Vīna gatavošanas ieteikumi + receptes

Vīna gatavošanas ieteikumi + receptes

  • Vīna gatavošanai jāizvēlas nogatavojušies augļi un ogas. Ja sula būs laba, arī vīns būs labs.
  • Vīnu raudzēšanai balonā lej ar tādu aprēķinu, lai tajā paliktu brīva vieta, kur vīnam rūgstot izplesties.
  • Rūgšanas procesā radušos gāzu novadīšanai nepieciešama caurulīte (var nopirkt speciālu korķi ar caurulīti). Vīna balonam jābūt hermētiski noslēgtam. Caurulītes otrs gals jāievieto trauciņa ar ūdeni. Jāraugās, lai trauciņā vienmēr būtu ūdens.
  • Vīns jāraudzē siltumā, rūgšanas procesa sākumā 20C temperatūrā, vēlāk – 12 – 15C.
  • Vīns rūgst ilgi, un šim procesam jānotiek lēni; ja vīns rūgst par strauju, tas ir negaršīgs. „Ilgi” nozīmē 6, 9, pat 12 mēnešus.
  • Vīnu raudzē tik ilgi, līdz pie balona kakliņa piesietajā traukā vairs neieplūst vīna rūgšanas gāzes. Lai pārliecinātos par to, ka vīns ir norūdzis, var uzmanīgi pakustināt vīna balonu – ja ūdens trauciņā burbuļu nav, tad vīns ir gatavs.
  • Kad rūgšana beigusies, vīnu ļoti uzmanīgi nolej no nogulsnēm, kas radušās trauka apakšā.
  • Gatavs vīns ir paskābs, ja vēlas, pēc noliešanas no nogulsnēm vīnu var pasaldināt, rūgšana no jauna nesāksies.
  • Gatavo vīnu salej stikla pudelēs, un tās labi aizkorķē. Lai vīnu pārmērīgi „neizvēdinātu”, pudelēs to pilda, izmantojot gumijas caurulīti. Pudeles piepildāmas ar tādu aprēķinu, lai starp vīna virsmu un korķa galu brīvā telpa nebūtu lielāka par 1cm3. Pudeles glabā guļus tumšā vietā.
  • Jo vīns ir ilgāk stāvējis, jo tas ir garšīgāks.


Ābolu vīns

10 kg ābolu, 3 kg cukura, tīrkultūras raugs pēc vajadzības

Izspiež ābolu sulu un uzkarsē līdz 75C, temperatūrai. Tad sulu atdzesē līdz 18C temperatūrai un ielej vīna raudzējamā balonā. 1 litrā sulas izkausē 1 kg cukura un pielej sulai. Pieliek raugu. Balonam jābūt piepildītam līdz kaklam. Tad balonam uzliek korķi ar raudzējamo cauruli. Raudzē siltā vietā. Pēc 3 - 4 nedēļām, kad straujā rūgšana beigusies, vīnu pārlej, pieliek sulu ar izkausēto cukuru un turpina raudzēt. Trešo reizi vīnu pārlej pēc 3 – 4 nedēļām, pieliek atlikušo cukuru. Kad vīns pilnīgi norūdzis, to sapilda pudelēs, tās aizkorķē un noliek vēsumā.

Ķiršu vīns

5 kg ķiršu, 2,5 kg cukura, 4 l ūdens, tīrkultūras raugs pēc vajadzības

Vīna gatavošanai vispiemērotākie ir mazie, brūniem, skābie ķirši. Ja vīnam pievieno kauliņus (bet ne daudz, jo zilskābe, ko tie satur, ir kaitīga veselībai), vīns iegūst rūgto mandeļu piegaršu.
Ķiršiem (ar vai bez kauliņiem) uzlej vārošu ūdeni, atdzesē, pieliek raugu, pēc 24 stundām izkāš caur sietiņu un izfiltrē caur lina audumu. Salej balonā un papildina ar ūdeni līdz 10 litriem. Pieber cukuru. Balonam uzliek korķi ar raudzējamo cauruli un atstāj vīnu rūgt. Pēc 4 nedēļām rūgšana būs beigusies. Tad, izmantojot caurulīti, vīns jānolej no nogulsnēm. Vēl pēc divām nedēļām vīns būs jau pietiekami nostādināts un dzidrs, tad to pilda pudelēs.

Komentāri (13)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
tas.pats
..vēl..pirms pilda pudeles pirms pēdejās noliešanas ir vēlams izfiltret, lai atbrīvotos no pdejam rauga šūnām. Vel ir velams nodzidrinat vīnu- ar tanīnu, bet tad tas paliek saussāks vai ar kadu citu dzidrinataju. Viins buus sabalansetaaks un noturiigaaks
26.11.2017. plkst. 19:49
piaggesiservice2010@gmail.com
Kredits Piedāvāt aizdevumus starp īpaši no 1000€ līdz 500.000€ : piaggesiservice2010@gmail.com Kredits Piedāvāt aizdevumus starp īpaši Man ir kapitāls, kas tiks izmantoti, lai piešķirtu īpašus aizdevumus īstermiņa un ilgtermiņa no 1000€ līdz 500.000€ ikvienam nopietni vēlas šo kredītu. 2% procenti gadā saskaņā ar kreditē summas kā īpaši es negribu pārkāpt augļošanu likumu. jums var atmaksāt vairāk nekā 1 līdz 15 gadiem atkarībā no kreditēto summu. tas ir jūs redzat par ikmēneša maksājumiem. Es lūdzu tikai atzīšanu rokrakstā sertificēts parāda un arī daži sniegtie daļas: piaggesiservice2010@gmail.com
28.12.2016. plkst. 14:07
iesāceejs
Kaut ko uzraudzeet meeģinu pirmo reizi.No ābolu sulas. Esmu salasiijies visādas receptes,tagad no 6.10.kādi 100 litri sulas gatavojas gan 3litru burkās,gan viina balonos. Salikts dažādās variācijās-gan tiira sula,gan ar roziineem,gan roziineem un cukuru,gan ar \"bioefekts\" viina raugu un cukuru. Visiem podiem galvā aptiekas gumijas cimdi,nostiprināti ar gumiju. Uz šo briidi negrib ruugt tikai trijas 3litru burkas.
16.10.2016. plkst. 20:59
Eizenija
Esmu noleejusi viinogu sulu no biezumiem,ieprieksh tas kopaa ar biezumiem ruuga 5 dienas.Ielejot sulu balonaa,tas ruugst strauji un putas naak paari.Kas ir nepareizi un ko man dariit?
31.10.2012. plkst. 14:26
Kalvados
kaut kādā netāda tā abolu recepte. nekas labs nevar sanākt 3-4 reizes pārlejot.
08.10.2012. plkst. 14:51

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 16. decembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Ēģiptieši piedēvēja vīna dāvanu savam dievam – Osīrisam

Pasākumi

Onyx Records uzsāk darbu ar vairākiem talantīgiem Latvijas māksliniekiem

Onyx Records ir neatkarīga tiešsaistes mūzikas kompānija, kuras mērķis ir veicināt Latvijas mākslinieku un Latvijas mūzikas industrijas attīstību. Tieši tādēļ, pagājušajā gadā tapa...

Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (tcp://127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0