Bezalkoholiskais alus

Bezalkoholiskais alus

Bezalkoholiskais alus ir dzēriens, kurš pēc garšas atgādina parasto alu, bet tas gandrīz nesatur alkoholu (alkohola saturs tajā ir apm. 0,5% ). Šis dzēriens ir domāts galvenokārt tiem, kuri kaut kāda iemesla dēļ nevar lietot parasto alu. Par tādiem iemesliem var būt veselības traucējumi, ārstēšanās no alkoholisma vai kāda situācija, nesavienojama ar alkohola apreibinošo iedarbību.

Ar tāda alus radīšanu sāka nodarboties dažādās valstīs 1970. gados, kad sakarā ar strauju automobiļu daudzuma pieaugumu ceļos, avāriju biežums palielinājās, sakarā ar vadītāju apreibumu. It īpaši tajā bija ieinteresētas valstis, kurās alus lietošana ir tradicionāli ļoti izplatīta.

Tāda dzēriena radīšana, kurš ir līdzīgs alum, bet praktiski nesatur alkoholu, ir sarežģītāka, nekā parastā alus ražošana. Tāpēc tas sanāk dārgāks.

 
Bezalkoholiskā alus ražošanas tehnoloģijas var iedalīt divās grupās:

  • Tehnoloģijas, pēc kurām alkohola veidošanās alū tiek nomākta alus vārīšanas gaitā;
  • Tehnoloģijas, pēc kurām alkoholu atdala no gatavā alus


Rūgšanas nomākšana

Pirmajā tehnoloģiju grupā tiek izmantoti speciālie raugu veidi, kuru iedarbībā maltoze nepārrūgst alkoholā (vai pārrūgst ierobežotā daudzumā). Bez tam, rūgšana tiek apturēta, kad tiek sasniegta noteiktā rūgšanas stadija, izmantojot atdzesēšanu. Pēc šīs tehnoloģijas tiek ražots alus ar augstu pārpalikuma cukura saturu un saldās garšas pārsvaru. Rūgšanas produktu trūkums atspoguļojas šo alus veidu garšā. Tādus alus veidus būtu pareizāk saukt par „bezalkoholiskiem dzērieniem”, nekā par alu.

Alkohola atdalīšana

Alkoholu var atdalīt no gatavā alus ar diviem paņēmieniem:
• Termiskais paņēmiens, kad, ar siltuma enerģijas palīdzību, izmantojot zemu alkohola vārīšanas punktu, tas atdalās;
• Membrānu procesi, izmantojot membrānas ar ļoti sīkām porām alkohola atdalīšanai uz molekulu izmēru atšķirības rēķina.

Osmoze

Atdalot alkoholu no alus, izmantojot augsta spiediena sūkņus, apm. 35bar spiedienā un līdz 300C temperatūrā, alkohols tiek atdalīts apgrieztās osmozes rezultātā. Selekcijas membrānas process ir saistīts tikai ar molekulu izmēru, tāpēc caur to iziet sīkas ūdens molekulas un citas tāda paša izmēra molekulas, kā alkoholam, tādā veidā alu pakļauj koncentrācijai. Lai samazinātu alkohola saturu zemāk par 0,5%, būtu nepieciešama 10 reizes lielāka koncentrācija. Tas nav iespējams, jo koncentrācijas procesā pastāvīgi palielinās osmotiskais spiediens alus koncentrātā. Tāpēc speciālisti pielieto sekojošo paņēmienu: pievienojot speciāli apstrādātu ūdeni, pakāpeniski alus koncentrātu atšķaida līdz alkohola beigu satura sasniegšanas, t. i. alkohols tiek praktiski izskalots. Izmantojot šo paņēmienu, ko arī sauc par diafiltrāciju, tiek izskalotas arī citas molekulas, kā rezultātā alum ir nedaudz ūdeņaina garša.

Dialīze

Atdalot alkoholu pēc šīs metodes, no vienas membrānas puses padod alu, atvēsinātu līdz 100C temperatūra. Tikai koncentrāciju starpībai ir nozīme. Tādos speciālos paņēmienos, kā skalošana apgrieztā osmozē, nav nepieciešamības. Kontaktam ilgstot tikai 13 sekundes, alkohola atdalīšanas process no alus beidzās.

Bezalkoholiskais alus, pagatavots pēc dialīzes tehnoloģijas – ir tipiskais alus. Izejas produkta garša ir labi sajūtama arī pie zema alkohola satura.

Lai izvairītos no izskalošanas kopā ar nesošo šķidrumu arī citu alus komponentu, tika izstrādātas tādas dialīzes ierīces, kur kā nesošs šķidrums tiek izmantots tāds pats alus, no kura ir jāatdala alkohols. Šis alus iziet tehniski vienkāršotu vakuuma destilāciju, kuras procesā alkohols tiek atdalīts, un pēc tam alus tiek iesūknēts atpakaļ membrānā. Tur šis alus izvada alkoholu no pamata alus un atkal nonāk vakuuma destilācijā. Tādā veidā, cikls beidzās. Visa šī procesa laika gaitā dializāts paliek ciklā, process parasti ilgst piecas diennaktis bez iekārtas mazgāšanas nepieciešamības. Neliels pārspiediens no alus puses traucē termisko blakusproduktu pārejai tajā, kuri atbild par „vārītās alus garšu”.

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Man gan vislabak patik bezalkoholiskais alus, jo patik baudit alus garshu, bet ne vienmer gribas apriebt, tachu vienigais atshkjiras nedaudz garsha, jo°bezalkoholiskais alus garsho peec kvasa un ari biezhi taa aromats ir sasmacis, ieskaabs, tachu piemeram zelta bezalkoholiskais alus garsho tapat ka alkoholiskias. :)
26.06.2008. plkst. 20:19
es vakar pakavējos pie alko koktēļu plauktiņa un nonācu pie atskārsmes- man nav vēlēšanās eksperimentēt ar kaut kādiem alko saturošiem vai nesaturošiem čurūdeņiem (vēl pa TVrādīja kaut kādus mistiskus Cēsu alusulas vai sulualus)un čortu, nopirku parastu alu.
26.06.2008. plkst. 14:52

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 18. jūlijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Mikipele, paej malā :) Napa ieleja (slavena vīna audzēšanas vieta ASV, Kalifornijā) ir pārspējusi Disnejlendu pēc to apmeklējošo tūristu skaita – vidēji gadā 5,5 miljoni

Pasākumi

Klajā nāk filmas “Sekss un lielpilsēta” dziesmu izlase

Mūzikas izdevniecības “Universal Music” apgādā Latvijā tikko iznācis pilnmetrāžas filmas “Sekss un lielpilsēta” skaņu celiņš, kurā iekļautas 15 kompozīcijas no populārā Holivudas kases grāvēja....