Vīna un siera saderības ekspedīcija novembrī

Vīna un siera saderības ekspedīcija novembrī

A/S “Interbaltija” kopā ar A/S “Siera Nams” ik mēnesi pulcē siera un vīna pazinējus kādā no Rīgas ievērojamākajiem un greznākajiem restorāniem ar mērķi doties garšas saderības ekspedīcijā. Šoreiz par ekspedīcijas gala mērķi tika izvēlēts restorāns „Vive le Figaro”, kur labākie vīna un siera eksperti ēda, dzēra, dalījās pieredzē un apmainījās viedokļiem par labākajām siera un vīna saderības kombinācijām. Arī IrLaiks.lv pabija šajā „ceremonijā” un ir gatavs Jums izklāstīt visu sīkumos – kurš siers, ar kuru vīnu vislabāk sader un kuru vīna un siera kombināciju izvēlēties drēgnajiem rudens un ziemas vakariem.

Šoreiz vērtēšanai tika nodoti 4 vīni un 3 sieri.

Noval 10 Years Old Tawny Porttawny.JPG - 85.02 KB

Portvīns ir lielisks vīna un brendija savienojums. Tas ir ražots Portugālē no Tinta Roriz un Tinta Francesa vīnogām un ir izturēts desmit gadus ozolkoka mucās. Aromātā var izjust saldo augļu džemu, ciedru riekstus un garšvielas. Koncentrēta, labi sabalansēta salda garša. Lielisks kopā ar šokolādes desertiem, kūkām, pikantiem sieriem, pie kafijas un cigāriem. Pasniedz kā pēcpusdienu dzērienu 16 – 18 C temperatūrā.

English StiltonEnglishStilton.jpg - 31.69 KB

Siers ar britu stilu un tradīcijām. Tipisks pikants deserta siers ar zilo pelējumu, kurš savu nosaukumu ieguvis no populārās tirdzniecības vietas Stiltonas, bet nostāsti un leģendas vēsta, ka siera recepte tapusi neveiksmīgā karaļa Čārlza I valdīšanas laikā un sākotnēji šo sieru dēvējuši par „Karaļa sieru”. Sieru ļoti cienījuši arī britu dižciltīgie, piemēram, slavenā „Robinsona Kruzo” autors Daniēls Defo. Sākotnēji Stiltonas siers tika gatavināts mazās siernīcās no svaiga piena. Siers tiek nogatavināts 55 dienas un tauku saturs sausnā ir 50%.

Cono Sur Vision Viogniercono_sur.JPG - 94.3 KB

Šis vīns ir radīts no labākajām, īpaši selekcionētām „Viognier” vīnogām „Colchagua” ielejā un ir izturēts 7 mēnešus Francijas ozolkoka mucās. Patīkams citrusaugļu, aprikožu, persiku, ingvera un ziedu aromāts, kā arī labi sabalansēta, ar maigu skābuma saturu garšu, kurai ir riekstu raksturs. Labi baudāms kopā ar austrumu virtuves ēdieniem, putnu gaļu, cūkgaļu, zivīm un jūras veltēm. Pasniegšanas temperatūra: 7 – 10C.

Frico MaasdamMassdamer.jpg - 30.51 KB

Siers ar pazeminātu tauku saturu – 12%. Parasti ar tik zemu tauku saturu sausnā siers zaudē garšu un paliek pliekans, bet pateicoties īpašai holandiešu metodei siers ir saglabājis lielisku garšu un satur baltus pārkristalizējošos minerālu graudiņus, šis būs lielisks produkts pircējam, kuram patīk izgaršot ēdiena garšu un kurš vēro līdzi savai figūrai. Siers tiek nogatavināts 45 dienas, tauku saturs sausnā – 20%.

Museum Real Cigales Reservamuseum.JPG - 115.96 KB

Šis vīns ir darināts jaunatklātajā vīna darīšanas apgabalā Cigales. Tur ir ļoti lielas klimata un temperatūras svārstības, pateicoties kurām, Cigales vīni iegūst unikālas garšas un smaržas īpašības. Šis vīns ir darīts tikai 3000 pudeļu gadā, ko vīnogulāju dārzs, kurā aug vīnogas šim vīnam, piestādīts gan ar baltajām, gan sarkanajām vīnogām. Tas tiek darīts no Tinto Fino jeb Tempranillo vīnogām, kas novāktas no ļoti veciem vīnogulājiem un ir izturēts 16 mēnešus ozolkoka mucās, ļoti elegants vīns, kas sevī demonstrē vecmodīgā un modernā stila sajaukumu. Aromāts atgādina plūmes un ķiršus, papildināts ar garšvielām. Patīkama ogu garša noapaļota ar mīkstām miecvielām. Lieliska harmonija kopā ar trifelēm, meža sēnēm, jēra karbonādes, teļa filejas, stirnu un sieriem. Lietošanas temperatūra: 16 – 18C.

