Pārējie dzērieni

Kādu labumu mums dod kartupeļu sula?

Kādu labumu mums dod kartupeļu sula? (17)


Kartupeļu dzimtene ir Ziemeļamerika, Peru. Šobrīd valstī ir fiksētas ap 4000 kartupeļu šķirņu, kas tiek audzētas un patērētas.Seno cilšu iedzīvotāji, meklēdami zemē ēdamas augu saknes, atrada savvaļas kartupeļu gumus. Indiāņi iemanījās no kartupeļiem gatavot „čuņo”...

Kādu labumu mums dod kāpostu sula?

Kādu labumu mums dod kāpostu sula? (11)

Galviņkāposti ir viena no senākajām dārzeņu kultūrām. Tie audzēti no Vidusjūras un Eiropas dienvidu daļā vairāk nekā 4,5 tūkstoši gadu. Kāds sengrieķu mīts stāsta, ka kāpostu izcelsme ir saistāma ar Jupitera vārdu. Viņš tik ļoti centies pierādīt divu orākulu...

Kādu labumu mums dod gurķu sula?

Kādu labumu mums dod gurķu sula? (15)

Par gurķu dzimteni tiek uzskatīta Indija, kur tos audzē jau kopš 3.gadu tūkstoša pirms Kristus. Savvaļas gurķi Indijā ir sastopami arī mūsdienās – tie aug mežos, apvijušies ap kokiem. Senatnē gurķibijuši liels retums: kāds cietsirdīgs un skops turku sultāns Muhameds II – pat...

Kādu labumu mums dod vīnogu sula?

Kādu labumu mums dod vīnogu sula? (6)

Vīnogas salīdzina ar eņģeļa asarām - apaļām un saldām. Vīnogas ir viens no senākajiem cilvēku kultivētajiem augiem, un to pirmsākumi ir rodami Vidusjūras valstu reģionā – Itālijā, Francijā, Spānijā. Antīkajā pasaulē ļoti augstu tika vērtētas vīnogu sulas...

Kādu labumu mums dod greipfrūtu sula?

Kādu labumu mums dod greipfrūtu sula? (9)

Greipfrūts – īsta ārstniecisko vielu krātuve. Greipfrūtu dzimtene ir Centrālamerikas subtropi, taču lielais pieprasījums pēc šiem vērtīgajiem augļiem mudināja tos sākt audzēt arī citās zemēs – Izraēlā, Grieķijā, Spānijā. Šķirnes Duncan augļiem mīkstums ir dzeltenā...

Kādu labumu mums dod granātābolu sula?

Kādu labumu mums dod granātābolu sula? (12)

Granāti ir viens no senākajiem cilvēkiem zināmajiem augiem. Tie bieži pieminēti Bībelē, senajos sanskrita tekstos, kā arī Homēra darbos. Granāti daudzus gadsimtus tika audzēti Persijā un Vidusjūras reģionā, kā arī Āzijā. Senajos asīriešu un ēģiptiešu bareljefos, kā arī...

Kādu labumu mums dod citronu sula?

Kādu labumu mums dod citronu sula? (11)

Citroni ir tipiski dienvidu augļi. Citronkokus audzē gan tropu, gan subtropu apgabalos. Domājams, ka to pirmsākumi meklējami Indijā vai Ķīnā, taču tagad citronkoki tiek audzēti Eiropas, Turcijas, ASV, Izraēlas, Meksikas un Argentīnas subtropu apgabalos.
Jau senos laikos citrons ticis...

Kādu labumu mums dod Briseles kāpostu (rožkāpostu) sula?

Kādu labumu mums dod Briseles kāpostu (rožkāpostu) sula? (2)

Briseles kāpostu dzimtene ir Vidusjūras reģiona zemes un Rietumeiropa, kur tie bija sastopami jau vairākus tūkstošus gadu pirms mūsu ēras. Salātu sula ārstē dažādus ādas iekaisumu procesus, tuberkulozi, normalizē asinsriti. Salātu sula normalizē arī vielmaiņu, salātos esošais...

Kādu labumu mums dod lucernas sula?

Kādu labumu mums dod lucernas sula? (2)

Lucerna kā dziedniecībā izmantojams augs tiek kultivēta jau 8000 gadu. Tās nosaukums ir cēlies no latīņu valodas, un tā nozīme ir „lampa”, „abažūrs”. Šādu nosaukumu augs ieguvis brīnumainas īpašības dēļ – tās sēklas tumsā spīd.

Lucerna sula uzlabo gremošanas...

Kādu labumu mums dod burkānu sula?

Kādu labumu mums dod burkānu sula? (24)

Sirmā senatnē burkāni tika uzskatīti par rūķu kārumu un cilvēki ticēja: ja aiznesīs uz mežu bļodiņu ar sautētiem burkāniem, tad no rīta tajā vietā atradīs zelta stieni.
Domājams, ka burkānu dzimtene ir Vidusāzija, bet jau tūkstošiem gadu pirms mūsu ēras tie bijuši...

Kādu labumu mums dod biešu sula?

Kādu labumu mums dod biešu sula? (12)

Kopš vissenākajiem laikiem bietes ir lietotas ne tikai pārtikā, bet arī dziednieciskos nolūkos.

