nekā optimālā alus temperatūra. Ja to neizdara, tad glāze pēc vēsa alus ieliešanas viegli noraso.
Alus kvalitāti, papildus garšai un smaržai, ir iespējas izbaudīt arī ar acīm – vērojot gaismas un ogļskābās gāzes burbulīšu rotaļu, tiem paceļoties no glāzes apakšas un papildinot jau esošo putu joslu.
Alus lietošanas veidi ir ievērojami dažādojušies līdz ar alus pildīšanu pudelēs. Kādus paņēmienus gan alus cienītāji nav pārbaudījuši pudeļu atvēršanā, joprojām, ir aldari, kas apgalvo, ka alus arī no pudeles jāsalej glāzē. Tieši tad alum esot vislabākās garšas, aromāta un vizuālās īpašības.

Pareiza alus dzeršana:

  • Alu dzer lēnām ar baudu, izjūtot tā garšu un aromātu;
  • Alu iemalko sarunu starplaikos;
  • Alu dzer gan uzsaucot tostu, gan vienkārši malkojot pie pusdienām vai vakariņām;
  • Alu dzer arī ar “acīm”, vērojot tā spēli glāzē, krāsu, spīdumu, putas;
  • Alu glāzē parasti nepielej. Kad kauss tukšs, tad piepilda to.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 20. jūlijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Slikta augsnes kvalitāte ļauj iegūt labākus vīnus. Triks ir „izaicināt” vīnogulājus „strādāt” smagāk

Pasākumi

Vilhelma Timma lasījumi un trīs jauno muzeja izdevumu prezentācija

VILHELMA TIMMA LASĪJUMI
2008.gada 17.jūlijā plkst. 15:00 Hēges zālē (Rīga, K.Valdemāra ielā 10a) Latvijas Nacionālais mākslas muzejs rīko semināru Vilhelma Timma lasījumi.


...