Don HeiodoroDon_heliodoro.jpg - 27.83 KB

Cietais siers, kurš tiek pagatavots no aitas siera. Nogatavināšanas laikā siers tiek 15 dienas peldināts jaunā olīvu eļļā, kas papildina siera garšu. Tiek nogatavināts 6 mēnešus, tauku saturs sausnā: 45%.

Coto de Imaz Rioja Gran Reservacoto_de_imaz.JPG - 87.57 KB

Vīns ir darīts no „Tempranillo” vīnogām un ir izturēts 26 mēnešus Amerikas ozolkoka mucās un 40 mēnešus pudelē pirms tas tiek pie patērētājiem. Šis izsmalcinātais un klasiskais Rioja sarkanvīns ar rozīņu, kūpinātu augļu, žāvētu garšaugu, dzīvnieku dabas, dūmu un vaniļas aromātu niansēm, ir Spānijas klasiskās vīna darīšanas lielisks paraugs. Gatava, mīksta un samtaina vīna garša, kas turpina pilnveidoties atrodoties glāzē. Tas būs lielisks papildinājums jēra karbonādei, teļa filejas ēdieniem, paipalām, pīles gaļas pamatēdieniem, meža sēnēm un sieriem. Pasniegšanas temperatūra: 16 – 18C.

Ekspertu atzinums par iepriekš minētajām siera un vīna kombinācijām:
English Stilton – Noval 10 Y.O. Tawny Port
Pasaules klasika. Šajā kombinācijā ir pilnībā izbaudāma gan vīna, gan siera garša, viens otru nenomāc. Sekojot angļu paraugam arī klātesošie eksperti nomēģināja Stilton sieram pāri pārliet portvīnu. Rezultāts – lieliski! Vēl lieliska kombinācija ir arī Stilton sieram pārliets pāri kļavas sīrups.
Šī burvīgā kombinācija noteikti ir jāizbauda lauku mājā, kad ārā snieg sniedziņš, ir iekurts kamīns un domas rosās ap Ziemassvētku tematiku – špikeris romantikas cienītājiem!

Frico Maasdam – Cono Sur Vision Viognier
Vīns lieliski neitralizē sierā esošo treknumu. Šī kombinācija īpaši labi izpaužas pēcgaršā. Vīns lieliski sader arī ar aitas sieru (Don Heliodoro), kuram pārklāts medus.

Don Heliodoro – Museum Real Cigales Reserva

Šī kombinācija var būt kā aperitīvs. Daži no klātesošajiem atzina, ka aitas siera ar spāņu vīniem vienmēr ir kas labs – tā teikt – pārbaudīta vērtība.

Coto De Imaz Gr. Reserva
Vislabāk tā garša izpaužas ar cigāriem un sieviešu sabiedrību.

Kā pārsteigums galdā tika likts itāļu pazīstamākais deserts Tiramisu un Pio Cesare Moscato d’asti, bilde.jpg - 87.53 KBkas vakara gaitā tika atzīts par „sieviešu lamatām”, jo dāmām tas tik ļoti gāja pie sirds...nu tik ļoti...

Komentāri (9)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Vīns ar sieru - ļoti gardi ;
16.11.2007. plkst. 10:00
es tikai sieru ar pazeminātu tauku procentu ,
08.11.2007. plkst. 12:41
X pert
vīna cienītāj, pamēģini spānieti Baron De Lay 96.g. gran riserva - maksā tāpat, bet garša nesalīdzināmi labāka un niansētāka kā Coto de Imaz ;)
08.11.2007. plkst. 10:41
Uz kurieni tad ekspedīcija dodas novembrī ?;
07.11.2007. plkst. 19:28
Labs vīna ar sieru mmm!
07.11.2007. plkst. 15:25

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 28. maijā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Katra alkohola molekula ir mazāka par metra miljardo daļu un sastāv no dažiem skābekļa, oglekļa un ūdeņraža atomiem

Pasākumi

12. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls

12. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls norisināsies no š.g. 19. augusta līdz 3. septembrim. Jau tradicionāli Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” saviem klausītājiem ir...