5 vīni, kas jāzina ikvienam

5 vīni, kas jāzina ikvienam

Ir dažas lietas, kas jāzina ikvienam cilvēkam, kas sevi uzskata par kaut cik izglītotu vīna lietās. Viena no tām ir pareiza vīna izvēle dažādām situācijām.

Vadoties pēc dažādām tendencēm un apmeklējot izstādes visās pasaules malās, vīna eksperti jau labu laiku ir secinājuši, ka šobrīd pasaulē ir 5 vadošās vīna šķirnes.

Atcerieties, ka šajā rakstā mēs tikai pieskaramies šiem vīniem un sniegtā informācija ir tikai kā ceļa norāde jums, kas cenšas izzināt visus vīnu brīnumainās pasaules noslēpumus un īpatnības. Sāciet savu ceļu, izlasot šo rakstu, nodegustējot mūsu ieteiktās pudeles un izvēloties savus favorītus.

Cabernet Sauvignon

Tiek uzskatīts, ka Cabernet Sauvignon ir planētas populārākais sarkanvīns. Radīts 17. gadsimtā Francijas reģionā Bordeaux, šodien tas atrodams gandrīz jebkurā pasaules valstī, kur ir attīstīta vīna industrija (Kanāda, Austrālija, ASV, Čīle, Eiropa u.t.t.).

Šo drosmīgo vīnu dara, savienojot Cabernet Franc un Sauvignon Blanc vīnogas. Kad vīns ir nogatavināts (vismaz 10 līdz 15 gadus), tam piemīt ozolkoka aromāts, kurā jaušamas arī kafijas, šokolādes, ādas un tabakas nokrāsas.

Jaunākiem Cabernet (3 līdz 7 gadus izturētiem) ir vieglāka, sulīgāka smarža un garša ar dzērveņu, aveņu un plūmju toņiem. Neatkarīgi no tā, vai jums patīk vīni ar koka un zemes aromātu buķeti, vai arī vīni ar augļu un zālaugu toņiem, „sarkanvīnu karalis” lieliski iekļausies jūsu vīna kolekcijā.

Pasniegt ar: Vecāki Cabernet Sauvignon ir spēcīgi vīni, kas nomāc vieglu ēdienu garšu, tāpēc tos labāk malkot kopā ar sarkanajām gaļām (piemēram, steiku vai jēru), tumšās šokolādes desertu u.c. līdzvērtīgiem ēdieniem. Jaunāki un vieglāki vīni labi sader ar cūkgaļu, teļa gaļu, putnu gaļu, pastām un viegliem sieriem.

Rekomendējam pudeles:

2006 McWilliam’s Hanwood Estate Cabernet Sauvignon, Austrālija
2004 Cono Sur 20 Barrels Cabernet Sauvignon, Čīle
2005 Janzen Estate Cloudy’s Vineyard Cabernet Sauvignon, Kalifornija


Shiraz

Sarkanvīni, kas darīti no Syrah vīnogām, kam raksturīga izteikti tumši sarkana miza, ir vieni no iecienītākajiem pasaules tirgū. Pazīstams kā vīriešu vīns (jo tieši stiprais dzimums to izvēlas visbiežāk), Shiraz ir nosvērts, uzticams un atpazīstams – gan Shiraz parastajiem, gan jauktajiem vīniem ir unikālas garšas un aromāta īpašības, kuru dēļ tos ciena visās pasaules malās.

Lai arī mēs pazīstam šo vīnu kā Shiraz, to izcelsmes valstī Francijā tos dēvē par Syrah, taču atšķirība ir tikai nosaukumos.

Lai arī Shiraz vēsture ir meklējama Francijā, tieši austrālieši to sāka masveidā darīt savos vīna dārzos un izvirzīt pasaules vīna industrijas vadošajās pozīcijās, piedāvājot aromātiskus sarkanvīnus (sevišķi izceļas Austrālijas dienvidaustrumi).

Tādi vīna dārzi kā Penfolds, Wolfblass un Wyndham Estate dara interesantus galda vīnus, kas jums būs īsts pārsteigums, jo tie, lai arī darīti no Shiraz vīnogām, ir pilnīgi savādāki! Tas ir viens no Shiraz interesantākajiem aspektiem – lai arī vīni nāk no vienas un tās pašas vīnogu šķirnes, raudzēšanas metodes, klimats un pat augsne var ietekmēt garšu un aromātu tik ļoti, ka katra šīs vīna šķirnes ražotāja produkcija ir kas unikāls.

