Dodamies vīna un siera ekspedīcijā (marts/aprīlis)

Dodamies vīna un siera ekspedīcijā (marts/aprīlis)

Kā jau katru mēnesi, arī marts nav izņēmums, vīna un siera eksperti atkal norunājuši tikšanos, lai draudzīgā gaisotnē dalītos savā pieredzē un vērtētu vairākas vīna un siera šķirnes.

Šoreiz draudzīgā patērzēšana norisinājās vīna bārā „D’Vine”, kur pulcējās pasākuma vadītājs un viens no Latvijas labākajiem vīna pazinējiem Gints Sniedze (Interbaltija AG), Inga Bērziņa (Siera Nams), kas savukārt pārstāvēja un prezentēja visas siera šķirnes, Kristaps Rumbiņš (Interbaltija AG), Raimonds Ziemanis (D’Vine), Raimonds Tomsons (Vincents), Inese Vicupa („Aquarius” un „Brown Sugar”), vīna kursu pārstāvis Normunds Lokenbahs („Latconsul”) un citi.

Šoreiz „Interbaltija AG” viesiem piedāvāja sekojošus vīnus:

Untitled 2.jpg - 82.78 KBVigna e Vini Papale Primitivo di Manduria – šis sausais sarkanvīns ir darīts 100% no Primitivo vīnogām Itālijas dienvidu vīna darīšanas reģionā Puglia. Vīnogas ir novāktas no veciem vīnogulājiem, kas dislocēti Jonijas jūras tuvumā vīna dārzos ar ļoti zemu vīnogu masu no hektāra. Ļoti izsmalcināts ir vīna aromāts, kurā ir labi jūtamas ķiršu, upeņu, augļu džema un kakao nianses. Garšā vīns demonstrē eleganci un koncentrāciju, kas tam dota no vecajiem vīnogulājiem ar patīkamu sarkano ogu akcentiem pēcgaršā. Tas labi baudāms pie B.B.Q. ēdieniem, steikiem, sautētiem gaļas ēdieniem, pastām un vidēji pikantiem cietajiem sieriem. Pasniegšanas temperatūra 18 – 20 C.

Untitled 6.jpg - 70.9 KBVilla Maria Pinot Gris. Šis pussausais vīns ir darīts Jeruzalemē no slavenās Elzasas šķirnes Pinot Gris vīnogām. Tas ir kā avangards Jaunajā Pasaulē, darot vīnu no tradicionālām Vecās Pasaules vīnogām, pēc tradicionālas vīna darīšanas principiem. Vīnam piemīt ļoti atsvaidzinošs nogatavojušos bumbieru, kauleņaugļu un pikants kanēļa aromāts, kurā izceļas patīkamas melones nianses. Labi sabalansēta, atsvaidzinoša balto augļu garša, kas pāriet patīkamā un izteiksmīgā pēcgaršā, kas savukārt ļauj izbaudīt skābuma un mineralitātes duetu sajaukumā ar balto augļu akcentiem. Vīns ir labi baudāms kā aperitīvs pie pastas ēdieniem, vistas gaļas ēdieniem, zaļiem salātiem un jūras produktiem vai maigajiem sieriem. Pasniegšanas temperatūra 7 – 10 C.

Untitled 9.jpg - 59.22 KBSimonsig Kaapse Vonkel – kārtējais Jaunās Pasaules „darbs”, kas demonstrē tās vīna darītāju meistarību un vietas augsto kvalitāti. Vīnu ražo prestižākajā Dienvidāfrikas vīna darīšanas reģionā Stellenbosch. Tas prezentē tradicionālās metodes izmantošanas un pacietības rezultātu, kas vainagojās ar fantastisku dzirkstošo vīnu. Stellenbosch reģionā, kur Atlantijas okeāna labvēlīgā ietekme padara vīnogas īpaši veselīgas un gatavas, tiek darīti lieliski vīni gan baltā, gan sarkanā krāsā un, protams, arī dzirkstošie vīni. Šis vīns ir radīts no tradicionālās metodes no Pinot Noir, Chardonnay un Pinot Meunier vīnogām. Aromāts atgādina sarkanās vīnogas, ceptu maizi, biskvītus un citrusaugļus. Atspirdzinoša un labi sabalansēta garša. Tas ir lielisks aperitīvs vai papildinājums delikātām un maigām uzkodām no jūras veltēm, maigajiem sieriem, gaišajām zivīm vai putnu gaļai. Labas partnerattiecības tas veido ar maigiem pamatēdieniem un augļu desertiem. Pasniegšanas temperatūra 6 – 8 C.

