7 padomi labai vīna kolekcijai

7 padomi labai vīna kolekcijai

Vīnu pasaule ir sarežģīta un iesācējiem bieži vien biedējoša. Garšu kombinācijas un apraksti (svaigi pļautas zāles aromāts – daudziem tas šķiet kas neiespējams), aromāti, dažādās šķirnes, vīndari un pat ražas – tas viss tiešām var radīt apjukumu.

Taču patiesība ir tāda – ja zināsiet pāris pamata noteikumus un lietas, iejusties vīna pasaulē varēsiet apbrīnojami ātri.

Šis nelielais raksts – ceļvedis apskata populārākās šķirnes un palīdzēs jums savas kolekcijas veidošanā. Atliek tikai iemācīties vairākas nianses.

Sarkanvīni

Cabernet Sauvignon

montes-alpha-cabernet-sauvignon-2003.jpg - 96.44 KBIepazīšanos ar Cabernet Sauvignon vīniem iesakām sākt ar Čīles darinājumiem, kas nav pārāk dārgi, bet ir ļoti augstvērtīgi

Apraksts: Viens no slavenākajiem un labākajiem sarkanvīniem. Cabernet Sauvignon ir pazīstams ar savu dziļo garšu un aromātu, tas ir bagātīgs, pilnasinīgs un spēcīgs vīns ar ķiršu un reizēm zālaugu toņiem aromātu buķetē.

Mazliet paturot malku mutē jūs sajutīsiet arī melleņu, upeņu, aveņu un ozolkoka nokrāsas. Cabernet Sauvignon ir arī augsta miecvielu koncentrācija, kas piešķir sarkanvīnam to tipisku sausuma sajūtu mutē.

Pasniegt ar: Iespaidīgs vīns jāapvieno ar iespaidīgu maltīti. Cabernet Sauvignon vislabāk pasniegt kopā ar medījumu vai citām vieglām un bagātīgām gaļām, piemēram, pīli, pikantu liellopa gaļu, trusi, grauzdējumiem, pikantu vistas gaļu, desām un nierēm. Šo vīnu var pasniegt arī ar stipriem sieriem.

Rekomendējam pudeli: 7 LVL par pudeli padara Albamar Cabernet Sauvignon par lielisku izvēli. Vīns nāk no Čīles un lepojas ar krāšņu aromātu buķeti, kurā dominē melno augļu, rožu ziedlapiņu un apelsīna mizas toņi. Albamar ir sausais vīns ar izteiktu augļu garšu, kuru papildina mīkstas miecvielas. Kombinācijā ar grilētām Portobello sēnēm šis vīns ir dievīgs!

Merlot

Merlot.jpg - 6.97 KBMerlot vīniem no Spānijas reģioniem raksturīga augsta kvalitāte par pieņemamu cenu

Apraksts: Iespējams, Merlot ir vispieejamākais un saprotamākais iesācējiem vīna zinību pasaulē. Parasti garšas ziņā Merlot ir maigāks nekā Cabernet Sauvignon un tajā jaušamas kazeņu, plūmju, jāņogu, šokolādes un vaniļas toņi.

Pasniegt ar: Merlot ir visai daudzpusīgs. Jūs varat to pasniegt kopā ar jebkuru vidēji stipras garšas ēdienu. Taču vislabākā kombinācija būs Merlot + liellopa gala vai jēra gaļa. Tāpat tas lieliski papildinās medījumu un pīles gaļu. Merlot harmonizē arī ar itāļu virtuvi.

Rekomendējam pudeli: Spāņu Merlot – Gran Toc Hill Reserva 2000, ko iespējams iegādāties par 10 LVL. Šis ir vidēji maigs vīns ar zemeņu ievārījuma un ozolkoka aromātu klātbūtni, kā arī ar ilgstošu pēcgaršu.

Pinot Noir

twin-fin-pn.jpg - 93.09 KBPinot Noir ir drosmīgāks un pilansinīgāks vīns par Merlot - iepazīšanos ar tiem iesakām uzsākt ar kādu no Kalifornijas vīniem

Apraksts: Runājot par drosmi un pilnasinību, Pinot Noir ir soli priekšā Merlot. Pinot Noir ir vidēji pilnasinīgi/pilnasinīgi, delikāti un maigi, lepojoties ar sevišķu garu komplicētību. Tā krāsu gamma svārstās no gaiši sarkanas līdz vidēji tumši sarkanai un parasti tā garšā un aromātā sajūtamas dažādas ogas un ķirši, kā arī visai bieži – sēnes.

