Dodamies vīna un ēdiena ekspedīcijā (janvāris/februāris)

Dodamies vīna un ēdiena ekspedīcijā (janvāris/februāris)

Jaunais gads ir atnācis – citam veiksmīgāks, citam varbūt vēl ne tik. Garšu ekspertiem šis gads ir atnācis ar pārsteigumiem un jaunatklājumiem. Kā nu ne? Šis mēnesis taču ir mīlestības un pārsteigumu mēnesis, laiks, kad cilvēki viens otram mazliet vairāk kā citus mēnešus cenšas izrādīt savu mīlestību un rūpes.

Likumsakarīgi, ka par satikšanos vietu šoreiz tika izvēlēts jaunais kafijas restorāns Brown Sugar, kas durvis apmeklētājiem vēris tikai pagājušā gada nogalē.

„Iekarot” ēdienus un dzērienus šoreiz devās vīna lielākie pazinēji, siera garšas labākie noteicēji, slavenības, žurnālisti, kā arī restorāna nama māte.

Šoreiz ekspertu uzmanība tika vērsta sekojošu vīnu šķirņu degustēšanai:

Salomon Undhof Gruner Veltliner Steinterrasenimage035.jpg - 54.38 KB
Salomon Undhof ģimene dara izcilākos vīnus Kremstal reģionā Austrijas ziemeļu daļā, kas pazīstams kā izsmalcinātāko Veltliner vīna dzimtene, pateicoties klinšainajām un kaļķakmens augsnēm. Šī vīna aromāts atgādina baltos piparus, medainu meloni, minerālus un tropiskos augļus. Labi sabalansēts baltvīns ar labu skābuma līmeni, mineralitāti un biezu balto augļu garšu. Vīna uzglabāšanas potenciāls ir 5+ gadi. Labi baudāms kopā ar austrumu virtuves ēdieniem, zivīm, putnu gaļu un cūkgaļu. Lietošanas temperatūra 10 – 12C.

Trapiche Chardonnayimage036.jpg - 53.61 KB
Šis vīns ir lielisks Argentīnas vīna darīšanas paraugs, kas atspoguļo Mendozas reģiona patiesās vērtības un Trapiche ražotāja labi izkoptas senas vīna darīšanas tradīcijas. Šis vīns ir darīts no Chardonnay vīnogām, kas ir nozīmīgākā balto vīnu šķirne pasaulē, kuras novāktas augstākajās teritorijās Mendozas upes apkārtnē un Mendoza reģiona austrumu daļā. Atsvaidzinošs ir vīna aromāts, kas atgādina citrusaugļus un ābolus, kā arī var izjust saldo tropisko augļu ietekmi. Labi sabalansēts vīns ar patīkamu svaigu augļu garšu. Ieteicams kopā ar zivīm, jūras produktiem, salātiem un putnu gaļu. Pasniegšanas temperatūra 7 – 10C.

Harmonia Cabarnet Merlotimage032.jpg - 54.73 KB
Šis vīns ir veidots no bioloģiski tīrām vīnogām. Vīnu dārzi nav pakļauti pesticīdu apstrādei kā rezultātā mums ir iespēja baudīt vīnu, kas apveltīts ar daudzveidīgāku aromātu un sarežģītāku garšu, kas laika gaitā mainās glāzē, prezentējot mums gan savu tumšo ogu, gan ziedu un dzīvnieku dabas nianses. Aromāts atgādina upenes un plūmes, kā arī garšvielas un tabaku. Vidēji stipra tumšo ogu garša ir papildināta ar maigu skābuma līmeni un zīdainām miecvielām. Lielisks kopā ar liellopu gaļas ēdieniem, cūkgaļu, putnu gaļu un sieriem. Pasniegšanas temperatūra 16 – 18C.

Yllera Bracamonte Robleimage034.jpg - 56.68 KB
Vīns ir ražots Ribera del Duero vīna darīšanas zonā no „Tempranillo” vīnogām, kas tajā vietā sauktas par „Tinta de Pais”. Pateicoties šīs zonas vīnogulāju augstajam atrašanās līmenis virs jūras (700 – 850m), unikālajam un ekstremālajam klimatam, kas ļauj dienas temperatūrai uzkāpt līdz 40C un pa nakti nokrist līdz 10C, tādējādi vīnogas apveltīt ar augstu koncentrāciju, nezaudējot atsvaidzinošo skābuma līmeni. Vīns ir izturēts 6 mēnešus Francijas un Amerikas ozolkoka mucās un 12 mēnešus pudelēs. Aromāts atgādina kazenes, kā arī ķiršus, ciedru riekstus un ādu. Augļaina un eleganta vīna garša, kas turpina pilnveidoties. Lielisks kopā ar jēra gaļu, cūkgaļu, putnu gaļu un viegli kūpinātiem aitas sieriem. Pasniegšanas temperatūra 16 – 18C.