Pasniegt ar: Vairumu Shiraz var baudīt kopā ar sarkanajām un/vai medījumu gaļām, kā arī asiem un nobriedušiem sieriem. Ja gatavojaties pasniegt vidēji ceptu steiku, noteikti iesakām apsvērt domu iegādāties kādu no zemāk minētajām pudelēm.

Rekomendējam pudeles:

2005 Wyndham Estate Bin 555 Shiraz, Austrālija
2006 Sebeka, Dienvidāfrika
2004 Vina la Rosa Don Reca Shiraz, Čīle


Gewurztraminer

Gewurztraminer ir viegls baltvīns, tāpēc piemērots iesācējiem, lai arī tā zīdainā pēcgarša ir ilgstoša un ļoti baudāma. Gewurztraminer vīnogulājiem vislabāk patīk vēsāki klimati un, lai arī tos audzē ASV, Austrālijā, Itālijā, Vācijā un pat Izraēlā, vislabākie Gewurztraminer vīni nāk no Francijas reģiona Elzasas. Ja pērkat Vācijā darītu, rēķinieties ar sausāku vīnu, kamēr Elzasas darījums būs viegli saldāks.

Pats vīns ir raksturojams kā pussausais un parasti ļoti pilnasinīgs, salds, salmu dzeltens, ar eksotisku augļu niansēm garšas buķetes un garšvielu toņiem (piemēram, ingvers) aromātā. To smaržojot, ir dziļi jāieelpo, jo šim vīnam nav ļoti spēcīgs aromāts, taču līdz ko to iemalkosiet, jūs sapratīsiet, kāpēc strauji ir kļuvis par vienu no populārākajiem vīniem.

Pasniegt ar: Pasniedziet Gewurztraminer kopā ar maltīti vai uzreiz pēc ēdienreizes, taču tikpat labi tas noderēs kā labs aperitīvs. Šis vīns labi papildinās eļļainus un taukainus ēdienus, taču ne visa veida eļļas: pasniedziet to kopā ar ceptām jūras veltēm vai vēžveidīgajiem majonēzes mērcē, suši un treknām zivīm (lasi vai tunci). Rekomendējamā pasniegšanas temperatūra: 12 grādi pēc Celsija.

Rekomendējam pudeles:

2006 Riefle Gewurztraminer Bonheur Exceptionnel, Francija
2006 Pfaffenheim Cuvee Bacchus, Francija
2003 Ruhlmann Gewurztraminer Grand Cru Frankstein, Francija


Chardonnay

Chardonnay ir viens no pārdotākajiem baltvīniem, kas daļēji skaidrojams arī ar ļoti plašo tā piedāvājumu. Turklāt šīs vīnogas ir sevišķi daudzpusīgas, tām nav nepieciešama ļoti rūpīga kopšana (kā, piemēram, Pinot Noir) un Chardonnay vīnogulāji var pielāgoties visai plašai klimatiskajai amplitūdai.

Dēļ šiem faktoriem ļoti daudzas vīna darītavas audzē šīs ogas, tāpēc arī starptautiskajā tirgū Chardonnay ir ļoti plaši pārstāvēts un arī veiksmīgs vīns. Pasaulē ir pieejami neskaitāmi Chardonnay, kas tiek darīti daudzās vietās, sākot ar Čīli un beidzot ar Angliju un Austrāliju.

Uzskata, ka Chardonnay pirmsākumi meklējami Francijas reģionā Burgundijā, kur (un arī Šampaņā) tas kļuva aizvien populārāks un sāka iemantot arī aizrobežu atzinību. Vīnogu daudzpusība noveda pie tā, ka kvalitatīvi Chardonnay tika audzēti pat līdz šim vīna pasaulei svešās vietās.

Vīna šķirnes tirgus daļa pakāpeniski pieauga un turpina to darīt joprojām. Jāpiebilst, ka tikpat liela dažādība vērojama pudeļu cenās – jūs varat nopirkt labu Chardonnay pat par 5 LVL, taču vienlaikus varat samaksāt arī vairākus simtus.

Pasniegt ar: Laba Chardonnay garšas buķete ir ļoti eklektiska, jo tajā jautīsiet sviesta un ozolkoka virstoņus ar maigām augļu (bumbieri, āboli, citroni, persiki) nokrāsām. Līdz ar to tas ideāli sader ar putnu un cūkas gaļu ēdieniem, jūras produktiem, kā arī gandrīz visiem ēdieniem, kuros izmantots daudz sviesta vai krējuma.