Galda bietes ir divgadīgs balandu dzimtas augs ar spēcīgu sakņu sistēmu. Saknes satur 14 – 18% sausnes, 1,2 - 1,3% olbaltumvielu, 10 – 11% ogļhidrātu un apmēram 1% minerālvielu, no...

Kādu labumu mums dod arbūzu sula?

Kādu labumu mums dod arbūzu sula? (12)

Arbūzs ir cēlies no tropiskās Āfrikas savvaļas auga. Ir zināms, ka pirms 4000 gadu tos audzēja Senajā Ēģiptē. Krievijā arbūzi ieceļoja no Indijas 8. – 10. gs. Vispirms tos ieveda Pievolgā, bet 17. gs. sāka audzēt arī valsts centrālajos rajonos kā lecekšu kultūru.
Arbūzs...

Kādu labumu mums dod apelsīnu sula?

Kādu labumu mums dod apelsīnu sula? (11)

Apelsīnu dzimtene ir Indija un Dienvidaustrumāzija. Eiropā šie augļi tika ievesti 15.gs. Kāda versija apgalvo, ka šis citrusauglis tika atvests 1429. gadā pēc Vasko de Gamas ceļojuma uz Indiju. Krievijā apelsīnus sāka audzēt Melnās jūras piekrastē ievērojami agrāk – 11.gs....

Kādu labumu mums dod ābolu sula?

Kādu labumu mums dod ābolu sula? (12)

Ābolu sula noteikti ir viena no visā pasaulē biežāk lietotajām sulām, to cilvēki dzer gan tīrā veidā, gan jauc dažādos kokteiļos. Šoreiz gan nerunāsim par kokteiļiem vai sulu koncentrātiem, bet gan par dabīgu, no pašmāju dārzā audzētiem āboliem spiestu sulu.Izrādās ābolu...

Svaigu sulu nozīme

Svaigu sulu nozīme (14)

Kādas sulas mēs ikdienā lietojam – dabīgās vai no koncentrātiem gatavotās? Dabīgo sulu spēks dara brīnumus, ar to palīdzību iespējams izmainīt dzīvi un ieraudzīt pasauli visā tās krāšņumā. Dabīgās sulas ir brīnišķīgs dzīvā ūdens avots, kas gūts no Zemes dzīlēm un...

Pasaules alus veidi jeb aliņš katrai gaumei!

Pasaules alus veidi jeb aliņš katrai gaumei! (7)


Precīzu alus šķirņu skaitu uz planētas laikam jau nenosauks neviens, bet acīm redzami ir tas, ka to ir vairāki simti. Lai neapmaldītos šai daudzveidībā, mēģināsim kaut nedaudz dzērienus klasificēt.Alus, kā zināms, mēdz būt gaišs un tumšs. Krāsa (un arī garša) ir atkarīga...

Esiet sveicināti – brendijs!

Esiet sveicināti – brendijs! (4)

Iespējams, brendijs radies pateicoties uzņēmīgam holandiešu kuģiniekam, kurš transportējis vīnu no Francijas uz Holandi. Ekonomisku apsvērumu dēļ, lai krava aizņemtu mazāk vietas, viņš nolēmis atdalīt no vīna ūdeni, padarot to koncentrētāku. Viņa draugi, nogaršojuši jauno...

Bole – atsvaidzinošs dzēriens mājas ballītēm

Bole – atsvaidzinošs dzēriens mājas ballītēm (17)

Bole ir atsvaidzinošs dzēriens, ko parasti pagatavo vairākas stundas pirms pasniegšanas no augļiem vai aromātiskām garšvielām. To var dēvēt par aristokrātisku. Lai gan Napoleona Bonaparta un viņa mīļotās sievietes Žozefīnes iecienītā bijusi bole ar vijolīšu ziediņiem, tomēr...

Kas ir viskijs?

Kas ir viskijs? (17)

Kā un kur precīzi radies viskijs, skaidrības nav nevienam. Viena viskija rašanās versija ir, ka viskija darīšanas mākslu uz Skotiju atveda kristiešu misionāri no Īrijas, bet nav pierādīts, ka Skotijas kalnieši paši nav atklājuši, kā radīt viskiju no saviem pārpalikušajiem...

Dažādos reģionos iecienītākie dzērieni

Dažādos reģionos iecienītākie dzērieni (6)

Dodoties ceļojumā, ir svarīgi izpētīt un izjust katras apmeklētās vietas unikālās iezīmes un tradīcijas. Tas nozīmē, ka pēc iespējas vajadzētu izvairīties no klasiskiem tūristu objektiem un restorānu ķēdēm, bet gan vairāk apmeklēt unikālus un savrupus objektus, kurus vēl...

Translate

Šodien

2018. gada 18. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Balto vīnu stundu pirms pasniegšanas būtu jāpatur ledusskapī vai 20 minūtes pirms pasniegšanas – ledū. Sarkanie vīni būtu jāpasniedz aptuveni 18 grādu temperatūrā

Pasākumi

Filadelfija, te es nāku!

“Filadelfija, te es nāku!” ir dramaturga atzīšanās mīlestībā savai dzimtajai pusei Īrijai un tās ļaudīm.

Aizkustinoša luga par jaunu puisi, kurš grasās emigrēt uz Ameriku un...