1865 Syrahimage031.jpg - 67.34 KB
Šis vīns, kas darīts no Syrah vīnogām, kas augušas labākajos San Pedro kompānijas vīna dārzos Maipo ielejā, kur ir mēreni kalnains apvidus ar labi porainu augsni. Vīnogas tiek vāktas ar rokām, tādējādi ļoti maigi apejoties ar tām, lai nepaātrinātu rūgšanas procesu. Vīns ir apveltīts ar tumšu un intensīvu rubīnsarkanu krāsu. Tā aromāts prezentē tumšo augļu un ogu nianses, kas papildinātas ar rūgtās šokolādes un dūmu akcentiem. Vīns ir apveltīts ar labi strukturētu, pilnmiesīgu garšu, sulīgām miecvielām un ļoti noturīgu pēcgaršu. Šis ir labs papildinājums ēdieniem no medījumiem, teļa gaļas ēdieniem, liellopu sautējumiem, kā arī pikantajiem sieriem. Pasniegšanas temperatūra 16 – 18C.

Vīniem piemeklētas sekojošas vīna šķirnes:
image025.jpg - 49.53 KB
Fondue Ofencase

Tradicionāli par fondi sieru sauc sieru, kas paredzēts kausēšanai. Mūsdienās visbiežāk fondi sierus gatavo speciālos fondi traukos, bet šis Vācijā izgatavotais fondi siers ir viegli pagatavojams parastā cepeškrāsnī, jo katrs siera ritulītis ir jau sagatavots sildīšanai koka trauciņā. Fondue Ofencase ir ļoti maigs siers, kas lieliski iederēsies aukstā ziemas pievakarē kopā ar glāzi vīna.

Jermi Tortchen

Šīs interesantās siera kūciņas ne vien ļoti gardas, bet tās ir arī lielisks papildinājums viesību galdam, ko tās ir jau pilnībā sagatavotas pasniegšanai. Kūciņas izgatavotas no augstas kvalitātes kausētā siera ko papildina valrieksti un lasis. Tauku saturs sausnā 55%.

Grana Pedano
Viens no senākajiem un cietākajiem sieriem pasaulē, jo tam nepieciešams ļoti ilgs nogatavināšanās laiks, kā rezultātā iztvaiko ūdens daļas, tauki daļēji kristalizējas sīkos graudiņos un siers iegūst savu izteikto, šim sieram raksturīgo aromātu un pikanto garšu. Domājams, ka tieši kāds no šiem Itālijas cietajiem sieriem ir pieminēts Homēra darbos runājot par sieru, kas tiek rīvēts ar dzelzs skrāpi. Tauku saturs sausnā 32%.

Jermi torte ar zilo sieru
Šī siera torte ir īsts gardums siera mīļotājiem, jo tās mīkstā siera pamatmasa tiek papildināta ar ļoti maiga zilā siera slāņojumu. Tortes uzskats liecina par vislielāko rūpību, ar kādu tās gatavotas nelielā Vācijas siera darītavā. Tauku saturs sausnā 60%.


Pēc jaunu garšu iekarošanas eksperti nonāca pie secinājumiem:

image022.jpg - 68.16 KBAttēlā: Vīna un ēdienu saderības "ballītē" ielūkojās arī dietoloģe Lolita Neimane, izpētot jaunatklāto sieru uzturvērtību

Salomon Undhof Gruner Veltliner Steinterrasen ir universāls vīns, tas lieliski garšo kopā ar fondue, jo gan vīna, gan siera izcelsmes valsts ir Austrija. Vīna garšā jaušamas ērkšķogu un cidoniju nianses, kas kopā veido vasarīgu vīna stilu. Pēc ekspertu atzinuma šī kombinācija ir ļoti bīstama, tās nepārspējamās garšas dēļ. Baudot šo savstarpējo saskaņu, nokļūsiet bērnībā, sajūtot omletes un jaunības garšu, kas atgādinās par bezrūpībā pavadītajiem gadiem. Neparasti labu saskaņu šis vīns spēj radīt arī ar Jermo Torchen siera kūciņām ar lasi.

Trapiche Chardonnay vīnam tiek piemeklēts labākais siera partneris - Jermo Torchen siera kūciņas. Ar piebildi: „siera kūciņa ar riekstu papildinājumu nevis lasi”. Mazās siera kūciņas šoreiz izpelnījās nedalītu ekspertu atzinību un apbrīnu.

