Dodamies vīna un gaļas ēdienu saderības meklējumos (oktobris)

Dodamies vīna un gaļas ēdienu saderības meklējumos (oktobris)

Tradicionālais vīna un siera saderības tests profesionālu vīnziņu sabiedrībā ir beidzies. Ir pienācis laiks kam jaunam. SIA „Interbaltija AG” šoreiz uz vīna saderības „testu” aicināja gaļas pārstrādes uzņēmuma A/S „Rīgas Miesnieks” pārstāvjus, lai kopīgiem spēkiem vērtētu vīna un gaļas saderību un rastu ideālo saskaņu šo abu it kā tik dažādo produktu kombinācijā.

Untitled 12.jpg - 52.83 KBDegustācijas pasākums šoreiz notika jaunatvērtajā viesnīcas „Elepfant Hotel” restorānā ar tādu pašu nosaukumu.

Lielisks vīns, smaržojoši gaļas ēdieni, kompetenti eksperti un „ballīte” var sākties!

Šoreiz ekspertu vērtējumam tika nodoti pieci vīni un pieci gaļas ēdieni. Vīnus šajās „sacensībās” pārstāvēs:

35 South ChardonnayUntitled 10.jpg - 42.47 KB

Čīles vīndari uzskata, ka vīnu dārzi, kas atrodas 35. dienvidu platuma paralēles zonā ir vieni no labākajiem šīs valsts vīniem, jo tā ir pagaidām vispiemērotākā Čīles teritorijā labu, sabalansētu vīnu darīšanai. Šis ir vienkāršs, bet labi nostrādāts Chardonnay, kas demonstrē šīs vīnogas raksturu un īpatnības. Īpašie apstākļi, ko veido Čīles klimats un augsne, apveltījusi šo vīnu ar atsvaidzinošu aromātu, kurā jūtamas klasiskās citrusaugļu un krekeru aromātu nianses, kas papildinātas ar banānu, persiku, ananāsu un meloņu akcentiem, sabalansētu, atsvaidzinošu, mazliet krēmīgu tropisko augļu garšu, kas pāriet maigā pēcgaršā. Lieliski baudāms kopā ar jūras produktiem, putna gaļu, dārzeņiem un maigajiem vai pus cietajiem sieriem. Pasniegšanas temperatūra 7 – 10 C.

Lindemans BIN 35 RoseUntitled 4.jpg - 48.04 KB

Vīns, kas darīts no Grenache un Shiras šķirnes augļiem, kas īpaši selekcionēti labākajos Dienvidrietumu Austrālijas reģionos. Vīns apveltīts ar izteiksmīgu lašu krāsu. Kā jau rozā vīnam aromāts atgādina svaigas sarkanās ogas, rozes un nedaudz garšvielas akcentos. Garša ir vidēji masīva rozā vīnam, ar jaušamu sarkano augļu skābuma līmeni, aveņu ievārījuma saldenajiem toņiem un pikantu pēcgaršu. Tas ir lielisks aperatīvs vai papildinājums pie vieglām uzkodām, zivju vai baltās gaļas pamatēdieniem, kā arī pus cietajiem sieriem. Pasniegšanas temperatūra 10 – 12 C.

2005 Marcel Deiss St. HippolyteUntitled 8.jpg - 45.32 KB

Elzasas reģionā darīts sauss sarkanvīns, kas veidots no pinot Noir un Pinot Gris vīnogām, kas audzētas un pārstrādātas, piekopjot biodinamiskās vīna darīšanas metodes. Marcel Deiss ir viens no diviem vadošajiem šīs filozofijas pārstāvjiem Elzasā, kas augstu novērtēts vairākās nozīmīgās degustācijās. Vīnogu izcelsmes vieta ir St. Hippolyte ciematiņa apkārtnē dislocētā Vosges kalnu nogāze, kas pavērsta uz dienvidaustrumiem tādējādi iegūstot lielisku saules ekspozīciju, lai sasniegtu augstāko koncentrāciju vīnogās. Vīns ir izteiksmīgā rubīnsarkanā krāsā ar purpura toņiem niansēs. Tā pārliecinošais un atsvaidzinošais aromāts atgādina ziedus, tumšos ķiršus, upenes un minerālus. Labi sabalansēta un minerāla ir augļainām niansēm bagātā garša, kas strukturēta ar delikātām miecvielām un lielisku koncentrāciju. Lieliska harmonija šim vīnam tiek veidota kopā ar tunci, medījumu pīrāgu, cāli sarkanvīna mērcē, siera suflē, putnu gaļas pamatēdieniem, cūkgaļu un maigajiem sieriem. Uzglabāšanas potenciāls 5 – 8 gadi. Pasniegšanas temperatūra 15C.

