Diētiskais alus – vai ideāls dzēriens tiem, kas vēlas notievēt?

Diētiskais alus – vai ideāls dzēriens tiem, kas vēlas notievēt?

Diētiskais alus bija speciāli izstrādāts cilvēkiem, slimiem ar cukura diabētu, jo ogļhidrātu saturs tajā ir zems. Taču šis produkts izrādījās pievilcīgs arī cilvēkiem, kuri tiecas novājēt. Ar laiku diētiskais alus kļuva tik populārs, ka tā ražošana (ar apzīmējumu „light” tika īstenota daudzās valstīs, un tas jau bija domāts ne tikai diabētiķiem.

Šī alus veida ražošanā tiek uzstādītas paaugstinātas prasības izmantojamo izejvielu kvalitātei un, galvenokārt, precīzai tehnoloģijas ievērošanai. Ražošanas pamatā ir tādas misas iegūšana, kurā ir augsts rūgstošo vielu saturs, lai apgrūtinājušo cukuru daudzums pēc rūgšanas būtu pēc iespējas mazāks, taču ne zemāks par šim gatavā alus veidam noteikto robežu. (apm. 0,75%)

To panāk:

  • izmantojot atbilstošas izejvielas: tiek izmantots šķīstošais iesals ar augstu amilāzes aktivitāti un olbaltumvielu saturu ne vairāk par 10%.
  • tiek rekomendēts arī daļēji aizvietot iesalu ar rafinēto cukuru.
  • tehnoloģiskais process vārīšanas fāzē ir jāveic tā, lai, pareizi regulējot temperatūru, apturēt iesala fermentu cukura veidošanas darbību.
  • ir jāizmanto dažādus fermentu preparātus nākamajās alus ražošanas stadijās (rūgšana, izturēšana lāgerī). Pakāpeniskās rūgšanas gadījumā ir jāsasniedz rūgšanas pakāpi 100%.

Par vienu no diētiskā alus ražošanas piemēriem ar zemu spirta, glicīdu saturu un zemo kaloritāti var būt paņēmiens, kuru patentēja un izmanto akciju sabiedrība „F. Brauerei - Industrie” (Bazel, Šveice).

Pēc šī paņēmiena misa pirmajā un arī galvenajā rūgšanā pārrūgst uz 40-83%, pēc tam to vāra, samazinot spirta saturu līdz 1%. Pēc tam tiek pievienots iztvaikotā ūdens daudzums. Iegūtais alus tiek atdzesēts un filtrēts, pēc tam alum pievieno svaigo raugu un notiek galvenās rūgšanas otrā fāze. Šīs rūgšanas laikā tiek pievienots tādu fermentu šķīdums, kuri sadala dekstrīnus (dekstrināzes vai ar tām bagātinātas amilāzes). Pēc otrās galvenās rūgšanas alus beidz rūgt un tiek padarīts dzidrs.

Abas galvenās rūgšanas stadijas parasti norisinās dažādās temperatūrās: pirmā stadija ilgst 2-5 dienas 4-80C temperatūrā; otrā – 7-10 dienas 12-200C temperatūrā. Spirta iztvaikošana atmosfēras spiedienā ilgst 45 minūtes, paaugstinātā vai pazeminātā spiedienā laiku atbilstoši maina.

Rezultātā iegūst alu ar ļoti vieglu garšu un izteikto apiņu rūgtumu un aromātu.

Ogļhidrātu daudzums diētiskā alū nav lielāks par 0,75%. Parasti diētiskā alus stiprums ir 3,7%, bet dažām markām tas sasniedz 4,8 – 6%.

Komentāri (9)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
liepiņa
pēc alus lietošanas, tiešām uzlabojas apetīte un tad nu tie našķīši: čipsi, maizītes, pirādziņi, grauzdiņi u.c. Tas kļūst neveselīgi!
08.05.2008. plkst. 12:39
Ne vella no tā alus nenotievēs - katru vakaru pa mēriņam ,bet siksnā tik pa caurumam klāt ;
07.05.2008. plkst. 14:17
Man ka alus cienitajai garso ists lauku alins, it ipasi vasara.
26.04.2008. plkst. 15:55
Starp citu, alus glāze nekad nevajag mazgāt kopā ar piena dzērienu glāzēm, turklāt tās jāmazgā tikai ar skaidru ūdeni – tas ir svarīgi, lai, lejot iekšā alu, veidotos īstā putu kārtiņa.
25.04.2008. plkst. 15:07
Alus kokteilis ""Sarkanā acs" Sastāvdaļas: gaišais alus 1/2 glāzes degvīna 1/4 glāzes tomātu sulas sāls Alus glāzē ielej alu un tad degvīnu. Pielej tomātu sulu, pievieno šķipsniņu sāls. Pasniedz atdzesētu.
25.04.2008. plkst. 15:06

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2019. gada 20. jūlijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Interesanti fakti

Kad slavenais ceļotājs Magelāns gatavojās ceļojumam apkārt pasaulei 1519.gadā, viņš iztērēja vairāk līdzekļu šerijam, nekā ieročiem

Pasākumi

Viļņa — Eiropas kultūras galvaspilsēta 2009 pārsteigs ar „dzīvo kultūru”

2009. gadā kultūra visās tās formās un izpausmēs piepildīs Viļņas galerijas un skatītāju zāles, ielas un citas šādam nolūkam nekad neizmantotas vietas. Programmā Viļņa — Eiropas...