Harmonia Cabarnet Merlot pēc ekspertu domām ir ļoti specifisks vīns. Kā nu ne? Tas ir ekoloģiskais vīns, kas veidots no bioloģiski tīrām vīnogām. Eksperti atzīst, ka pirmajā brīdī nemaz nevarot pateikt, ka tas ir Cabarnet Merlot, liekas, ka tas ir korķētais vīns. Harmonia Cabarnet Merlot ir savdabīgs vīns, kam aizstājēju vai līdzinieku diez vai izdosies atrast. Pateicoties vīna ekoloģiskajam raksturam, otrajā dienā vai vakarā pēc šī savdabīgā vīna baudīšanas, nebūs jāuztraucas par galvassāpēm – šo faktu der „likt aiz auss”. Lielisku un pārsteidzošu kombināciju Cabarnet Merlot vīns spēj radīt ar Gran Padano sieru, taču ne mazāk izdevusies ir kombinācija ar siera kūciņām Jermi Trochen.

Yllera Bracamonte Roble būs lielisks partneris Jermi tortei ar zilo sieru, kas pati par sevi ir kas īpašs. Šī kombinācija, apvienojumā ar trifeļu medu, rada brīnišķīga viegluma garšu.

image027.jpg - 74.53 KBAttēlā: Pasākuma vadītājs Gints ("Interbaltija AG") sajūsminās par siera tortes brīnumaino garšu

Jermi torte ar zilo sieru bija vakara jaunatklājums un lielākais pārsteigums, jo tā pati par sevi ir tik garšīga. Turklāt apvienojumā ar vīnu, tā var kalpot kā svētku un ballīšu „karaliene”.

Arī 1865 Syrah vīns lieliski sader ar Jermi torti ar zilo sieru, tāpat tas būs labs partneris arī kopā ar Grana Pedano sieru, kam pārklāts pāri nedaudz medus. Medus klasiskajam vīnam dod nelielu pikantumu, veidojot lielisku kombināciju.

image020.jpg - 74.02 KBAttēlā: Žurnālists Ainārs spēj novērtēt lielisku vīnu

Ja Jums svētkos gaidāmi viesi, atcerieties šo ekspertu vērtīgāko padomu un ieteikumu: Ja galdā kā karsto ēdienu celsiet fondue, bet kā auksto – siera kūku, to visu papildinot ar vīnu, Jums atkritīs milzīgā gaļas cepšana un salātu gatavošana.

Steidziet pārsteigt savus draugus, sarūpējot tiem siera un vīna ballīti! Viņi noteikti to spēs novērtēt...

Komentāri (5)

Interesē šī tēma? Pievieno favorītiem!
miss*evita
es gan tik viennozīmīgi vis nepiekristu, ka sarkanais. esmu lasījusi pētījumu, ka gan viens, gan otrs, (ja vien ir sauss, nevis zemas kvalitātes un pussalds, tā, lai garšīgāk), ir veselībai labvēlīgs - tikai sarkanais vairāk sirds un asinsvadu sistēmai, savukārt baltais - respiratorai (es uzreiz iedomājos par savu smēķējošo tēvu). tā, ka uzsvars tomēr uz kvalitāti un mērenām devām. priekā! ;)
30.03.2008. plkst. 23:41
Red Dragon
anna, sarkanais viennozīmgīgi ;) it sevišķi pie pusdienām/vakariņām - pie sarkanās gaļas.
07.02.2008. plkst. 17:23
Gribetos pagarsot,dazus izsmalcinatos vinus..
06.02.2008. plkst. 07:21
kurš ir veselīgāks sarkanais vai baltais?
04.02.2008. plkst. 18:28
hmm
Trapiche nav tas pats, kas bija tai top 100 pa 3 latiem?
02.02.2008. plkst. 12:36

Visi komentāri

Pievienot komentāru

 Reģistrējies

Translate

Šodien

2018. gada 23. februārī Vārdadienas svin:

Autorizācija

Reģistrēties

Aizmirsi paroli?

e-jaunumi

Saņem portāla jaunumus e-pastā.

Izsaki viedokli

Vai Tu vēlies, lai sadaļa "Iegūsti ideālu figūru" tiktu atstāta arī pēc konkursa beigām?

Interesanti fakti

Alus putas nosēdīsies, ja nolaizīsiet pirkstu un iebāzīsiet to alū

Pasākumi

Dabas koncertzāles mēģinājums mežā

Dabas koncertzāles projektā iesaistītie mūziķi un zinātnieki tikās mežā, pirmajā mēģinājumā, pirmā koncerta norises vietā - Strenču – Valkas ceļš, Bērzi, pie pagrieziena uz...