Untitled 16.jpg - 161.94 KBGreen Point Chardonnay – Yarra ielejā, Austrālijā darīts kvalitatīvs baltvīns.
Pateicoties Yarra ielejas vēsajam klimatam, īpašajām smilšaini mālainajām augsnēm un Green Point vīndaru meistarībai un pieredzei, mums ir iespēja baudīt neatkārtojamas kvalitātes vīnus, kas demonstrē labākās šīs ielejas vīna darīšanas tradīcijas. Tīrā un bālā krāsa ir niansēta ar salmu dzeltenīgajiem un gaiši zaļganiem toņiem. Komplekss aromāts izteiksmīgi demonstrē svaigu persiku, greipfrūtu miziņas, kanēļa un pikanto vaniļas nošu kombināciju. Pateicoties rūgšanas procesā izmantojamām franču ozolkoka mucām, garšā dominē kauliņaugļu un citrusa augļu notis, kas attīstoties, veido samtainu tekstūru ar samtainu un „kraukšķīgu” nobeigumu. Šis vīns būs lielisks sabiedrotais ēdieniem pie jūras veltēm, zivju carpaccio, karstajām uzkodām no mīdījām, kā arī zivju pamatēdieniem, kas pasniegti ar vidēji treknām mērcēm vai vidēji pikantiem mīkstajiem sieriem. Pasniegšanas temperatūra 10 – 12C.

Untitled 21.jpg - 35.74 KBPellegrino Passito de Pantelleria – šis vīns tiek darīts Itālijas dienvidos no Zibibbo vīnogām, kas dabīgi žāvētas 3 – 4 nedēļas uz speciālām terasēm. Vīna darīšanas princips ir šo žāvēto vīnogu pievienošana sulai, kas iegūta no gatavām vīnogām tās rūgšanas procesā. Tas ir viens no tradicionālākajiem, bet ne slavenākajiem Itālijas deserta vīniem. Passito ir desertvīns, kas tiek darīts ļoti limitētā daudzumā, jo vīnogu masa un tajās esošais sulas daudzums ir niecīgs. Vīnogas tiek audzētas ļoti reti sastādītos dārzos ar vīnogulāju intensitāti 2500 stādi uz hektāru. Pateicoties unikālajai vulkāniskajai augsnei, vīns ir apveltīts ar aromātu, kas pirmā mirkļa niansēs atgādina aprikozes, persikus, bet vēlāk pāriet sulīgās un koncentrētās vīģu, garšvielu, minerālu un medus notīs. Iespaidīga ar savu koncentrāciju, dziļumu un ilgo finišu ir labi sabalansētā un koncentrētā garša, kas pārsteidz ar eleganci un delikāto koncentrāciju. Tradicionāli šo vīnu pasniedz kā papildinājumu zosu aknu pastētei, riekstiem, ābolu kūkai, tiramisu un silā pelējuma sieriem. Pasniegšanas temperatūra 12C.

„Siera Nams” no savas puses bija sarūpējis sekojošus sierus:

Untitled 23.jpg - 38.79 KBParmegiano regiano un Grana Padano
Viens no senākajiem un cietākajiem sieriem pasaulē, jo tam nepieciešams ļoti ilgs nogatavināšanas laiks, kā rezultātā iztvaiko ūdens daļas, tauki daļēji kristalizējas sīkos graudiņos un siers iegūst savu izteikto, šim sieram raksturīgo aromātu un pikanto garšu. Domājams, ka tieši kāds no šiem Itālijas cietajiem sieriem ir pieminēts Homēra darbos runājot par sieru, kas tiek rīvēts ar dzelzs skrāpi. Tauku saturs sausnā tikai 32%. Itālijā ir aptuveni 500 licenzētu šo sieru ražotāju.

Untitled 29.jpg - 31.51 KBMozzarella
Svaigais siers no govs piena. Visdārgākais ir svaigs Mozzarella siers, kas tiek ēsts gatavošanas dienā. Šī siera meistari neiesaka to uzglabāt ilgāk kā 12 – 24 stundas. Par īstenu itāļu virtuves hītu tiek uzskatīti populārie Mozzarella salāti ar svaigiem tomātiem un baziliku, bet paši itāļi Mozzarellu ļoti plaši lieto arī pie dažāda veida pastām un picām. Tauku saturs sausnā 45%.

Untitled 27.jpg - 25.73 KBMozzarella Bufala
Svaigais siers no bifeļmātes piena radies pirms daudziem gadu simtiem, kad savvaļas bifeļu bari vēl brīvi klejoja pa vidus Itālijas pļavām. Siera nosaukums cēlies no diviem itāļu vārdiem: vērpt un griezt, kas arī raksturo šī siera gatavošanas procesu. Tauku saturs sausnā 52%.

