Jaunie vīni (Vins Nouveaux)

Jaunie vīni (Vins Nouveaux)

Jauno vīnu dzeršana ir īsta izrāde – gada smagā darba kulminācija un vīndaru cerības, ka raža ir izdevusies.

Kas ir jaunie vīni?

„Lēti un moži” – ar šādu nosaukumu var apzīmēt daudz lietu, bet uz jaunajiem vīniem tas attiecas ļoti precīzi. Lēti tie ir tāpēc, ka jauni. Moži tāpēc, ka tie ir tik augļaini, cik vien sarkanvīni var būt. To cienītāji apbrīno šo vīnu gaišumu, lieliskās plūmju, ābolu un zemeņu garšas nokrāsas, kā arī piparoto pēcgaršu.  Ieraugs, kas tiek izmantots fermentācijas procesā, tiem piešķir spēcīgu banānu aromātu (sevišķi tas attiecas uz Beaujolais – slavenāko no jaunajiem vīniem). Tagad šādu ieraugu vairs neizmanto, tomēr jaunie vīni savu raksturīgāko iezīmi (pēc iespējas īsāks ceļš no vīnogas līdz glāzei) joprojām saglabā.

Kā tos ražo?

Procesā ir noderīgas nelielas zināšanas par vairākām zinātnes nozarēm. Literāri pārtulkojot, vines nouveaux to arī nozīmē – jaunie vīni (pirmas ražas vīns, kas tiek dzerts uzreiz pēc izgatavošanas, ļaujot gūt priekšstatu, kādi būs vīni, kas tiks izturēti). Beaujolais, piemēram, ir pirmais vīns no vīnogām, no kurām gatavo arī citus vīnus (principā tādus pašus, tikai raudzētus un izturētus). Beaujolais ražo no Gamay vīnogām. Gamay ir auglīga, purpurkrāsas vīnogu šķirne. Uzskata, ka tā izveidojusies no Pinot Noir  - sarkanās vīnogu šķirnes, kas plaši tiek audzēta Burgundijā.

Galvenais jauno vīnu pievilcības spēks slēpjas tieši to jaunībā. Beaujolais ir slavenākais starp jaunajiem vīniem (vīniem, kas tiek pārdoti jau pirms pavasara, daudz ātrāk, nekā pēc parasta raudzēšanas procesa beigām).  Vīnogu ķekari tiek ievietoti tvertnēs, tos nesaspiežot. Tālāk procesā, ko sauc par oglekļa macerāciju, sula tiek raudzēta vēl atrodoties vīnogā. Periods starp ražas novākšanu un vīna pildīšanu pudelē parasti ir mazāks par sešām nedēļām, kā rezultātā rodas vīns bez tanīnīem, kas palīdz tam nogatavoties un ilgi uzglabāties.

Neliels ieskats vēsturē

Jauno vīnu izcelsme ir tikpat jauna, cik visas tā šķirnes. Daudzi uzskata, ka jaunie vīni radušies 14. gadsimtā, kad vīndari ātri nogatavināja vīnus, lai atalgotu savus strādniekus. Citi uzskata, ka bāros, kafejnīcās un citās iestādēs šie dzērieni bijuši pieejami jau agrāk.

Tomēr par mūsdienu jauno vīnu tēvu oficiāli tiek uzskatīts Žoržs Dubo – vīndaris un kuģotājs. Savu darbību viņš uzsāka 1985. gadā, bet jau 2001. gadā uz 192 valstīm tika eksportēti 80 miljoni pudeļu. Katru gadu jauno vīnu diena tiek svinēta novembra trešās ceturtdienas pusnaktī (tieši tad vīns oficiāli nonāk pārdošanā). Cenas ir 10 līdz 15 ASV dolāru robežās. Piekto daļu no Dubo produkcijas sastāda Beujolais (apmēram 1000 000 pudeļu). Mūsdienās vārds Beaujolais ir kļuvis par sinonīmu terminam „jaunais vīns”. Kopš savas parādīšanās 80. gados šis vīns ir piedzīvojis gan kritumus, gan kāpumus, tomēr vienmēr apsteidzis savus konkurentus jauno vīnu grupā.

Citi jaunie vīni

Beaujolais, protams, ir karalis, tomēr bez tā pazīstami ir arī Syrah no Francijas, Vino Novello no Itālijas un Gamay no Kanādas. No šiem lielāko konkurenci Beaujolais izrāda Vino Novello, kuru ražo no vietējām vīnogām. Mezza Corona Novio Novello (tā pilnā vārdā dēvē šo itāliešu lepnumu) ražo no teroldego un lagrein vīnogām, bet vienu no tā paveidiem Cantina di Negrar – no corvina un rondinella ogām. Sacensība notiek arī pašā Francijā starp Syrah un Gamay.

Arī spāņiem ir sava jaunā vīna versija (vino primero), savu jauno baltvīnu Heuriger ražot uzsākuši arī austrieši, tomēr tie pagaidām ir pieejami tikai lokālajos tirgos.

Visi jaunie vīni ir kā pusaugu meitenes – mazliet nenobrieduši, reizēm pārāk putojoši un pārāk jauni, lai izcilības ziņā stātos blakus klasiskajiem Bordeaux vai eksotiskajiem Čīles Cabernet. Tomēr reizēm vajag tieši to.

Daži padomi

Daži padomi, izvēloties jaunos vīnus:
1. Pasūtiet laicīgi. Beaujolais slavas gājiens izraisījis milzu pieprasījumu, tāpēc dažos reģionos šie vīni ir pastāvīgs deficīts. Tāpēc pasūtiet tos vīndariem vai tirgotājiem laicīgi.
2. Pasniedziet vīnu par istabas temperatūru zemākā temperatūrā. 12 grādi pēc Celsija ir optimāls variants, lai izbaudītu vīna augļaino garšas buķeti visā tās pilnībā. Atdzesējiet to 30 minūtes pirms atvēršanas.
3. Pasniedziet to kopā ar mīkstiem, krēmīgiem sieriem (piemēram, Brie vai Camembert), kā arī kopā ar desiņām un načo.
4. Pērciet pudeli janvārī. Uzskata, ka vīns jādzer uzreiz pēc ražošanas, tomēr augļainā garša saglabājas apmēram sešus mēnešus. Tāpēc nopērciet novembra pudeli, bet nesmādējiet arī janvāri, jo tad cena ir zemāka.
5. Jaunais vīns ir lielisks, tomēr ne tik izcils, lai jūs visu mūžu uzkavētos pie viena no tā paveidiem. Kad esat pietiekami nomēģinājuši Beaujolais, pamēģiniet Mommessin vai Pisse-Dru, vai arī dodieties uz Austriju un Spāniju degustēt turienes versijas.


Malkojiet lēnām!

Lai arī daudzi uzskata, ka jaunie vīni nav nekas vairāk par lētiem, augļaniem vīna atdarinājumiem, tos ir vērts nogaršot. Pasniedzot tos saviem viesiem, jūs varat viņus aizraut ar augšminētās informācijas izklāstu.

Komentāri (1)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
Neesmu tos vēl baudījis ,
25.08.2007. plkst. 09:12

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. novembrī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Viskijam pa virsu nekad neuzkož siļķi vai gurķīti

Pasākumi

Aisha prezentē savu pirmo soloalbumu

Ar kārtīgu ballīti Aisha laidusi klajā savu pirmo soloalbumu „Viss kārtībā, Mincīt...”...