Penfolds Rawson’s Retreat RieslingUntitled 6.jpg - 61.43 KB

Šis vīns mums patiesi atspoguļo Penfolds vīna darīšanas mākslu un filozofiju. Šis vīnu stils ir izveidots, lai nodemonstrētu Riesling vīnogu šķirnes universālo raksturu, kas izpaužas svaigā elegancē. Vīna izcelsmes vieta ir Austrālijas dienvidi, kur pateicoties Dienvidpola aukstie ūdeņi veido īpaši labvēlīgu un vēsu mikroklimatu, lai varētu darīt šādus atsvaidzinošus un spirgtus vīnus.
Lavandas, apelsīna miziņu un citrusaugļu kokteilis ir dominējošas nianses, kas papildināts ar muskatrieksta akcentiem. Tas padara vīnu par samērā netradicionālu Riesling izpausmi, jo tradicionāli tas mums asociējas ar Vāciju, kur vīndari ir spējuši šīs vīnogas kultivēšanu atslīpēt līdz dimanta precizitātei. Un tradicionālie vīni no Riesling ir piesātināti ar ābolu un bumbieru niansēm. Garša demonstrē labu balansu un svaigumu ar medaino augļu un citrusaugļu garšas niansēm. Tas veidos labas partnerattiecības ar treknām uzkodām no jūras veltēm, kūpinātām zivīm vai kūpinātiem baltās gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem. Pasniegšanas temperatūra 10 – 12 C.

Allegrini Palazzo della TorreUntitled 21.jpg - 58.99 KB

Allegrini vīni ir radīti Itālijas ziemeļaustrumu vīna darīšanas reģionā Veneto, kas slavens ar saviem pilnmiesīgajiem sarkanajiem vīniem no pusžāvētām vīnogām Amarone. Liela daļa pārējo sarkano vīna stilu tiek darīti, pakārtojot procesu Amarone darīšanai. Šis nav izņēmums, jo darīts pēc Ripasso metodes, kas paredz klasiska vīna fermentēšanu ar vītinātām ogām. Šis vīns ir veidots no Corvina, Rondinella un Sangiovese vīnogām un ir fermentēs kopā ar to pašu šķirņu ogām, kas vītinātas līdz decembrim. Pateicoties šim procesam, vīns ieguvis piesātinātu krāsu un bagātīgāku raksturu. Tas izturēts 15 mēnešus ozolkoka mucās. Aromāts atgādina garšvielas, žāvētus augļus, tumšos ķiršus, dūmus un ogas. Pilnmiesīgs sarkanvīns ar rozīņu garšu un labu uzbūvi. Lielisks kopā ar medījumu, B.B.Q., grillētu steiku, sautējumiem, risotto ar cūkgaļu un sieriem. Pasniegšanas temperatūra 16 – 18 C. Pirms pasniegšanas nepieciešams pārliet karafē.

Vīniem atbilstoši konkurenti no gaļas ēdienu puses:

Cūkas krūtiņa (bekons)Untitled 5.jpg - 29.13 KB

Cūkas krūtiņas daļa sagriezta šķēlītēs, šis produkts klasiski tiek dēvēts par bekonu. Starp liesas gaļas kārtiņām, vienmērīgi sadalītas treknuma kārtiņas – produktu cepot, tas piešķir sulīgumu un kraukšķīgumu.
Bekons ir veiksmīgi pagatavojams gan uz pannas, gan cepeškrāsnī.

Cūkgaļas strogonovsUntitled 7.jpg - 35.68 KB

Strogonovs tiek gatavots no liesas cūkgaļas ( šķiņķa vai lāpstiņas daļas), to sagriežot vienmērīga izmēra strēmelītēs. Klasiski šo produktu sagatavo ar mērci un garšvielām. Latvijā populārs ir Kurzemes strogonovs, kurā cūkgaļas gabaliņi tiek sagatavoti kopā ar skābētiem gurķiem un mērci.

Klasiskie cepampelmeņiUntitled 3.jpg - 49.78 KB

Pelmeņi, kuri vairāk piemēroti tiem, kam šo produktu patīk nobaudīt ceptu. Pelmeņus vienkārši izber uz pannas sakarsētos taukos un cep īsu laika sprīdi vienmērīgi apgrozot, nedaudz patur zem vāka – un produkts ir gatavs ēšanai. Tas labi garšos ar visdažādākajām mērcēm.