Untitled 25.jpg - 74.64 KBGorgonzola
Siers savu nosaukumu ieguvis 9. gadu simtenī no Gorgonzolas ciemata, kas atrodas Ziemeļitālijā, Lombardijas reģionā netālu no Milānas. Gorgonzola ir ļoti pikants siers ar zilo pelējumu no govs siera. Siera pamatkrāsa ir balta vai viegli dzeltenīga un to caurauž zila vai viegli zaļgana pelējuma dzīsliņas. Garša ir samērā asa, ļoti izteiksmīga un atmiņā paliekoša. Siers plaši tiek izmantots dažādu ēdienu gatavošanā sākot no salātiem, zupām, sacepumiem un beidzot ar saldiem ēdieniem.
Līdzīgi kā Parmegiano Regiano un Grana Padano, arī šī siera ražošanu reglamentē starptautiskā likumdošana, un to drīkst ražot tikai Lombardijas reģiona siernīcās: Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Milan, Novara, Pavia and Vcelli un Casale Monferrato. Tauku saturs sausnā 48%.

Savukārt eksperti sarūpējuši sekojošus secinājumus par minēto produktu saderību:
P1040152.JPG - 71.07 KBAttēlā: Gints uzklausa klātesošo viedokli

Parmegiano regiano un Grana Padano kopā ar Vigna e Vini Papale Primitivo di Manduria sarkanvīnu veido saskanīgu kompozīciju. Vīns nav pārāk „zaptains”, tā skābuma līmenis atsvaidzina kopējo garšu. Vīns veido arī lielisku garšas buķeti kopā ar Mozzarellas sieru. Pēc šī vīna malkošanas un sēšanās pie stūres (protams, ka visi zinām, ka dzērumā braukt nevar), ceļu policistam nosaucot lietotā alkohola nosaukumu, diez vai sirds kaut nedaudz neatmaigtu (Papale – smieklīgi taču!). Arī nosaukumā ietvertais vārds Primitivo liek šaubīties un divreiz apdomāt savu izvēles pareizību pirms veikalā iegādāties „primitīvu” un lētu sarkanvīnu, taču neskatoties uz smieklīgo nosaukumu, tas neliecina par vīna slikto kvalitāti, gluži pretēji.

Eksperti Simonsig Kaapse Vonkel bija paredzējuši sakombināt ar Mozzarellas sieru, taču viņus sagaidīja neliela vilšanās, jo šis vīns priekš Mozzarellas izrādījās par maigu. Labāku un netradicionālu saskaņu Simonsig Kaapse Vonkel spēj veidot ar Gorgonzolu.

Villa Maria Pinot Gris garšā jūtama svaigu aprikozu un svaigu augļu notis, iespējams tāpēc šis vīns lieliski sader ar iepriekš minēto Mozzarellu, veidojot nomierinošas un harmoniskas garšas īpatnības. Šis vīns ir visuniversālākais no baltvīniem, kuru ieteicams pasniegt kopā ar zivi, gaļu un arī Mozzarellas sieru.

Green Point Chardonnay – „Koloniāls Chabli”, kas veido lielisku saskaņu ar Gran Padano, taču eksperti uzskata, ka tas spētu radīt tikpat burvīgu saskaņu arī ar Parmas sieru. Ar Mozzarellu šim vīnam neizdodas atrast līdz galam saskanīgu variantu.

Pellegrino Passito de Pantelleria ļoti salds, pat „zaptains” – īsts gardēžu un saldummīļu dzēriens. Vīna aromātā nepārprotami jūtama karamelizētas apelsīnu miziņas un cidoniju smarža. Šis vīns ir labs partneris Gorgonzola sieram.

Iespējams, ka visi minētie vīni un sieri šoreiz neveidoja tik labas un daudzveidīgas savstarpējās kombinācijas kā citas reizes, taču atklājās, ka Mozzarellas sieram jāmeklē kas delikāts – partneris, kas spēj neitralizēt gan siera treknumu, gan sāļumu.

Tāpat vairākiem klātesošajiem Mozarrella Bufala bija jaunatklājums, arī Pellegrino Possito de Pentelleria vīns klātesošo vidū izraisīja sajūsmu un kavēšanos bērnības atmiņās, kad māmiņas un vecmāmiņas vārījušas cidoniju dzērienu, kas esot garšojis līdzīgi šim vīnam.

Pozitīvas atmiņas ekspertu vidū noteikti saglabāsies vēl ilgi, vismaz līdz nākamajai tikšanās reizei noteikti.

Izmēģini arī tu kādu no šim kombinācijām un dalies iespaidos par savu pieredzi un jaunatklājumiem!

Komentāri (0)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 21. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Pirmā ASV komerciālā vīna darītava tika dibināta 1823.gadā un atradās Missūri

Pasākumi

Pavasara saulgrieži – Lieldienas

Izsenis, dzīvodams ar dabu un pats būdams dabas sastāvdaļa, cilvēks bija saistīts ar dabā un dvēselē notiekošajiem procesiem, sevišķi ar sauli, kas nosaka gadalaiku maiņas un līdz ar to...