Pasniegt ar: Pinot Noir iet kopā ar lasi, jēra gaļu, vistu, šķiņķi un cūkgaļu. Klasiskajā franču virtuvē ir daudz ēdienu, kas balstīti uz Pinot Noir (piemēram, coq au vin jeb vistas gaļa sarkanvīnā, cassoulet un bouef bourguignon (cepta gaļa sarkanvīna mērcē). Pamatā Pinot Noir vislabāk sader ar vienkāršiem un bagātīgiem ēdieniem.

Rekomendējam pudeli: Par aptuveni 8 Ls varat nopirkt Twin Fin California Pinot Noir – vidēji pilnasinīgu vīnu ar zīdainām miecvielām, vidēji izteiktu rubīnsarkanu krāsu, kā arī sarkano ķiršu, zemeņu un vaniļas toņiem aromātu un garšas buķetēs. Pasniedziet to viegli atdzesētu kopā ar aukstām uzkodām un apcepta tunča Carpaccio.

Zinfandel

zinfandel.jpg - 70.87 KBZinfandel, kas darināti no sarkanajām Zinfandel vīnogām, ir ļoti augstvērtīgi vīni. Lai izbaudītu Zinfandel garšas īpašības, netērējot par to veselu kapitālu, iepazīstieties ar kādu no Kalifornijas darinājumiem

Apraksts: Zinfandel ir vidēji viegls sarkanvīns ar ogu un garšvielu iezīmēm aromātu kopumā. Vieglākie Zinfandel ir sulīgāki, savukārt spēcīgākajiem piemīt dziļš zemeņu ievārījuma aromāts. Zinfandel tiek uzskatīts par ļoti vērtīgu vīnu, taču nevajadzētu jaukt Zinfandel, kas ir sarkanvīns, ar balto Zinfandel – rozā vīnu.

Pasniegt ar: Zinfandel lieliski papildina itāļu virtuves ēdienus, kā arī sierus, pastas un visas sarkanās gaļas. Noteikti baudiet to kopā ar picu, kas klāta ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem, mozzarella sieru un pesto.

Rekomendējam pudeli: Cline Zinfandel, kas nāk no Kalifornijas un maksā ap 8 Ls. Vīnam raksturīga vidēji rubīnsarkana krāsa, saldu aveņu un zaļu aromāti, kā arī pikanta pēcgarša. Līdz ar to Cline Zinfandel lieliski papildinās cāli, cūkas ribiņas vai ceptu pīles krūtiņu aveņu sulā.

Baltvīni


Chardonnay

chardonnay.JPG - 50.15 KBPopulārākie no veldzējošajiem baltvīniem ir vīni, kas darīti no Chardonnay vīnogām

Apraksts: Ja esat ielūguši viesus uz pusdienām un vēlaties tiem piedāvāt vīnu, izvēloties Chardonnay nav iespējams kļūdīties. Šis ir viens no populārākajiem baltvīniem, jo raksturojams kā ļoti līdzsvarots un harmonisks. Dažādi Chardonnay paveidi atšķiras – pieejami gan dzidri un spirdzinoši vīni ar vienkāršām garšu buķetēm, gan ļoti pilnasinīgi baltvīni ar kompleksu garšu. Taču kopumā Chardonnay ir vidēji pilnasinīgs vīns ar ābolu un bumbieru aromātiem, kuru starpā jaušama arī vaniļa un sviests.

Pasniegt ar: Chardonnay ir slavenākais Kalifornijas vīns, līdz ar to lieliski papildina šī reģiona virtuves ēdienus. Grilēts cālis, lasis, vēžveidīgie, āte un avokado ir vislabākie varianti. Tāpat Chardonnay harmonizē ar franču virtuvi, kā arī dažādām pastām krējuma mērcē.

Rekomendējam pudeli: Les Salices Chardonnay 2004, kas maksā ap 8 Ls, ir viegls franču vīns, raudzēts ozolkoka mucās. Tam raksturīgi bumbieru, ābolu, banānu, medus un viegla grauzdējuma aromāts. Šis vīns ideāli sader ar ceptu cāli vai ribiņām, jo ir nobriedis, izkopts un biezs.