Rekomendējam pudeles:

2006 Deakin Estate Chardonnay, Austrālija
2006 Vina La Rosa La Capitana Chardonnay, Čīle
2005 Pierre Andre Bourgogne Chardonnay Reserve, Francija


Merlot

Merlot nav pārāk sens spēlētājs uz pasaules vīnu nozares skatuves, jo tādu īstu popularitāti tas ieguva tikai 80. gados. Taču šodien šīs šķirnes elastīgums un interesantais raksturs ir padarījuši Merlot par vienu no populārākajiem sarkanvīniem.

Vidēji pilnasinīgās vīnogas pirmo reizi izaudzētas Bordeaux reģionā Francijā un tiek izmantotas gan kā sastāvdaļas jauktajos vīnos, gan izejviela vīniem, kas tiek darīti tikai no vienas šķirnes vīnogām.

To maigums kombinācijā ar faktu, ka ogas nogatavojas pāris nedēļas agrāk par daudzām citām šķirnēm, padara Merlot par perfektu otro pusīti sajaukumos ar vēlāk ienākošajām Cabernet Sauvignon. Galvenā abu atšķirība – Merlot ogām ir krietni plānāka miza.

Ar mazliet mazāku skābuma koncentrāciju kā Cabernet un mazāku viskozitāti šis vīns iekļaujams galda vīnu kategorijā, kaut arī vairāki vīna eksperti nepelnīti to sauc par „ sieviešu vīnu”, jo tam nav tāda kompleksuma kā, piemēram, Shiraz vai Cabernet Sauvignon.

Dzerot Merlot, esiet gatavi augļu toņiem (zilenēm, ķiršiem, mellenēm un plūmēm), aromātā sajūtot arī melnos piparus un par vaniļu! Atkarībā no vīna vecuma aromātā var konstatēt arī ozolkoku un dūmus. Jāņem vērā, ka šiem toņiem jābūt patīkamā līdzsvarā ar pārējiem – pretējā gadījumos visticamāk liecina par ne tik veiksmīgu partiju, kuras trūkumus vīndaris ir centies nomaskēt ar stiprajiem toņiem.

Pasniegt ar: Kā vidēji pilnasinīgs vīns, Merlot draudzējas ar smagākiem un bagātīgākiem ēdieniem. Vieglāku maltīti, ieskaitot zivis, nomāks šī vīna pārdrošā garša. Tāpēc baudiet to kopā ar tādiem ēdieniem kā teļa gaļa, itāļu desas, grauzdēts jērs, pīle augļu mērcē, lasis, tuncis, pupiņu ēdieni, lēcas, siera uzkodas un puscietie sieri (Gouda, Cheddar).

Rekomendējam pudeles:

2003 Calvet Reserve, Francija
2004 Francis Ford Coppola Diamond Series Merlot Blue Label, Kalifornija
2005 Chateau Pey La Tour, Reserve du Chateau 2005, Bordeaux Superieur, Francija  

Izvēlies savu vīnu!

Nav svarīgi, vai piederat pie sarkanvīnu cienītāju nometnes, vai mīlat tikai baltvīnus – pasaulē ir piemērotākā šķirne arī priekš jums! No ozolkoka toņiem bagātinātā, labi izturētā Cabernet Sauvignon līdz spirdzinošajam, augļu nokrāsām bagātajam Chardonnay – pasaulē ir dažādi vīni dažādās krāsās, ar dažādiem aromātiem un garšas buķetēm, lai apmierinātu ikviena gardēža prasības.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
3 no siem zinaju
18.10.2008. plkst. 20:13

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. augustā Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Visdārgākais patreiz izlaistais Austrālijas vīns maksā 2500 USD par pudeli.. un tas nav Penfolds Grange, bet gan Seppelt 100 Year Old Para Liquer Port. Katru gadu kopš 1878.gada Seppelt ir atlicis malā vīna mucu un kopš 1978.gada izlaiž pudelēs 100 gadīgu portvīnu..

Pasākumi

Latvijas lielākie sporta svētki – grāmatā!

Trīs dienas pirms Pekinas Olimpisko spēļu atklāšanas Olimpiskajā sporta centrā tika prezentēta Latvijas II Olimpiādes grāmata. Tā kļuvusi par savdabīgu „ceļamaizi”, lai iedvesmotu...

Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0