Vīna portrets: Condrieu

Vīna portrets: Condrieu

Neesiet pārsteigts, ja nekad neesat dzirdējis par Condrieu – šī nav tā populārākā šķirne pasaulē. Patiesību sakot, Condrieu, kas nāk no Reinas ielejas ziemeļu daļas Francijā, ir viena no retāk atrodamajām šķirnēm tirgū. Taču ja jums paveiksies un kaut kur šo vīnu iegādāsieties, jūs būsiet aplaimots unikālu un daudzpusīgu vīnu, kas labi papildinās neparasti plašu ēdienu amplitūdu.

Piedāvājam mazliet vairāk informācijas par šo neparasto šķirni.

Par Condrieu

Pirmā lieta, kas jums jāzina par Condrieu – tas ir pilnasinīgs baltvīns ar bagātīgu struktūru (atšķirībā no Chardonnay). Tas nāk no vīna audzēšanas reģiona Reinas ziemeļu daļā un nosaukumu ir aizguvis no tieši no turienes. No Condrieu darītie vīni ir neparasti balti un tos dara no Viognier vīnogām.

Šis ir viens no retākajiem vīniem Francijā, tāpēc nav jābrīnās, ka to eksportē maz. Tas skaidrojams ar Viognier vīnogulāju mazo ražību. Gadā tiek saražotas apmēram 30 000 kastes vīna.

Glāzē jūs pamanīsiet gaiši dzeltenu vai zeltainu nokrāsu, bet aromātā konstatēsiet persikus, žāvētus augļus un baltos ziedus.

Pudeles, kurās pildīts kompleksāks Condrieu, iepazīstinās jūs arī ar anīsa un meloņu aromāta iezīmēm. Vīns raksturojams kā sausais baltvīns ar augstu alkohola saturu, zemu skābumu un spēcīgu garšu.

Pat eksperti strīdas jautājumā par to, kurš ir piemērotākais Condrieu dzeršanas mirklis – vieni saka, ka divus līdz četrus gadus pēc pudeles noturēšanas, otri – ka labākās ražas (piemēram, 2004. gada) var stāvēt pudelē un nogatavoties līdz pat 8 gadiem.

Kur meklēt Condrieu

Šo vīnu atrast nav viegli. Loģika saka priekšā, ka pirmā vieta, kur meklēt, ir pats ražošanas reģions Reinas ielejā. Tiesa, arī tas nav viegli, jo Viognier vīnogas tiek audzētas tikai 105 hektārus lielā teritorijā visā reģionā!

Vietējais klimats ir kontinentāls (karstas vasaras, aukstas un mitras ziemas), taču labā augsne un uz dienvidiem vērstie vīna dārzi dod labas ražas. Tas tāpēc, ka granīta augsne (jo sevišķi nogāzēs) ļoti labi žūst.

Ar ko pasniegt Condrieu

Condrieu ir daudzpusīga garša un augsts alkohola saturs, tāpēc parasti to pasniedz ar ēdieniem, kas labi sader ar Chardonnay vai līdzīgiem vīniem. Tomēr reizēm tā izrādās kļūda – šis vienlaikus ir smalks vīns, kura lielisko garšu var nomākt asi un smagi ēdieni.

Labākais variants ir Condrieu apvienojums ar jūras veltēm, sevišķi ar lasi un citām treknām zivīm, kā arī vēžveidīgajiem vai āti. Jebkuru zivi pasniedziet ar labu krējuma mērci un Condrieu būs ideāls variants! Tāpat vīnu varat piedāvāt kopā ar cūkgaļu krējuma mērcē, tvaicētiem zaļajiem dārzeņiem vai mīkstajiem sieriem.

Condrieu saderēs arī ar maigiem indiešu un taizemiešu ēdieniem, taču jābūt uzmanīgam – patiešām asas garšas nomāks šī baltvīna nianses.

Condrieu cenas

Šis vīns ir dārgs, par to nav šaubu. Cenas izskaidrojums ir baltvīna retums, jo neviens cits pasaules reģions neražo vīnu ar līdzīgu garšas profilu.

Jūs varat atrast līdzīgus vīnus no Viognier ogām (no ASV, Austrālijas, Argentīnas), taču tie ne tuvu nevar sacensties ar franču pudelēm. Tāpēc esiet gatavi maksāt – lētākās pudeles maksā ap 20 līdz 25LVL, taču augstākās kategorijas Condrieu cena var būt pat 10 reizes lielāka.

Rekomendējam pudeles!

2006 Condrieu, Côte Bonnette, Domaine Mouton (~25LVL)
Pieņemamas cenas Condrieu, ko ražojis Jean-Claude Mouton. Ekspresīvs un elegants vīns ar jauku, skaidru pēcgaršu un persiku un sausseržu aromātu. Jauks un viegls baltvīns ar pasakainu garšu. Labā cena ļauj to nopirkt kopā ar foie gras – vēl vienu dārgu franču delikatesi.

Guigal Condrieu 2006 (~30LVL)
Aromātu paletē jaušama laba bumbieru, garšvielu un medus toņu sabalansētība. Pats vīns ir bagātīgs un pilnasinīgs. Labāko Condrieu tradīciju iemiesojums! Brīnišķīgs kā aperitīvs vai kopā ar jūras veltēm.

Chateau De Saint Cosme, Condrieu 2003 (~50LVL)
Fantastisks un komplekss baltvīns. Patiešām augstas klases dzēriens ar lielisku, gatava baltvīna garšu.

Svarīgākās atziņas

•    Condrieu ir patiešām atzīts baltvīns, ko apliecina franču šefpavāra Fernand Point izvēle, pasniedzot šo vīnu Vinstonam Čērčilam. 20. gadsimta 60. gados to gandrīz vai neražoja, jo to audzēja tikai 8 hektāru platībā.

•    Vai eksistē Condrieu dubultnieks? Droši vien, ka ne. Jūs varat iegādāties Austrālijas, ASV un Argentīnas vīnus no Viognier ogām, taču ar franču pudelēm tie nespēs sacensties.

•    Uzskata, ka tieši pēdējo gadu ražas ir tās labākās, tāpēc meklējiet 2006., 2005. un 2004. gada pudeles.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 20. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Speyer muzejā (Vācijā) ir izstādīta 1600 gadus veca vīna pudele

Pasākumi

Loku šaušana Cēsu Pils dārzā

Kur jāpierāda spēks un veiklība, tur cīnītāju netrūkst! Šo cilvēcisko vājību tagad ik dienu var stiprināt Cēsu Pils dārza tālākajā stūrī, kur uzstādīti trīs loku šaušanas stendi....

Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0