Sauvignon Blanc

sauvignoin.jpg - 47.21 KBVieglākais no baltvīniem - Sauvignon Blanc - ideāls sabiedrotais pie baltās gaļas un jūras produktiem

Apraksts: Sauvignon Blanc ir vieglākais no baltvīniem un ir pazīstams ar saviem zāļu un citrusaugu toņiem. Parasti Sauvignon Blanc ir sausais vīns, ļoti spirdzinošs un ar augstu skābju saturu.

Pasniegt ar: Šis baltvīns labi papildina vieglus ēdienus un baltās gaļas, jo sevišķi zivis un jūras produktus. Sauvignon Blanc ir izmantojams arī kā lielisks aperitīvs.

Rekomendējam pudeli: Fat Bastard Sauvignon Blanc – nosaukums visai komisks, ne? Taču šis aptuveni 9 Ls vērtais vīns ir patiešām labs Sauvignon Blanc. Vīns ir izteikti sauss ar blāvu zelta nokrāsu un tā aromātu klāstā atradīsiet ērkšķogu, svaigi pļautas zāles un zāļu toņus. Fat Bastard ir ilga pēcgarša. To varat pasniegt ar sautētu balto zivi, grilēta cāļa kebabu un ceptu āti.

Rozā vīni


Sārtvīni – rozā vīni

bin35_rose.jpg - 27.48 KBPēdējā laika vīna industrijas modes kliedziens - rozā jeb sārtvīni

Apraksts: Sārtvīniem, kā jau norāda to nosaukums, raksturīgs rozā tonis. Nokrāsu rada vairāku šķirņu sarkanās vīnogas, ar speciālas metodes palīdzību to mizas sarkano pigmentu izdalot un iejaucot vīnā. Sārtvīni populārāki kļuva 20. gadsimta 80. gados – laikā, kad slavas zenītu baudīja baltvīni un vīndariem bija jāpapūlas, lai realizētu sarkano vīnogu ražas. Rezultātā tapa sārtvīni, kas reizēm ir veidoti, sajaucot kopā sarkanos un baltos vīnus (mājās šo procedūru gan nevajadzētu atkārtot).

Parasti sārtvīnu krāsu gamma variē no gaiši rozā līdz aprikožu un laša rozā. Šie vīni ir vieglāki un parasti ir saldeni, lai arī dažas šķirnes var būt visai sausas ar nelielu cukura klātbūtni.

Sārtvīnus atradīsiet starp Blanc de Pinot Noir, Cabernet Blanc, White Zinfandel, Pinot Gris, un Vin Gris šķirnēm, kā arī starp citām.

Pasniegt ar: Sārtvīni ir viegli un saldeni, tāpēc labi papildina asus (Āzijas, Latīņamerikas) ēdienus, jo skaidrā un saldā garša nomāc dedzinošo sajūtu. Protams, pudele sārtvīna nenomāks bļodu ar čili, taču lieliski papildinās dažādas uzkodas, piemēram, nachos vai quesadillas.

Rekomendējam pudeli: Henry Pelham Rose (ap 5-6 Ls) ir labs kanādiešu sārtvīns ar sarkano augļu toņiem aromātu buķetē un spirdzinošu skābumu. Lielisks vasaras sārtvīns, kas izbaudāms kopā ar grilētu lasi vai aukstiem jūras velšu salātiem.

Šis nelielais ceļvedis sniedz tikai pamatinformāciju, kas būtu jāzina, uzsākot darbu pie savas vīna kolekcijas.

Daudzi cilvēki gadiem ilgi pēta dažādas vīnogu šķirnes un vīnus, lai kļūtu par patiesiem lietpratējiem šajā jomā. Tāpēc izmantojiet šeit sniegto informāciju, lai gūtu pirmo nojausmu par sarežģīto, bet brīnišķīgo vīna pasauli.

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 18. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Speyer muzejā (Vācijā) ir izstādīta 1600 gadus veca vīna pudele

Pasākumi

Jauns Braiena Ferija DVD ar klasiskiem videoierakstiem

Virgin Records apgādā iznācis Braiena Ferija DVD The Bete Noire Tour. Tajā ietverti ieraksti no Ferija 1988./1989. gada Eiropas turnejas, kurā viņš izpilda sava tobrīd aktuālākā soloalbuma...