Biodinamiskie vīni

Biodinamiskie vīni

Lielākā daļa no mums ir pieraduši pie dažādām sintētiskām vielām, ikdienā lietojot „ķīmisku” pārtiku un sadzīves preces. Taču pēdējā laikā arvien populārāks kļūst viss dabīgais – zemnieku tirdziņi, amatnieku izstrādājumi.

Tiesa gan dabīgie produkti vienmēr ir dārgāki, taču ja cilvēki par tīru produktu ir gatavi maksāt vairāk, tad kāpēc gan to nepiedāvāt. Arī bioloģiskā lauksaimniecība tāds pats bizness vien ir. Šī mode nav pagājusi garām arī vīniem. Jau kādu laiku arī mūsu veikalu plauktos ir nopērkami bioloģiskie jeb organiskie vīni.

Untitled 23.jpg - 80.38 KBBiodinamisko vīna ražošanu nesenā pagātnē uzskatīja par vīndaru kaprīzi, taču pēdējā laikā tā gūst visu pasaules vīndaru atzinību.

Kas izraisa interesei par biodinamiskajiem vīniem?

Biodinamisko vīnu ražo no vīnogām, kuru audzēšanā netiek izmantota ķīmija. Visu panāk ar dabīgām metodēm. Stimulējot kaitēkļu dabisko ienaidnieku vairošanos un veicinot vīnogulājiem labvēlīgu augu augšanu. Otrs svarīgs nosacījums ir vīna ražošanas process. Tajā nedrīkst izmantot sintētiskas piedevas vai sintētisko raugu, kā arī netiek pieļauta pārmērīga manipulācija ar dzērienu. Lai to panāktu ir jāiegulda daudz lielāks darbs, strādājot vīna dārzos.

Bodinamikas pamatā ir 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma filozofa, mistiķa, antropozofijas pamatlicēja Rūdolfa Šteinera (1861. – 1925.g.) populārās teorijas.

Untitled 21.jpg - 46.93 KBAustriešu filosofs Rūdolfs Šteiners 1924. gadā pēc Silēzijas zemnieku lūguma, kas nesaprātīgas saimniekošanas dēļ bija nonākuši neapskaužamā stāvoklī, nolasīja astoņas lekcijas lauksaimniecībā. Šīs lekcijas veido biodinamiskās metodes pamatus. Šteiners pirmais Rietumos formulēja bioloģisku jeb organisku pieeju lauksaimniecībai.

Zemnieki visos laikos ir paļāvušies uz savu un savu priekšteču praktisko pieredzi, kā arī uz Dieva vai arī uz kādu augstāku dabas spēku palīdzību. Modernā 20. gadsimta un tagad jau 21. gadsimta lauksaimniecības zinātne balstās tikai uz materiālismu, bet Šteiners uzskatīja, ka ”auksta”, tīri zinātniska pieeja saimniekošanai ir tikpat vienpusīga un kaitīga kā tikai emocionāla vai pat mistiska pieeja.

Daudzas no Šteinera norādēm gadu gaitā ir zinātnieku un praktiķu pārbaudītas un atzītas par pareizām. Kopš 1928. gada pastāv biodinamiskās saimniekošanas preču zīme Demeter, un 1997. gadā nodibināta Demeter–International e.V, kas apvieno 20 pasaules valstu Demeter organizācijas. Pašreiz pasaulē ir vairāk nekā 3300 Demeter uzņēmumu ar gandrīz 100 000 ha lielu platību.

Biodinamiskais saimniekošanas veids, tāpat kā bioloģiskais, ir ekoloģiski orientēts, bet aptver plašākas jomas, ņemot vērā Saules, Mēness un planētu ietekmi uz dzīvo dabu, mēģinot izprast visu faktoru kopumu. Tiek ievērots arī garīgais faktors, ieskatoties dabas dziļākajās norisēs, lai intensificētu zināmus dabas procesus.

