Vīns + siers Latvijas vīna ekspertu skatījumā

Vīns + siers Latvijas vīna ekspertu skatījumā

Ja malkojot vīnu piekož sieru, vīns zaudējot savu aromātu un garšas īpatnības – pie šāda atklājuma nonākuši Kalifornijas universitātes Deivisā profesori.

Vīnu eksperts Grehems Holters skaidro, ka tendence šos produktus baudīt kopā parādījusies pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados: "Ļaudis piepeši sāka uzskatīt, ka šajā savienojumā ir kaut kāds īpašs šiks. Lai gan patiesībā sarkanais vīns un siers ir šausmīga kombinācija. Kaut gan jāsaka, ka dažas cieto sieru šķirnes visai labi saskan ar baltajiem vīniem. Taču visbiežāk siers ir tik ass, ka spēj nomākt gandrīz visu”.

Ko par vīna un siera kombināciju saka Latvijas labākie vīnziņi, noskaidrosiet, ja izlasīsiet šo rakstu līdz galam.

Viesnīcas Hotel de Rome šikajā Otto Schwarz restorānā spriest par vīna un siera saderību sanāca vīna eksperti, kas mēģināja atrast kopsakarības starp šiem abiem it kā tik nesaistītajiem produktiem.

P7310234.JPG - 78.01 KBVīns jau sagatavots

Vīna cienītāju un pazinēju vidū bija degustācijas vadītājs Gints Sniedze (Interbaltija AG), Kristaps Rumbiņš (Interbaltija AG), Raimonds Ziemanis (D’Vine), Gita Tobīsa (Reval Rīdzene), Raimonds Tomsons (Vincents), Inga Bērziņa (Siera Nams), un citi.

siers.jpg - 56.18 KBSiers arī jau galdā

Vērtējumam šoreiz galdā tika celti 5 vīna un 4 siera veidi. Iepazīsimies ar katru vīna un siera veidu, šķirni atsevišķi.

Vīna pārstāvji:
chateu_de la.jpg - 23.47 KBChateau de la Roulerie Couteaux du Layon – lielisks pussaldais desertvīns no Luāras ielejas Francijā, kuru augsti ir novērtējuši pasaules vīnu kritiķi. Pamatā tas tiek ražots no vēlās „Chenin blanc” vīnogu šķirnes ražas. Vīnam ir zeltaini dzeltenīga krāsa. Buķetē intensīvi dominē marcipāns, persiki, ziedi un medus. Lieliska harmonija kopā ar zosu aknu pastēti, ziliem sieriem un desertiem. Pasniegšanas temperatūra 3 – 7 C, alk. tilpums 13 tilp.%.

noval_late.jpg - 21.03 KBNoval Late Bottled Vintage – portvīns ir lielisks vīna un brendija savienojums. Tas ir darīts Portugālē no Tinta Francesa vīnogām un izturēts divus gadus ozolkoka mucās un trīs gadus pudelēs. Šis portvīns ir viena ražības gada dzēriens. Aromātā var izjust dūmus, šokolādi, augļus un garšvielas. Bagātīga, labi sabalansēta salda garša. Vīns garšos lielisko kopā ar šokolādes desertiem, kūkām, pikantiem sieriem, pie kafijas un cigāriem. Pasniedz kā pēcpusdienu dzērienu 16 – 18 C temperatūrā. Robert Parkers 91 punkts 100 punktu skalā.

marsala.jpg - 45.02 KBPellegrino Marsala Fine – Marsala ir lielisks vīna un brendija savienojums. Tas ir ražots Itālijas dienvidos no Grillo un Catarratto vīnogām un ir izturēts vienu gadu ozolkoka mucās. Aromāts atgādina dūmus, žāvētus augļus un rozīnes. Maiga, lai sabalansēta garša. Lielisks kopā ar šokolādes desertiem, kūkām, riekstiem, pie kafijas, cigāriem. Marsala tiek izmantota daudzu Itālijas nacionālo ēdienu pagatavošanā. Pasniedz kā pēcpusdienu dzērienu 12 – 14 C temperatūrā, alk. 18%.

pedro.jpg - 25.07 KBSanchez Romate La Sacristia Pedro Ximenez Sherry – Sanchez Romate šeriju darītava atrodas vēsturiskajā Jarez de la Frontera centra provincē Kadiz. Šis ir salds šerijs, kurš ir ražots no saulē žāvētām Pedro Ximenez vīnogām un ir izturēts vairāk kā 35 gadus. Ļoti tumša brūnganīga krāsa, aromāts atgādina žāvētas sēnes, dūmus, rozīnes un ozolkoka notis. Bieza, salda, labi sabalansēta rozīņu un mandeļu garša. Lielisks kopā ar kūkām un pudiņiem, zilā pelējuma sieriem, saldējumu.

madeira.jpg - 20.94 KBCossart Gordon Full Rich Madeira – stiprināts vīns, kura ģeogrāfiskā izcelsme norādīta uz etiķetes. Tas ir stiprināts ar brendiju. Šī vīna dzimtene ir Madeiras sala Portugālē. Tas darīts no Bual un Malmsey vīnogām un izturēts ozolkoka mucās. Vīnam piemīt izteiksmīgs tumšo ogu, riekstu un dūmu notīm piesātināts aromātu kopums. Garšā labi izjūtamas saldās kūpināto tumšo ogu un šokolādes notis. Šis ir viens no lieliskākajiem partneriem īpaši pikantiem sieriem un šokolādes desertiem, jo tā masīvais raksturs ļauj stāties pretī nomācošajiem šo produktu raksturiem.