Cepampelmeni ir īpaši šim pagatavošanas veidam piemērotā pusmēnestiņa formā, ir uzlabots arī mīklas sastāvs – pildījumā klasisks cūkgaļas un liellopa gaļas maisījums ar garšvielām.

Cepampelmeņi ar sieruUntitled 2.jpg - 49.07 KB

Šiem pelmeņiem gaļas masai ir pievienots siers – tas cepšanas procesā gan piešķir gaļas pildījumam sulīgumu, gan arī veido interesantu garšas niansi.
Šie cepampelmeņi ir maigi dzeltenā krāsā – to piešķir dabīgā kurkuma piedeva, kas pievienota pelmeņu mīklai. Produkts baudāms gan ceptā, gan vārītā veidā.

Jubilejas servelādeUntitled 9.jpg - 27.59 KB

Klasiska kūpināta desa, kas pagatavota pamatā no cūkgaļas un nedaudz liellopa gaļas. Produkta struktūra ir vienmērīga. .Servelādei ir viegla garšvielu buķete, kur neviens no komponentiem neņem virsroku, bet viegls dūmu aromāts to padara vēl izteiksmīgāku.
Servelāde ir vienlīdz labi baudāma gan ikdienā kā uzkoda vai uz sviestmaizes, gan arī svētku galdā. Par cik šī desa skaitās pus diētiska, tā lieliski papildinās tievēt vēlošo sieviešu ledusskapju plauktus.

Nobaudot visas kombinācijas ar piedāvātajiem ēdieniem un dzērieniem, eksperti nākuši pie sekojošām atziņām:Untitled 141.jpg - 60.86 KB

Tā kā Lindemans BIN 35 Rose ir pārāk augļains vīns, tas ar pelmeņiem īsto kombināciju un saskaņu tomēr nespēj rast. Turpretī šīs vīns spēj radīt lielisku saskaņu ar strogonovu, kurš tika pasniegts ar plūmju mērci.

2005 Marcel Deiss St. Hippolye veido lielisku saskaņu ar cepampelmeņiem ar sieru, taču kopā ar strogonovu vīns vairs tik lieliski negaršo – tas nomāc gaļas garšu. Šis vīns ir lielisks pats par sevi, tāpēc atrast ideālu partneri šim vīnam nebūs tik viegli.

Riesling un cūkgaļa – pārbaudīta vērtība, tāpēc ekspertiem pārsteigumu neradīja Penfolds Rawson’s Retreat Riesling saskaņa ar piedāvātajiem cūkgaļas ēdieniem. Lai gan lielisku kombināciju šis vīns spēja radīt ar strogonovu, ar pelmeņiem nemaz tik lieliska saskaņa neradās.

Ar servelādi labu kombināciju radīja Allegrini Palazzo della Torre

Pēc ekspertu atzinuma par augstāk minēto produktu labāko pāri tika atzīta Lindemans BIN 35 Rose vīna kombinācija ar stroganovu.

Ļoti labu kombināciju spēja radīt arī pelmeņi ar 35 South Chardonnay.

Varbūt, gatavojoties nākamajai ballītei, der mest tradicionālās lietas – rosolu un karbonādes gatavošanu pie malas un izmēģināt ko netradicionālu, bet pavisam vienkāršu – pelmeņus ar vīnu!?

Tev nebūs jāstāv stundām ilgi pie plīts vai jātērē laiks, griežot salātus – uzcep pelmeņus un pasniedz tos ar vīnu (Chardonnay)!

Tavi draugi būs patīkami pārsteigti un ballīte būs izdevusies – viss pavisam vienkārši un garšīgi!

Uz veselību!

Komentāri (2)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
lv
pelmeņi ... cepti... ar vīni...hmm. hmm. hmm
13.12.2009. plkst. 20:09
Tumsajos rudens vakaros ta vien gribas pasedet pie vina glazes un nobaudit ko garsigu klat!
18.10.2008. plkst. 16:01

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 16. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Viduslaikos vīns tika izmantots kā valūta

Pasākumi

Platforma Music publicē gada download topu

Ir noslēdzies pirmais gads, kopš mūzikas ierakstu kompānija “Platforma Music” no CD izdevniecības kļuvusi par digitālās mūzikas lejupielādes servisu. Kopā interneta vietnē...

Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0