Pirmie mēģinājumi izmantot biodinamikas principus vīna ražošanā tika veikti pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados. Jaunā apsaimniekošanas filozofija izrādījās tik revolucionāra, ka līdz pat 21. gs. sākumam tā palika ēnā un biodinamiskā vīna ražošanai bija sektas reputācija.  

Untitled 19.jpg - 91.07 KBBiodinamikas savdabība ir tā, ka vīnogulāji tiek uzskatīti par daļu no vienotās sistēmas, kurā iekļaujas augsne, klimatiskie apstākļi un dzīvnieku pasaule, tajā vienlīdz svarīga nozīme ir arī kosmiskajiem spēkiem.

Ikviens dzīvnieks, kurš iet gar vīna dārzu, varot ietekmēt ogu īpašības un arī no tām iegūtā vīna vērtību.

Neraugoties uz augsto novērtējumi un pat īpašo marķēšanas sistēmu, daudzi vīndari etiķetēs joprojām neuzrāda, ka viņu vīns ir ražots biodinamiski. Vieni apgalvo, ka necenšas pakļauties mārketinga kārdinājumiem, citi vēl aizvien baidās no neveselīgās ažiotāžas un divdomīgā imidža, kas izveidojies biodinamikai.

Tā, piemēram, ieskatoties visnepieciešamāko biodinamisko līdzekļu klāstā, cilvēkam var rasties negatīvas asociācijas un nevēlēšanās ko tādu vispār likt pie mutes.

Untitled 17.jpg - 76.52 KBP500 – govju mēsli, kurus sapilda govju ragos un rudenī ierok zemē, kur tie paliek visu ziemu. 60 g šādi noturētu mēslu izšķīdina 34 litros ūdens (deva uz 1 ha). Dinamizē (šķidrumu traukā maisa vienā un otrā virzienā) un izsmidzina zemē.

R502 – pelašķu ziedus ievieto brieža urīnpūslī un tur saules gaismā visu vasaru, bet rudenī uz pusgadu ierok zemē.  

Nevajag iedomāties, ka biodinamiskie vīni top kaut kādā primitīvā veidā. Sula tāpat tiek spiesta ar presi, nevis pēc zemnieku metodes - ar kājām. Vīns raudzēts metāla tvertnēs ar temperatūras kontroli, nevis ar lielu karoti apmaisīts koka mucās. Arī šie vīni satur sulfītus, kas rodas ražošanas procesā, dezinfekcijā izmantojot dabā sastopamu sēra savienojumu.

Cono Sur Organic Pint Noir 2007, kas veikalos maksā ap Ls 6,50 ir nācis no Čīles, kas ir viena no līderēm biodinamisko vīnu ražošanas apjumu ziņā.

Ievērības cienīgas pasaules biodinamiskās vīna darītavas

Untitled 25.jpg - 35.04 KBFrancija

Elzasa: Zind Humbrecht, Kreydenweiss, Ostertag, Marcel Deiss.

Šampaņa: Jean – Pierre Fluery, Erik Schrieber, Jascques Selosse

Itālija

Toskāna: Masavecchia, Cotre Pavone, Cosimo Maria Masini

Sicīlija: Do Zenner, Gulfi Ramada

Spānija

Dominio de Pingus, Alvaro Palacious

Čīle

Vinedos Organicos Emiliana

ASV
Freu, Ceago, Araujo

Austrālija
Roninvale, Cullen Wines

Jaunzēlande

The Multon Vineyards

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2017. gada 16. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Armēņi apgalvo, ka Noass pirmos vīnogu stādus iestādīja viņu valstī

Pasākumi

"doremi.lv TOP 10" – Latviešu radio ēterā

Svētdien, 11. janvārī plkst. 11.00 Latviešu radio (96,8Mhz frekvencē) sāks skanēt raidījums ‘Doremi.lv Top 10’. Raidījums šajā laikā turpmāk būs dzirdams ik nedēļu, tā vadītājs...