Siera pārstāvji
formet.jpg - 23.87 KBFourme d’Ambert – cilindriskas formas siers ar zilo pelējumu. Sieram raksturīga zilajiem sieriem netipiska maiga garša, sausa miziņa un neuzbāzīgs pagraba aromāts. Izgatavots Francijā Amberas pilsētas tuvumā. Tauku saturs sausnā 50%.

ib.jpg - 24.48 KBMontesinos Iberico – tradicionāls cietais spāņu siers, kas gatavots no aitas, kazas un govs piena maisījuma. Nogatavināts 6 mēnešus. Sieram izteikts olīvu aromāts, jo nogatavināšana slaikā tas tiek mērcēts olīvu eļļā. Tauku saturs sausnā 40%.

camb.jpg - 21.16 KBCambozola – īsts delikatešu siers ar zilo un balto pelējumu. Sieram ir maiga, balta miziņa, bet siera masu caurauž zilā pelējuma dzīsliņas, kas krēmīgajam sieram piešķir pikantu garšu. Izgatavots Vācijā, uzņēmumā Kaserei Champignon. Tauku saturs sausnā 70%.

rok.jpg - 20.05 KBRoquefort Societe – senām leģendām apveltīts zilā pelējuma siers no aitas piena. Pikants un krēmīgs ar izteiktu šim sieram raksturīgu aromātu. Izgatavots Francijā. Tauku saturs sausnā 52%.

Izbaudot visus vīnus un sierus visās iespējamās kombinācijās, nozaru speciālisti nonāca pie sekojošiem secinājumiem:

sez.jpg - 49.63 KBEksperti bauda un spriedelē

  • Chateau de la Roulerie Couteaux du Layon ir par „švaku” priekš Roquefort Societe siera. Ar pārējiem sieriem kopā iet tīri labi, jo tie ir daudz maigāki;
  • Pellegrino Marsala Fine no visiem aplūkotajiem vīniem ir visuniversālākais, tas nav tik viskozs, reducēts. Klātesošajiem ekspertiem šī vīna aromāts atgādināja upeņu, pīlādžu zaptes un pat vecu guļbaļķu mājas smaržu. Šim vīnam ideālākā kombinācija esot pareizās proporcijās lietots vīns kopā ar Roquefort sieru (siers un nedaudz vīns);
  • Sanchez Romate La Sacristia Pedro Ximenez Sherry neesot salīdzināms ne ar ko, šis ir īpašs dzēriens, kas izpelnījās visu klātesošo atzinību. Ja vīnu lieto kopā ar Roquefort sieru, kam pa virsu uzklāts medus – sanāk ideāls deserts. Tāpat vīns lieliski garšošot kopā ar saldējumiem – ir vērts izmēģināt!
  • Roquefort Societe sieram piemīt visspēcīgākā garša. Šis siers vislabāk „sakombinējās” ar visiem vīniem;
  • Chateau de la Roulerie Couteaux du Layon vislabāk garšos ar zilajiem sieriem;
  • Noval Late Bottled Vintage garšas īpašības vislabāk izpaudīsies kūpinot cigāru;
  • Pellegrino Marsala Fine vislabāk „sader” ar dažādiem ogu (jāņogu, upeņu) desertiem, kā arī ar pīli dzērveņu mērcē;
  • Sanchez Romate La Sacristia Pedro Ximenez Sherry vislabāk garšošot ar saldējumu;
  • Cossart Gordon Full Rich Madeira vislabāk garšošot ar šokolādi.


Komentāri (9)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
vai daudz mums ir to vīna ekspertu ?,
08.11.2007. plkst. 13:44
ir tāda kafejnica uz avotu ielas kur tikai sieri un vīni
04.11.2007. plkst. 16:58
vīns un siers jau ir tradīcija
24.10.2007. plkst. 13:44
Kad nogaršosi dod ziņu!
24.10.2007. plkst. 10:47
Vīns man jau ir , jātiek tikai pie zilā siera - un tad jau redzēs !,
24.10.2007. plkst. 09:55

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 19. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Armēņi apgalvo, ka Noass pirmos vīnogu stādus iestādīja viņu valstī

Pasākumi

„Klusā pretošanās. Krievu piktoriālā fotogrāfija. 1900-1930”

1920.-30.g. krievu fotoavangards –Aleksandrs Rodčenko, Els Ļisickis, Boriss Ignatovičs u.c. – pārcietuši totalitārā režīma vajāšanas un represijas, kļuva par Krievijas un vispasaules...